Belföld

Magyarországon a 2008-as adatok szerint a népesség 12 százaléka, a gyermekek 20 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve lett 2010. A kezdeményezés egyik főbb célja, hogy a szegénységben és a kirekesztésben élő emberek társadalmi részvételét erősítsék a konzultációs döntéshozatali eljárásokban - mondta Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai szakállamtitkára.

Az ügy melletti politikai és döntéshozói elköteleződés erősítését tartja a legfontosabbnak az államtitkár, valamint a társadalmi tudatosság növelését és a véleményformálást annak érdekében, hogy csökkenjenek a lakosság előítéletei a szegénységben élőkkel szemben.

Unión kívüli tagországok is csatlakoztak

Az Európai Unióban az állampolgárok 16 százaléka, mintegy 80 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Az unióban a gyerekek esetében ez az arány 19 százalék, ami 19 millió gyermeket jelent.
   
Az év nem tudja felszámolni magát a szegénységet, arra viszont alkalmas lehet, hogy a szegénységben élők helyzetéről értelmes társadalmi közbeszédet generáljon - mutatott rá Herczog László szociális és munkaügyi miniszter. Az évhez a 27 uniós tagállam mellett Norvégia és Izland is csatlakozott. Az államokkal az Európai Bizottság kétoldalú megállapodásokat köt a programok támogatására. Az országok első csoportjával, köztük Magyarországgal már megkötötték a megállapodást.
   
A miniszter reményét fejezete ki, hogy az emberek felismerik, közösen, egymást erősítve kell fellépni a szegénység ellen.

Ferge Zsuzsa

 

Ferge Zsuzsa: nem nagyon látszik kiút
   
Ferge Zsuzsa szociológus előadásában elmondta, Magyarországon a gyerekek szegénysége magasabb az uniós átlagnál. Magas a munkanélküli szülők száma, valamint növekszik a cigányság leszakadása és a falusi gyerekszegénység - hívta fel a figyelmet. A szociológus szerint a kormányzatnak fel kellene hagynia azzal, hogy azt mondja: mindenkinek lehet munkahelye, aki akar dolgozni. Nem. Nem igaz. Nem lehet mindenkinek munkája - jelentette ki Ferge Zsuzsa, hozzátéve, hogy a szegénységellenes hálózatnak ezt élesen ki kellene mondania.  Ha nincs munka, akkor a lehetetlent ne követeljék - figyelmeztetett a szociológus, aki szerint a rendszerváltás óta eltelt húsz év után a társadalom mintegy felének "rosszabb a dolga". "Ebben a különös tragédia az, hogy nem nagyon látszik kiút" - fogalmazott Ferge Zsuzsa, aki a többgenerációs szegénységet hat-nyolc százalékra becsülte.

Magyarország 160millió forinttal segíthet a szegényeken
   
Oross Jolán, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Társadalmi Befogadási Irodájának főosztályvezető-helyettese közölte, az unió összesen 17 millió eurót különített el az európai év kommunikációs programjaira, amelyből 9 millió használható fel a résztvevő országok tevékenységeire. Az országoknak legalább 50 százalékos társfinanszírozást kell biztosítaniuk. Magyarország mintegy 160 millió forintot fordíthat az év programjaira - mondta.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com