Belföld

A kormány a Széll Kálmán Terv részeként július 1-jéig készíti el az új, sok ember ember munkáját igénylő közmunkák kivitelezési terveit. A közmunkák új rendszere 2012. január 1-jén indul. A mai rendszerben a megyék többségében a közmunkásokat leginkább az utcák, parkok takarításában, a belvíz elleni védekezésben, az egészségügyi intézmények, vasúti pályák rendbetételénél tudják igénybe venni.
 

Fotó: minap.hu

A kormány elképzelései szerint három lehetséges útja van annak, hogy minden munkaképes állampolgárnak legyen munkája: a kabinet egyrészt olyan közmunkaprogramokat indít, amelyek sok ember munkáját igénylik, és olyan "rég halogatott", fontos problémákat oldanak meg, mint a gátak, víztárolók megépítése, belvízelvezető csatornák kialakítása és karbantartása. A koncepció rögzíti: a beruházások terve idén július elsejéig elkészül és egyes munkák szeptember elsejétől már elkezdődhetnek, míg a teljes rendszer 2012. január elsejével áll fel.

Ezenkívül a kormány kialakítja a munkaerő-kölcsönzés új rendszerét, amelynek keretében a magánvállalkozásoknak is megnyílik a lehetőség, hogy közmunkásokat foglalkoztassanak, vagyis megfelelő feltételek mellett kölcsönvegyék a közmunkásokat egy-egy program megvalósítása során. Harmadrészt egyéni közmunkaprogramokat is szerveznek, amelyben egy integrált ellátási láncolat tagjaként állíthatnak elő termékeket, amelyek felvevőpiaca is állami eszközökkel biztosított.

Emberek a gáton

Budapesten - a Fővárosi Önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint - évente 300-350 hajléktalan embert vonnak be a programokba. Az elvégzendő munka sokrétű: utcai kézi takarítás, strandok nyitás előtti takarítása, parkok tavaszi rendbehozatala, nyílt vízelvezető árkok tisztítása, munkaszervezési feladatok. Pest megyében főként a községek közterületeinek tisztántartásában, parlagfű mentesítésben, kert- és parkgondozásban, valamint a vízelvezető árkok tisztításában és a szemétlerakó helyek felszámolásában segítenek a közmunkások.
Több helyen az önkormányzat által fenntartott konyhákon, illetve takarítói munkakörben is alkalmazzák őket, de van, ahol a levelek kézbesítésébe, illetve a kisebb felújításokba is besegítenek.

A Békés megyét tavaly december óta sújtó rendkívüli belvízhelyzet miatt a belvíz elleni védekezésben, a már meglévő védművek karbantartásában, illetve az új védművek megépítésében működhetnének közre. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat összesen nyolcvanegy közfoglalkoztatott hosszabb-rövidebb távú alkalmazását tervezi. Rövidebb időtartamra a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 14 adminisztrátori, 5 beszállítói, 44 betanított munkási és 12 takarítói állásra pályáznak a döntés szerint, míg két takarítót a gazdasági-műszaki ellátó szervezetnél alkalmaznának. Hosszabb időtartamra a megyei kórházban öt adminisztrátori állást töltenének be. Somogyban olyan közmunkaprogramokat indítanak, mint például belvízelvezető csatornák kialakítása és karbantartása, de magánvállalkozások részére is megnyitják a lehetőséget közmunkásokat foglalkoztatására.

 

Hív a vasút, vár az erdő

Fejér megyében feltehetően a belvíz elleni védekezéssel, a csapadék-vízelvezető árkok tisztításával, karbantartásával, a települések és környezetük rendben tartásával kapcsolatos feladatokat végeznek majd közmunkások. Komárom-Esztergom megyében a külterületi vízelvezetők körüli munkálatokban, valamint árvízvédelmi területen tudnának nagyobb szabású közmunkaprogramoknak teret biztosítani. Baranyában elsősorban az egészségügyi és szociális intézmények rendben tartásához használnának közmunkásokat. Keszthelyen a vasúti pályák és környékük gyom- és hulladékmentesítését, az illegális hulladéklerakók felszámolását, valamint a közutak környékének rendbetételét szeretnék rájuk bízni.

Vas megyében a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint rövid időtartamú közfoglalkoztatásba 2.647 ember lenne bevonható, erre 360 millió forint támogatás áll rendelkezésre. Az országos közfoglalkoztatási pályázaton első körben eddig négy vasi cég pályázott, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Szombathelyi Erdészeti Zrt, az Őrségi Vízrendezési Társulat és az Őrségi Nemzeti Park nyert támogatást közfoglalkoztatásra. Tolnában leginkább az eddig a Magyar Közút Zrt. által szervezett közmunkára lenne igény, amelynek során az utak környezetét tették rendbe, de az eddig végzett feladatok mellett például a szociális földprogramban is dolgozhatnának közmunkások, akik helyben termelt zöldséggel látnák el az önkormányzati intézményeket.

Sírásókat is keresnek

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. első ütemben a rövid időtartamra közfoglalkoztatottak, majd folyamatosan a hosszú időtartamra foglalkoztatottakat vesz fel. A rövid időtartamú foglalkoztatottak legfeljebb 4 hónapig, napi négy órában, szemétgyűjtő, utcaseprő, rakodó munkás, lakatos, festő, kőműves, asztalos, burkoló és növénytermesztési feladatkörökben dolgozhatnak.

Hosszú időtartamú foglalkoztatottak gépkocsivezető, seprőgépkezelő, autószerelő, rakodó, adminisztrátor, sírásó, halottszállító, portás, takarító, kézbesítő, pénztáros, állategészségőr, állatgondozó, kisgépkezelő, könnyűgépkezelő, festő, asztalos, kőműves, munkairányító, lakatos, villanyszerelő, vízvezeték szerelő, kertész, burkoló, hegesztő és általános egészségügyi asszisztens feladatkörökben alkalmazhatóak. Szabolcs-Szatmár-Beregben a megyei önkormányzatnál nem alkalmaznak, nem is terveznek alkalmazni közmunkásokat. Az önkormányzatnak alapvetően szociális intézményei vannak; nagyobb számú közmunkásnak a megyében elsősorban a települési önkormányzatok, a vízügyi igazgatóságok és társulatok fognak munkát adni.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com