a világból

A jégkorong-világbajnokság ideje alatt Pozsony ételt és éjszakai szállóhelyet nyújtana a hajléktalanok számára, így reagálva az Ár ellen polgári társulás felháborodására. A társulás a város korábbi, hajléktalanokat érintő terveivel kapcsolatban emelte fel hangját, s az emberi jogok megsértésére figyelmeztetett.

A világbajnokság ideje alatt a vasútállomásokon, az autóbusz-pályaudvarokon, illetve a szurkolók által gyakrabban látogatott helyeken szeretnék csökkenteni a hajléktalanok számát, ezért alternatív programot kínálnak számukra. „Elegendő férőhellyel rendelkező menedékházakban ételt és szálláslehetőséget kínálnák számukra” – nyilatkozta a pozsonyi városi hivatal szóvivője, Michal Stuška. A város elkészíti az intézmények jegyzékét.

Hogy az áprilisi világbajnokság alatt pontosan hová küldik a hajléktalan embereket, egyelőre a városi illetékesek nem mondták el. A főpolgármester, Milan Ftáčnik azt mondja, hogy az ügyet a hivatal szociális osztálya közösen oldja meg azon városrészek szociális osztályaival együtt, ahol a legtöbb hajléktalan él.

Hiányzik a nappali központ

Az Ár ellen polgári társulás munkatársa, Sandra Tordová azt mondja, a város ráfizet arra, hogy a hajléktalanok számára Pozsonyban hiányoznak a különböző szolgáltatások. Még mindig nincs például egy nappali központ, ahová napközben térhetnének be az emberek. Az egyetlen éjszakai menedékhely este héttől reggel hétig van nyitva.

Stuška úgy véli, a hajléktalan helyzetet komplex módon kell megoldani, a nappali központ kérdése viszont csak a költségvetés elfogadását követően jöhet szóba.

Hajléktalanok a kaszárnyába

Budapesten és Prágában egyaránt működnek hajléktalanok számára fenntartott nappali központok. A világbajnokság alatt hasonló létesítmény kialakításán gondolkodnak a kassaiak is. Ilyen centrum nyílna a Malinovský kaszárnyában, ahol ételt is kapnának.

Amennyiben Pozsonyban nem alakítanak ki olyan helyeket, ahová a hajléktalanok napközben mehetnének, akkor Tordová szerint „szem előtt maradnak”, így például a fűtött állomásokon fognak időzni.

Gyakoribb rendőri ellenőrzés

A Nota bene lap utcai árusai már most nagyobb mértékben érzik a rendőri felügyeletet. Tordová azt mondja, hogy van, akit háromszor is ellenőriztek. Az egyiküktől azt kérdezték, hogy honnan van a mobiltelefonja.

Zuzana Zajacová, a rendőrség munkatársa azt mondja, nem fognak nyomást gyakorolni a hajléktalanokra. Megtorlás abban az esetben történik majd, ha megszegik a törvényt, például ha szemetelnek, vagy ha nyilvános helyen alkoholt isznak.

(bumm, sme)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com