a világból

Egy helyre kerültek a város és a megye hajléktalanjai – utóbbiak csak ideiglenes időre –, a nehéz sorsú emberek a volt Sebeşului (most Ioan Georgescu) utca 8. szám alatt vészelhetik át a telet.

Ay aradi polgármesteri hivatal hatáskörében működő Aradi Fejlesztési és Közellátási Igazgatóság éjjeli és nappali menhelyét el kellett költöztetni a Decebal utcából (Vörös ökör). A menhelynek évekig otthont biztosító épületegyüttest ugyanis visszaigényelte a jogos tulajdonosa, ezért a hajléktalanoknak sürgősen egy másik helyet kellett találni. Ezt a bonyodalmas procedúrát azonban a város nem tudta hamarabb megoldani. A szegény, hátrányos helyzetű embereket télvíz idején költöztették át kevés holmijukkal a Ioan Georgescu (volt Sebeşului) utca egyik lerobbant, egykoron kórháznak használt épületébe. A 8-as szám alatti romos ingatlanban eddig a megyei önkormányzat (CJA) hatáskörében működő, kizárólag éjjeli menhely működött, de mivel a megye a szolgálatról lemondott, így ez is a város nyakába szakadt.

A költözés megtörtént, az épületen azonban a pénzhiány miatt nem sokat javítottak. A személyzet, sőt még maguk a bentlakók is hetek óta takarítják a lepusztult ingatlant, miközben a Decebal utcában megüresedett épületsort ezen a héten átadják a visszaigénylőnek.
Stark Erika aradi fejlesztési igazgató a Nyugati Jelennek elmondta, a Georgescu utcában jelenleg mintegy 35 hajléktalan húzódhat meg, de a központ legalább ötven személyt képes befogadni. A fagyok beálltával elképzelhető, hogy a továbbiakban több személy fog bekopogtatni hozzájuk. A létesítményt mi is meglátogattuk, de csak két szépkorú hölgyet találtunk ott. Egyikük már három éve hajléktalan, a másik januárban került a menhelyre. A fűtőtest mellett melegedtek, amikor végigsétáltunk a penészszagú folyosókon. A személyzet szerint a többiek napközben dolgozni járnak. Ki munkakönyvvel, ki feketén. Mások az utcán kódorognak, napközben leginkább az idősek, betegek maradnak bent. A gondnok elmondta, télvíz idejére bárkit befogadnak, de a megye más településeiből származó, illetve a nem Arad megyei személyeknek egy hét után távozniuk kell. Ez a szabály. Az aradiak addig maradnak, ameddig akarnak. – Este 8 óra után az ajtókat bezárjuk, a csendre és a rendre egy közösségi rendőr vigyáz. A lakók nem vihetnek be alkoholt, ezt belépésnél mindenkinél ellenőrizzük. Lefekvés előtt pedig kötelező tisztálkodni – mondta az egyik alkalmazott, aki szerint még nincsenek teljesen berendezkedve. A többek között illemhelyekkel, emeletes vaságyakkal teli hálószobákkal, mosókonyhával, orvosi rendelővel ellátott épület rendbetételére a városnak kell előteremtenie a szükséges anyagi forrásokat. Elképzelhető, hogy bizonyos javításokat szponzorok segítségével fognak elvégezni. Addig is a bentlakók örülnek, hogy karácsony táján van hol lehajtaniuk a fejüket, és nem kell a szabad ég alatt hálniuk.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com