a világból

Most, amikor a mínusz fokok száma szaporodik a hőmérőkön, s még a lakásban is fázósan húzza össze magát az ember, akinek éjszakára nem kerül hajlék a feje fölé, valószínűleg nem éri meg a reggelt. Bár megyénkben még nem hallottunk hírt megfagyott emberről, más részein az országnak már szedett néhány áldozatot a hideg. A megyeközpont polgármesteri hivatalának szociális központjához tartozó éjjeli menedékhely a meggyesfalvi Rozmaring utcában teljes kapacitással működik – válaszolja kérdésünkre Székely István osztályvezető.

132 személynek biztosítanak szállást, akik a szabályzat szerint jóváhagyott státusban laknak a menedékhelyen. Rajtuk kívül éjszakánként 20-22-en igényelnek ideiglenes menedéket, egy-két nő és főleg férfiak. Ők reggel hét órára, mire a személyzet megérkezik, már el is hagyják a központot. Akik kérik, ebben a nagy hidegben a folyosón maradhatnak. Más esetekben, amikor a menedéket keresőnek valamilyen komoly egészségügyi problémája van, az orvos ajánlására napközben is a menedékhelyen tartják. Akik aláírták a szerződést, hogy együttműködnek az intézménnyel, azok számára a szociális gondozók segítenek a krízishelyzetből kilábalni, s munkát keresnek számukra. Van, aki visszautasítja az együttműködést, néhányan a munkát hagyják abba már a kezdet kezdetén. Akinek állandó jövedelme van, attól hozzájárulást kérnek a szállásért, decemberben 106 lejt, napi két koszttal együtt pedig 120-at kellett fizetniük.

Olyan eset, hogy a mentőszolgálat vitte volna be a kihűlt személyt, az idén télen nem fordult elő. A helyi rendőrség viszont talált hajléktalanokat, akiket a menedékhelyre irányított, ahol a téli hidegben minden személyt befogadnak. Mivel még folyamatban van a tömbházból átalakított menedékhely körüli terület telekelése, a tervezett bővítést sem kezdhették meg, bár fontos lenne, hogy a strukturális alapokból egy nappali melegedőre pályázzák meg a szükséges összeget. Az osztályvezető kérdésünkre elmondta, hogy néha előfordulnak fegyelmi kihágások elsősorban az alkoholista és az úgynevezett „ragasztózó” hajléktalanok között. Bár korábban a romák körében nem, vagy nagyon kevés volt a hajléktalan, mert a hozzá tartozókat befogadták, Székely István megerősítette, hogy a központban van egy 11 gyerekes roma származású rokkant férfi, akit egyik gyermeke sem akart befogadni, holott nyugdíja is van.

A menedékhelyen egyébként hét személyt foglalkoztatnak, az osztályvezető mellett egy félállású orvos, egy egészségügyi, két szociális asszisztens és három munkás látja el a napi teendőket.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 Sallai Zoltán 2014-11-29 19:21
Szívesen befogadnák 1 hajléktalan hölgyet,25-45-é v között.Gyermek nem akadáj.Szegénye sen élek,de van felesleges helyem.Segíteni szeretnék,ha van kinek.
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com