Belföld

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen a télen már nyolcan haltak meg kihűlés miatt. Miskolcon becslések szerint 800-1000 hajléktalan él, számuk a megyében vélhetően több. A fedél nélkülieknek kevesebb, mint a fele töltheti melegben az éjszakákat éjjeli menedékhelyeken. Novembertől krízisautó járja a megyét, Miskolcon pedig rendszeres a teajárat, amely forró teát, zsíros kenyeret juttat a rászorultaknak.

Nógrád megyében szintén krízisautó lát el szolgálatot. Salgótarjánban már csak a női hajléktalanszállón van hely – mondta Peleskei-Balázs Rita, az Egészségügyi-Szociális Központ igazgatója. Húsz körül van azok száma, akik nem akarnak hajléktalanszállóra menni, ők garázsokban, barlangokban, várótermekben, üresen álló, komfort nélküli ingatlanokban húzzák meg magukat. A 15 férőhelyes éjjeli menedékhelyen ezekben a napokban 27-en tartózkodnak. Senkit nem küldenek el innen, mint ahogy a hajléktalanszállókról sem. A 42 férőhelyes férfiszálló teljes kihasználtsággal működik, a 20 ember számára kialakított női szállón még van hely.

Egerben 88 embert tudnak elhelyezni az önkormányzat által működtetett hajléktalanszálláson – tájékoztatott a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője. A felmérések szerint mintegy 150 hajléktalan él a városban, de még nem volt arra példa, hogy helyhiány miatt valakit ne tudtak volna befogadni – közölte Palotai Zsuzsa. A nagy hideg miatt egyelőre különleges intézkedésekre nem volt szükség – tette hozzá.

Debrecenben teljes kihasználtsággal működnek a hajléktalanszállók és a két, decemberben nyitott fűtött konténer, amelyek összesen 320 főt tudnak befogadni – mondta Szemerédy Zsolt, a városi hajléktalanok ellátásáért felelős Refomix Kft. ügyvezetője. Megerősített, 24 órás ügyelet keretében járják a várost, ellenőrzik az utcákon és az erdőkben élő hajléktalanokat. Az általuk működtetett egészségügyi centrum nappal is nyitva tart.

Kecskeméten közel száz hajléktalan van az ellátók látókörében – mondta Seprenyiné Fodor Anikó, a hajléktalanszálló szolgálatvezetője. Minden hajléktalant ismernek, ezért ha a hideg napokban valaki este nem érkezik be a szállóra, akkor az utcai járőreik megpróbálják megkeresni. Nappal a Máltai Szeretetszolgálat melegedőjében rendszeresen kapnak egy tál ételt azok, akiknek nincs jövedelmük. Hangsúlyozta: nem volt még olyan eset, amikor az éjszakai szállásra érkező hajléktalant ne tudták volna elhelyezni.

Kiskunhalason 30 embert tudnak elhelyezni az önkormányzat által fenntartott hajléktalanszállón. Jelenleg telt ház van, de ha valaki betér hozzájuk, akkor pótágyakon el tudják helyezni. Kalocsán a Máltai Szeretetszolgálat működteti a Máltai Házat, ahol tíz hajléktalant tudnak fogadni, de senkit sem hagynak senkit sem fedél és élelem nélkül.

Baján a Cédrus Egyesített Református Szociális Intézmény segít a hajléktalanokon és a hidegben azokon is, akik komfort nélküli lakásban vagy szívességi alapon laknak ismerősüknél – mondta Bakos Tibor, a hajléktalanszálló vezetője.

Teljes kihasználtság, pótágyak


Teljes kihasználtság mellett működnek a nyíregyházi menedékszállók, de az újonnan érkezett hajléktalanokat is biztonsággal be tudják még fogadni – mondta a helyi evangélikus közösség fenntartásában lévő Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője. Dezanove Bartomoleu Inacio közlése szerint az engedély szerinti százfős befogadóképességű éjjeli menedékszállón jelenleg 120 hajléktalan kap ellátást; szükség szerint maximális létszám akár másfélszeresét is be tudják fogadni. A szeretetszolgálat népkonyháján 120-125 embernek tudnak napi egyszeri meleg ételt adni, tavaly novembertől pedig – igény szerint – teát és vajas kenyeret adnak a betérő hajléktalanoknak. A nappali melegedőn is emelkedett a létszám: a 100 férőhelyes intézményben jelenleg 120-an vannak, de még bárkit be tudnak fogadni. A becslések szerint egyébként közel 500 hajléktalan él jelenleg a nyírségi nagyvárosban.

Szolnokon a hideg és a rászorulók növekvő száma miatt ingyen tűzifával is segítik a nélkülözőket, januárban már több mint 160 családnak segítettek ily módon – közölte Pókász Endre, az önkormányzat sajtóreferense. A helyi Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan Segítő Szolgálatának szociális munkása, Varga-Dudás Ágnes elmondta: a 27 férőhelyes éjjeli menedékhely jó ideje túlzsúfolt, ennek ellenére senkit nem küldenek el. Meleg teával, kenyérrel és konzervvel hetente kétszer keresik fel a hidak alatt, sátrakban, garázsokban, vasútállomáson, lépcsőházakban meghúzódó hajléktalanokat, rájuk most kiemelt figyelmet fordítanak, szükség esetén paplant, párnát, meleg ruhát is tudnak biztosítani a számukra.

Békéscsabán nem maradnak ellátatlanul a hajléktalanok, a kistérségi családsegítő központ munkatársai folyamatosan járják a várost és segítenek a rászorulókon. Csereiné Árgyelán Anna, az intézmény vezetője elmondta: a hajléktalanszálló 30 fős kapacitással működik, de ha kell, pótágyakkal bővíthető az elhelyezés. Tekintettel a nagy hidegre, a nappali melegedőt is éjjel-nappal működtetik. Munkatársaik folyamatosan járják a várost, takarókat, hálózsákokat osztottak ki a rászorulóknak. Az igazgató közlése szerint nincs anyagi korlátja a segítségnek, mert a polgármesteri alap – kritikus helyzet esetén – biztosítja a hajléktalanok pluszellátását támogató programok költségeit.

Nyugaton is nagy a zsúfoltság


Komárom-Esztergom megyében 100-150 százalékos kihasználtsággal működnek a hajléktalanszállók, csak Esztergomban vannak szabad férőhelyek – mondta Hoffmann Krisztina, az Utcai Szociális Segítők Egyesületének szakmai vezetője. Az éjjeli menedékhelyek befogadóképessége 20-25 fős, de a hidegre való tekintettel senkit nem küldenek el. Tatabányán a tél elején hat lakókonténert adtak át, s a megye városai közül csak itt működik minden nap teajárat. A szolgálat este hat órától reggel nyolcig krízisautóval járja a megyét.

A győri szállók újév óta telt házzal működnek – közölte Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője; a 330 ember befogadására alkalmas rendszer 106-108 százalékos telítettséggel működik, ugyanakkor 180-200 olyan emberről tudnak, akik lépcsőházakban, elhagyott épületekben, telefonfülkében húzzák meg magukat. Sokan elszegényedve nem a víkendházukat, hanem a lakásukat adják el, és a – sokszor téliesítetlen – hétvégi lakba költöznek ki. Velük is foglalkoznak, kapcsolatot tartanak. Ezen a télen Győrben senki sem halt meg a hideg miatt.

Szombathelyen is megtelt a hajléktalanszálló – mondta Horváth Olga, a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Németné Bogáth Edit, a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője közölte: az ősszel feltérképezték azokat, akiknek a télen fűtésgondjaik lehetnek. A szolgáltatóktól kérték számukra a védett fogyasztói státuszt, így több esetben sikerült elkerülni a szolgáltatás megszüntetését.

Bár telt ház van a Székesfehérvári Krízisközpont hajléktalanszállóján és menedékhelyein, senkit sem utasítanak el – mondta a központ vezetője. Zsabka Atilla közlése szerint megnyitották azt a fűtött, vizesblokkal felszerelt lakókonténert is, ahol kilencen tölthetik el az éjszakákat. A városban mintegy 350-400 hajléktalant tartanak számon. Az éjjeli menedékhelyen állandó jelleggel 30-an, novembertől áprilisig további 20-an húzódhatnak meg, az átmeneti szálláson pedig 41-en. Tizenhatan „laknak” a női hajléktalanszállón, 20-an a központ anyagi támogatásával egy munkásszálláson. Az utcán élőknek hétköznap esténként teát, szendvicset, szükség esetén takarót, gyógyszert visznek. Éjszakánként elindul a krízisjárat is, a hétvégeken pedig a kontrolljárat, felkutatva a segítségre szorulókat.

Új szociális centrumot avattak veszprémben


Szerdán avatták fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat komplex szociális centrumát Veszprémben. A 450 négyzetméteres házban létesítették az első vidéki, hajléktalanok számára kialakított mosodát. Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke elmondta: a hajléktalanok a központban fürödhetnek, moshatnak, étkezhetnek, de van poggyászmegőrző is, s télen krízismenhelyként is működik a centrum. Porga Gyula alpolgármester közölte: másfél éve átadták a szeretetszolgálatnak a városi hajléktalan-ellátást, de azt évente 60 millió forinttal támogatják. A városban 110 hajléktalan kap „intézményi ellátást”, mintegy 150-en viszont kint vannak az utcákon.

Kaposváron telt ház van a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által működtetett „Nyitott Kapu” gondozási központban, de senkit sem küldenek el – közölte Gulyás János, a központ vezetője. A nagy hideg miatt a megszokott egy helyett naponta háromszor forró teát, s ha kell plusztakarót is visznek a hajléktalanoknak. Kaposváron közel 300 hajléktalan él. Az otthonukban élő, a hideg miatt veszélyeztetett emberekkel a családsegítő szolgálat tartja a kapcsolatot. Jászberényi Ágnes, a szociális szolgáltató csoport vezetője közölte: a bejelentést követően 24 órán belül felveszik a kapcsolatot a krízishelyzetben lévővel. Ha kell, naponta felkeresik a gondozottakat.

Szekszárd 26 férőhelyes hajléktalanszállója már november 1-jétől teljes kihasználtsággal működik, ezért a nappali melegedőt is megnyitották, ahol 10-15 ember kap szállást – mondta Szűcs László, a szálló vezetője. A 100-120 szekszárdi hajléktalan nagy része a szabadban él vagy ismerősöknél kap szállást.

Zalában szinte teljesen megteltek a hajléktalanellátó intézmények. Kardos T. Ádám, a Magyar Vöröskereszt zalai gondozóközpontjának koordinátora elmondta: Nagykanizsán, a 75 férőhelyes hajléktalanszállón szerda reggel csak három üres ágy volt, a 45 embert fogadni képes zalaegerszegi szállón pedig minden hely betelt. Ezen túlmenően Nagykanizsán 35, Zalaegerszegen pedig 40 férőhelyet tudnak biztosítani az átmeneti szállókon. Problémát okozhat azoknak a hajléktalanoknak a felkutatása, akik kisebb településeken húzzák meg magukat. Az elmúlt hetekben egy faluból azért hívták a diszpécsert, mert aggódtak egy disznóólban berendezkedett hajléktalanért. Keszthelyen az önkormányzat és a Szent Erzsébet Alapítvány működtet nappali melegedőt – mondta Zsalakovics Eszter, az önkormányzat sajtóreferense. Azok, akik nem hajléktalanok, átmeneti segélyt kaphatnak, ha gondjuk van a fűtéssel. A rászorulókat tüzelővel is segítik.

Pécsett a hajléktalanokról (az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében) a Támasz Alapítvány gondoskodik. A Támasz a téli időszakban közel 300 utcán élőt tud befogadni, illetve ellátni. Pécsett az idén télen eddig egy hajléktalan vesztette életét, a fagyásos esetek száma azonban tavalyhoz képest emelkedett.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com