Belföld

Hiába a nagy hideg, vannak hajléktalanok, akik most sem keresik fel a szállókat. Azokra is figyelni kell, akiknek ugyan van fedél a fejük felett, de fűtésük nincs. 

Hallgassa meg!

Zala megyében - 20 foknál is hidegebb volt az éjszaka. A zalaegerszegi hajléktalanszálló megtelt - mondta el Salamon Péter, a diszpécserszolgálat munkatársa. Az éjszakai fagyok elől menedéket nyújtó szálló negyvenöt helyén ötvenen aludtak, de meg tudják oldani, hogy senki ne maradjon kint a hidegben. Ennek ellenére a zalai megyeszékhelyen körülbelül harminc személy a nagy hideg ellenére is az utcán él, rájuk folyamatosan figyelnek – mondta el a diszpécserszolgálat munkatársa. Salamon Péter elmondta, hogy Zalaegerszegen minden este van teajárat, az utcai szolgálatot végző segítők a forró ital mellett élelmiszereket is osztanak, és takaró is állandóan van az autókban készenlétben.

Salamon Péter szerint azokra is oda kell figyelni, akiknek lakásuk van, csak befűteni nem tudnak. Szombaton például Vas megye déli részéről vittek be egy férfit, aki fűtetlen lakásban lakott. Ismerőse jelentette, hogy milyen körülmények között él, a segítők pedig rávették, hogy télre költözzön be a hajléktalanszállóra.

Szolnokon már augusztus óta telt házzal működik a melegedő, a folyosókon szivacsokon alszanak az emberek – mondta el Zsoldos Mónika, a hajléktalansegítő szolgálat vezetője. A Tisza menti városban körülbelül tíz-tizenkét ember tölti rendszeresen felüljárók vagy hidak alatt az éjszakáját. Őket rendszeresen látogatják az utcai szociális munkások. Szolnokon szintén élnek olyan emberek átmeneti szállón, akiknek ugyan van saját otthona, de nem tudják fűteni.

Békéscsabán az elmúlt évektől eltérően még van szabad hely a hajléktalanszállón, mégis sokan töltik az éjszakát a vasútállomáson. Az intézmény vezetője Csereiné Árgyelán Anna szerint az állomásokat télen nem kellene bezárni este tizenegykor, mert vannak olyan hajléktalanok, akik nem akarnak bemenni a hajléktalanszállóra. Jelenleg huszonkét ember lakik a békéscsabai intézményben. Más években ilyenkor már többen szoktak bent lenni, de most tizenheten egy másik programból adódóan albérletben vannak.

Hallgassa meg! Budapesten a legtöbb hajléktalanszálló megtelt, már csak néhány helyen van szabad hely. A nagy hidegben az otthontalanokat segítő szervezetek mindenki arra kérnek, hogy hívják a diszpécsereket, ha olyan hajléktalanokat látnak, akiknek nyilvánvalóan segítségre van szükségük. A szociális munkások folyamatosan járják a nagyobb városokat, hogy megtalálják a rászorulókat.

A nappali melegedő nem sokkal többet jelent, mint egy fűtött terem és folyosó: hajléktalan emberek vannak mindenütt: a lépcsőn, a sarokban kucorogva, az asztalra borulva, vagy a holmijukon szuszogva, le sem tud ülni mindenki. Az ilyen melegedők este általában bezárnak, és megkezdődik a sorban állás az éjjeli menedékhelyeken, ahol többnyire legalább tucatnyi csupasz ágy vagy matrac van egy helyiségben.

Boros Györgyi, a krízisautón dolgozó szociális munkás azt mondja, most az éjjeli szállókon is alig van hely. A diszpécsert a fővárosban most kétszer annyian hívják, mint máskor, az autó szinte egész éjjel úton van. A járókelők gyakran hívnak segítséget utcán lévő hajléktalanhoz, de sokan vannak, akik kalyibákban vagy romépületekben húzzák meg magukat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com