Belföld


Az udvarseprésre felfogadott hajléktalan alkalmazását is előre be kell jelenteni az adóhatóságnál, és nettó bére után akár negyvenszázalékos közterhet is fizetnünk kell majd a jövőre életbe lépő, új, alkalmi foglalkoztatási rendszerben.

Minden egyéb "megoldás" szabálytalan lesz, és a hatóság naprakész adatok alapján bármikor és bárhol könnyen ellenőrizheti majd, így van-e - írja a Népszabadság.

Gyakorlatilag csak nyíltan bevállalt feketemunkával lehet kijátszani a januártól bevezetendő, egyszerűsített, alkalmi foglalkoztatási rendszert, és biztosan nő a napszám közterhe is. Az elektronikus bejelentési kötelezettségen alapuló nyilvántartás ugyanis becsukja azokat a kiskapukat, amelyekkel az alkalmi munkavállalói kiskönyves rendszerben tömegesen éltek a valójában alkalmazottat foglalkoztató, de velük szabályos munkaszerződést nem kötő munkáltatók. Az új rendszerben, vagyis a blankettaszerződéses, egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató már a munkakezdés előtt köteles az illetékes állami adóhatóságnak bejelenteni a munkavállaló legfontosabb azonosító adatai mellett a munkaviszony kezdetének és megszűnésének időpontját, a munkaviszony esetleges szünetelésének időtartamát, a napi-heti munkaidőt és a munkavégzés helyét is. Mivel a háztartás körüli és a mezőgazdasági idénymunka kivételével ezt előzetesen, elektronikus úton kell megtenni, gyakorlatilag megszűnik a legjellemzőbb feketealkalmazási módszernek tartott - nemegyszer csak a helyi ellenőrzés során aláírt, netán eltűnő tintával megírt - "biankó szerződések", illetve félig-meddig vezetett kiskönyvek rendszere. A hatóság előre rögzített, naprakész adatok birtokában mehet vizsgálódni az egyes munkahelyszínekre. Eszerint tehát egy tervezett másnapi betonozáshoz felvett segéderő alkalmazását is előre jelezni kell a hatóságnak.

Ugyanerről írt tegnap A pénz szava blogunkban Raskó György is. "Minden reggel munkaszerződés, bélyegragasztás, jelenléti ív, munkavédelmi eligazítás s egyéb más adminisztrációk, melyek naponta több órát rabolnak el a munkaadó idejéből. A szüreti, vagy a növénytermelési kampánymunkáknál minden épeszű termelő arra törekszik, hogy - kihasználva minden arra alkalmas időt - folyamatosan menjen a betakarítás, ezt azonban nem teszik lehetővé az érvényes munkaügyi előírások" - írta saját példáját idézve az agrárszakember, aki azt is súlyos hibának tartja, hogy a javaslat szerint az idénymunkás nettó bérét 40 százalékos közteher fogja sújtani. (Összehasonlításul: Lengyelországban 8% a mezőgazdasági napszám közterhe).

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com