Belföld

Miközben egy kéregető nőt igazoltattak tegnap a rendőrök a főváros IX. kerületében, arra lettek figyelmesek, hogy a hasán kendőbe csavart gyermeket tartott, akinek végtagjai ki voltak hűlve, és folyamatosan köhögött. A 1,5 éves apróságot a mentők kórházba vitték, ahol kiderült: korához képest alultáplált, lázas, és súlyosan bántalmazták korábban.

Bár meglehetősen elterjedt pénzkeresési formává vált a koldulás, úgy tűnik, az illetékes hatóságok a problémára nem találnak vagy nem akarnak találni megoldást. Idén január elsején lépett életbe az a törvény, amely szerint az önkormányzatok úgy alkothatják meg rendeleteiket, hogy a közterületet nem rendeltetésszerűen használókat szabálysértési bírsággal sújthatják.

Fotó: Nyíri Zsolt Borásos tér


Ebbe a körbe tartozik például az, ha valaki az utcán, játszótéren, parkban, autók között a piros lámpánál pénzt kéreget, ami egyre elterjedtebb "foglalkozás" nemcsak Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban is. Éppen tegnap történt, hogy egy 20 éves, román állampolgárságú nőt igazoltattak, aki a Könyves Kálmán körút és a Gyáli út kereszteződésénél koldult Budapesten. Ölében egy bebugyolált gyermeket tartott, akihez a rendőrök mentőt hívtak, akik azonnal kórházba szállították. Itt megállapították, hogy több, bántalmazásból származó sérülése is van, állapota súlyos. A nőt őrizetbe vették, ellene súlyos testi sértés és kiskorú veszélyeztetése miatt eljárást indítottak.

Az idéntől hatályos új törvény azért bízza az önkormányzatokra a kéregetőkkel, utcalakókkal, guberálókkal kapcsolatos szabályok megalkotását, mert abból indul ki, hogy a helyi viszonyokra vonatkozóan kell sajátos rendeleteket alkotni. A dolog pikantériája azonban az, hogy a munkatársunk által megkeresett önkormányzatok szinte mindegyikénél azt a választ adták, hogy egyelőre csak tervezik valamilyen rendelet megalkotását.

Egy budapesti kerületben mondták azt, hogy náluk érvényben van egy rendelet a koldulásra vonatkozóan, ez annyit tartalmaz, hogy reggel 6-tól este 10-ig tilos közterületen kéregetni. Ez a mondat lényegében arra jogosítja fel a közterület-felügyelőt, hogy távozásra szólítsa fel a szabálysértőt. Országszerte ugyanakkor több önkormányzat hozott valamilyen jogszabályt, ezek némelyike megfogalmaz szankciót is, mások nem, hiszen nyilvánvaló, hogy a társadalom ezen rétege pénzbüntetést úgysem tud fizetni.

A Társaság a Szabadságjogokért a közelmúltban negyvenhárom olyan helyi rendeletet támadott meg és kérte megsemmisítésüket az Alkotmánybíróságtól, amelyek a néma koldulást és a guberálást tiltják. Úgy véli a TASZ, hogy az önkormányzati rendeletek csak látszólagos megoldást nyújtanak valós társadalmi problémákra, sőt a büntető intézkedések nemhogy nem oldják meg, még el is mélyítik a problémát.

Tovább súlyosbítja a helyzetet az, hogy ezen intézkedések mellé nem társul a szociális juttatások és szolgáltatások reformja, a lakáspolitika átgondolása, amelyek valódi és hosszútávú megoldást nyújthatnának a hajléktalan emberek és a társadalom legszegényebb rétegei számára.

A néma koldulást egyebek mellett Hajdúszoboszló, Pécs, Kaposvár, Szeged szankcionálja, a guberálást pedig szintén Kaposvár, illetve a Balaton-menti városok.

Ugyanakkor hiba lenne szemet hunyni afelett, hogy egyes koldulókat autóval hoznak-visznek a forgalmas helyekre, például Siófokon, amiből azt feltételezi a rendőrség, hogy nem maguknak kéregetnek a belvárosban vagy a városszéli bevásárlóközpontnál. Elképzelhető, hogy megbízóik a nap végén elszedik az összegyűjtött pénzt, némi vacsora, vagy szállás fejében. A jelenség nyilván nem egyedi, ami arra inti a járókelőket, hogy legyenek óvatosak, ne dőljenek be minden esetben a kéregetőknek.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com