Belföld

Van még hely a hajléktalanszállókon, ám a férőhelyek feltöltöttsége országosan 90-95 százalékos. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, eddig a pénzhiány nem volt az akadálya annak, hogy az érintetteknek a szolgáltatásokat biztosítani tudják. Korózs Lajos elmondta, néhány vidéki városban a szállók 100 százalék feletti kihasználtsággal működnek, de mindenhol meg tudták oldani az ellátást, és ezért plusztámogatást is kapnak az intézmények. Közölte, Budapesten az országos átlagnak megfelelő, 90-95 százalék körüli a férőhelyek kihasználtsága. A legnagyobb "feltöltöttség" Vas megyében van, ahol 120 százalékos az igény, a legalacsonyabb kihasználtságról pedig Jász-Nagykunk-Szolnok megyéből érkezett jelzés: ez utóbbinál csak minden második ágyon feküdt fedél nélküli ember.

A legfrissebb adatok szerint éjjeli menedékhelyeken, átmeneti szállókon 7.360 férőhely van, és ez további 1.200 ággyal bővíthető az esetleges krízishelyzetekben.

A szaktárca tájékoztató kiadványa szerint 1.800 hajléktalan ember kapott újinfluenza elleni ingyenes védőoltást. Korózs Lajos elmondta, a területi ÁNTSZ-ek eddig jóval több mint 2.000 vakcinát biztosítottak a szolgálatoknak.

Azt hangoztatta: minden hajléktalan ember, aki oltást kér, "záros rövid határidőn belül" megkapja, és a vakcina minden költségét az állam finanszírozza. Emlékeztetett arra is, hogy a tárca 635 millió forint támogatást nyújtott a két, hajléktalanokat segítő közalapítványnak. Elmondta, krízisautókra és speciális utcai gondozó szolgálatok támogatására 47 millió forintot biztosítottak, étkeztetésre éjjeli menedékhelyen és nappali melegedőkben pedig 60 millió forintot. Közölte, Budapesten naponta 1.200 adag ételt osztanak ki, vidéken pedig ennek mintegy a kétszeresét.

A nappali melegedők hétvégi nyitva tartására egyre nagyobb az igény, ezért erre 12 millió forintot adtak. Betegszobai ellátásra 27 millió, krízisférőhelyek kialakítására pedig további 8 millió forintot - hívta fel a figyelmet.

A szaktárca kiadványa szerint a hajléktalan nők aránya a fedél nélkül élők között 20-30 százalékra becsülhető. Felmérések szerint a nők nagyobb arányban élnek az utcán, mint a szállókon; ennek a kiváltó okai között lehet, hogy a számukra igénybe vehető férőhelyek nem elegendőek.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com