Belföld

Felháborodás követte a szociális szakma képviselői között a kormány legújabb tervét, mely szerint olyan "túlélő pontokat" alakítanának ki Budapest után az ország más városaiban is, ahová akár akaratuk ellenére is bevihetnék a rendőrök az utcákról a hajléktalanokat.

 
 

"Én értem, hogy Pintér belügyminiszter úr legszívesebben visszaállítaná a demokráciát teljességgel nélkülöző Kádár-rendszer eljárásait, ahol rendőri eszközökkel el lehetett tüntetni a csavargók, munkakerülők, számkivetettek ezreit a kényszer alkoholelvonókba, fogházakba, munkaterápiás intézményekbe. Bármennyire is riasztónak tűnik most ez a nyomulása, bármennyi felmérhetetlen kárt is okozhat ezzel a 'problémamegoldó' (valójában problémagerjesztő) mentalitásával, nekem meggyőződésem, hogy célját nem fogja elérni" - így kommentálta Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ vezetője a diszpecserportal.hu hajléktalan-ellátással foglalkozó blogon a kormány legújabb terveit.

Eszerint - mint az Soltész Miklósnak, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárának leveléből is kiderül - az ország minden nagyobb városában olyan túlélő pontok kialakítására készül a kormány, ahová akár erővel is bekényszeríthetőek a hajléktalanok az utcákról. Budapesten már működik két úgynevezett "tolerancia pont", egyik a Nyugati, a másik a Déli pályaudvarnál. Ide bárki bemehet, még akkor is, ha adott esetben olyan állapotban is van, ahogy egy szállóra nem engednék be. Igaz, a hely a fűtésen (ami persze kemény fagy esetén életmentő lehet) és a két mobilvécén túl mást nem kínál, a legtöbben a puszta földön húzzák meg magukat.

Akár kényszerrel is?

A kormány a jelek szerint országos szintre helyezné a rendszert, és minden nagyobb városban túlélő pontokat hoznának létre. Ezek a budapestiekkel ellentétben a tervek szerint "egészségügyi ellátást, fertőtlenítő fürdetést, étkeztetést és szociális szakemberek által nyújtott segítséget is biztosítanának". A Nefmi ezért a levélben azt tudakolja, az érintett önkormányzatnak van-e olyan telke, vagy üresen álló épülete, ahol ilyet ki lehetne alakítani.

A szakma felháborodását az váltotta ki, hogy a minisztérium szerint ezen pontoknál "a szociális ellátások rendszerétől eltérően sajátosságként jelenik meg, hogy ezekben az intézmények a szabálysértési előállításra is alkalmasak, vagyis olyan hajléktalan emberek elhelyezése is megoldható, akik önszántukból nem kívánják igénybe venni a szolgáltatásokat".

"Európában már nem lehet"

Győri Péter - akit telefonon nem sikerült utolérnünk - arra hívta fel a figyelmet a blogon, hogy a közterületen alvás ma még nem szabálysértés a legtöbb önkormányzatnál. A szakember szerint ezért először is azt a kérdést kellene feltenniük a településvezetőknek, hogy "Az Önök településén is úgy kívánják a belátható jövőben csökkenteni a fedél nélkül élő emberek számát, hogy először szabálysértéssé nyilvánítják a közterületen alvást?".

El az utcáról a hajléktalanokkal - a jelek szerint ez a legfőbb célja a kormánynak, kérdés, milyen eszközökkel érik el
Fotó: Túry Gergely

"Egyébként, ha erre a kérdésre a megelőlegezett válasz igen lenne, akkor ugye a település rendőrségi fogdájába kísérnék be a szabálysértést elkövetőt (vagy éppen pénzbírsággal sújtanák, mely átváltható elzárásra)" - írja Győri Péter, majd felteszi a kérdést: "a 'túlélő pont' ehhez képest micsoda, mondjuk a rendőrségről szóló törvény felől nézve? Egy humanitáriusra kalibrált fogda? Vagy mi? A kérdés messze nem ironikus, vagy vicces, a jogállamiság alapjait érinti, hogy bekísérni, elzárni csak egyértelműen szabályozott törvényi előírások mentén lehet bárkit - ezen a területen homályos kategóriákkal operálni Európában egészen biztosan már nem lehet".

A budapesti tapasztalatokkal kapcsolatban korábban a Hírszerzőnek azt mondták utcai szociális munkások, abszurdnak tartják, hogy akár erővel is be lehet vinni a fedél nélkülieket, hiszen ott már nem tarthatják őket erővel. Budapesten azonban idén télen rendszeresen előfordult, hogy zaklató jellegű igazoltatással, holmijuk elvételével próbáltak rábírni a rendőrök hajléktalanokat közterület elhagyására.

eredeti cikk
 
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 Buzás Endre 2011-03-02 10:45
A hírszerző írt róla csak. Nem tudom miért, talán mert ez csak terv? vagy nem fontos? passz. Engem az sokkal inkább érdekel, hogy szakma miért nem kapott rá jobban.
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com