Belföld

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és hivatalának dolgozói kapták az idén a Hajléktalanokért Közalapítvány által évente odaítélt Hajléktalan Emberért díjat. Vecsei Miklós, az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint az ombudsman kollégáival rengeteget segített a hajléktalanok problémáinak enyhítésében, és felhívta a figyelmet az őket érintő egyre súlyosabb problémákra. A biztos 2008-ban átfogó vizsgálatot folytatott a hajléktalanok helyzetéről, s eredményeiről többször is beszámoltunk.

Vecsei Miklós lapunknak elmondta: tegnap kezdték meg a tárgyalásokat azon kezdeményezésükről, hogy a lakhatási problémák enyhítésére a kormány nyissa meg a krízisalapot. A kuratóriumi elnök egyúttal megállapította, hogy a választások közeledtével a jelenlegi kabinettől már nem várhatók rendszerszerű lépések, pedig erre égető szükség lenne. Konkrét javaslataik­ra, például arra, hogy már a kilakoltatások előtt meg kell tenni a szükséges lépé­seket a családok védelmére, s hogy az univer­zális megoldások keresése helyett minden esetet külön kell kezelni, nem reagált a kormány.

„Pedig ha a családokat nem tudjuk megvédeni ettől a jelzálogválságtól, akkor akár egy több évtizedig tartó szociális válságra is fel kell készülnünk.” Minden józan érv amellett szól, hogy banki érdekek helyett a szociális oldalról közelítve kell kezelni a krízist – hangsúlyozta Vecsei.

A következő kormánynak az első ügyek között kell rendeznie a bérlakáskérdést és a lakhatási támogatásokat – tette hozzá.

 


Szabó Máté, megköszönve a díjat, arra is kitért, hogy tavaly hatezer állampolgári panasz érkezett hozzá, s ez másfélszer több, mint egy évvel korábban. Az ombudsman ismét szóvá tette, hogy hivatala a működőképesség határán van.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com