Belföld

Megérzik a hajléktalan ellátással foglalkozó szervezetek a hideg idő beköszöntét. Mint Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány munkatársa a Hírszerzőnek elmondta, az elmúlt napokban száz fölé emelkedett a hozzájuk befutó krízishívások száma Budapestről, és Pest Megyéből.

Az utcai szociális munkát végző munkatársaik naponta 3-4 kihűlt, és 1-2 kritikus állapotban lévő emberrel találkoznak. Hajléktalan legutóbb csütörtökön fagyott halálra Budapesten, egy férfi a Városligetben, őt személyesen is ismerték a Menhelynél.

Vidéken van, ahol már megteltek a szállók

A fővárosi hajléktalanszállók jelenleg 75 százalékos kihasználtsággal működnek, vagyis aki akar, most még talál magának helyet, de ha marad a tartósan kemény hideg, napokon belül minden férőhelyet elfoglalhatnak. Ekkor a szállók előbb "száz százalékon felüli" üzemmódban működnek tovább (ami azt jelenti, hogy ágyakat helyeznek el az olyan helyiségekben is, melyek eddig más célokat szolgálnak – például közösségi szobák), majd ha már ez sem lesz elég, a nappali melegedőkben is matracokat tesznek a padlóra, hogy azon alhasson, aki nem tud máshol. A Menhely információi szerint Vas-, Tolna-, Heves- és Nógrád megyében már minden szálló megtelt, itt a szolgálatok munkatársai autóval más városokba viszik át azokat, akik szeretnének hajléktalanszállásra költözni. A kihűlések fele egyébként nem hajléktalanokkal, hanem saját otthonukban fűteni nem tudó szegényekkel történik.A Menhely információi szerint Vas-, Tolna-, Heves- és Nógrád megyében már minden szálló megtelt, itt a szolgálatok munkatársai autóval más városokba viszik át azokat, akik szeretnének hajléktalanszállásra költözni. A kihűlések fele egyébként nem hajléktalanokkal, hanem saját otthonukban fűteni nem tudó szegényekkel történik.. Télen az alapítvány munkatársai megerősített utcai szolgálatot látnak el. Mint Mattlári Ferenc elmondta, elsősorban férfi ruhára és cipőre, valamint takaróra lenne szükségük, ezek fogynak ugyanis a legnagyobb számban.

"Karácsonyra hazamennek"


Péntekig 1500 férőhelyet nyitottak meg a fővárosban a hajléktalanok számára – mondta el lapunknak Győry Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ vezetője. Az éjjeli menedékhelyekre most is egyből be lehet jutni, de a magasabb komfortot kínáló (és fizetős) átmeneti szállásokra már várólisták vannak, hetekbe is telhet, amíg valaki egy ilyenre bejut pillanatnyilag.

Budapesten péntekre virradóra 40 női és 120 férfi férőhely volt még szabad, de Győri Péter szerint, az igények növekedése esetén, ötvenesével folyamatosan nyitják meg a tartalék szállásokat is. Érdekes, hogy a karácsony idejére érezhetően csökken a szállókon tartózkodók száma. "Mi úgy szoktuk mondani, hogy ’hazamennek a hajléktalanok’, ugyanis erre a két-három napra sokakat befogad a családja. Szilveszterre aztán ismét mindenki visszajön a szállóra" – mondta a BMSZK vezetője.

Ilyenkor a mentők munkája is megszaporodik. Budapesten, és a nagyvárosokban az összes hívás tizede hajléktalan, vagy otthonában kihűlt ember miatt fut be a mentőkhöz, csak a fővárosban napi 20-30 fedél nélkül élőt látnak el – mondta a Hírszerzőnek Györffy Pál.

Az Országos Mentőszolgálat Szóvivője szerint a fagyások, kihűlés mellett a legkülönbözőbb egészségügyi problémákkal találkoznak munkatársaik, hiszen sok hajléktalan egyáltalán nem jut rendszerese egészségügyi ellátáshoz, így szív és érrendszeri betegségekkel, gyomorfekéllyel, ízületi problémákkal egyaránt találkoznak a mentősök.

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 Régió 2009-12-19 21:54
Kedves Matlári úr

Kérem, ha már sikeresen megemlíti Menhely információi szerint Vas-, Tolna-, Heves- és Nógrád megyét, legyen olyan jó és mondja el azt is, hogy van ám diszpécser a menhelyen "túl" is.
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com