Belföld


"Fűtött utca" várja a hajléktalanokat
A rendkívüli időjárás miatt megnyitotta várótermeit a MÁV a hajléktalanok előtt. Közleményük szerint az intézkedés visszavonásig érvényes. A nappali melegedők éjszaka is nyitva maradnak több szervezetnél is, a kormány erre külön támogatást is biztosít a Hajléktalanokért Közalapítványnak. Hogy mi jelenthet végső megoldást a hajléktalanság felszámolására, arra nem kaptunk választ, de ötletei vannak a szervezeteknek. A Menhely Alapítvány szerint földet kellene vásárolni nekik adományból, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője szerint azonban egy kempingszerű hely lehetne megoldás. Nyitva állnak a vasúti várótermek a hajléktalanok előtt. A rendkívüli időjárás miatt oda is betérhetnek melegedni a fedél nélküliek. A kormány még csütörtökön kérte a MÁV-ot erre az intézkedésre, amíg tart a rendkívüli hideg. Hogy mit jelent az enyhülés, mikor zárnak be újra a várótermek, azt nem tudni, mindenesetre éjszaka betérhetnek a rászorulók a MÁV ügyfélszolgálatosa szerint.

A Menhely Alapítvány két nappali melegedőjét – a Kürt utcait és a Murányi utcait – nyitotta meg a napokban éjszakára is, és péntektől egy harmadik nappali menedékhely is várja a rászorulókat sötétedés után. Matlári Ferenc szóvivő lapunknak elmondta: akad olyan melegedőjük, ahol pótmatracokat terítettek le a folyosóra, a fürdőben és a vécékben is. Szerinte a hajléktalanság megoldására jó ötlet lehet, ha adományokból vásárolnának nekik földet, ahol ugyancsak adományokból építenének könnyűszerkezetes házat, természetesen a segítségükkel. Hozzátette: szó van ugyan egy kempingszerű helyről, de szabályok ott is lennének, így szerinte nem lenne nagy különbség a hajléktalanszállókhoz képest. Aki a szállóra nem ment be, az a kempingbe sem fog. Az uniformizált tömegmegoldások nem sokat jelentenek – jelentette ki a szóvivő.

Az éjjeli menedékhelyek 100-150 százalékos kihasználtsággal működnek országszerte, de még így is vannak hajléktalanok, akik inkább az utcán éjszakáznak. A szociális munkások megerősített szolgálattal próbálják őket megvédeni a fagyhaláltól.

Ezt erősítette meg az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője is. Iványi Gábor lapunknak elmondta, hogy nagyjából 600 ágyat tudnak biztosítani a hajléktalanoknak. Ezen kívül van egy „fűtött utca” elnevezésű épületük is, amely valójában egy zárt szerelőcsarnok. Itt egészségügyi ellátást is biztosítanak, 200 ágy áll a rászorulók rendelkezésére. Az egyesület vezetője szerint a három éve felvetett ötlet, miszerint fűtött sátrakat kellene felállítani a hajléktalanoknak, semmiképpen nem megoldás. Egyrészt mert embertelen a rászorulókkal szemben, másrészt szerinte a fűtést sem lehetne megoldani, hiszen óriási kapacitással kellene működnie a rendszernek. Hozzátette: a Menhely Alapítvány szóvivője által említett kempingszerű hely kialakításával meg lehetne oldani a hajléktalanok helyzetét, ahol szociális munkát is biztosítanának az egészségügyi ellátás mellett. Akkor talán – ahogy fogalmazott – nem kellene szorongó szívvel várni, hogy ezek az emberek megérik-e a másnapot.

A kormány megoldásként azt kérte az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól, biztosítsanak lehetőséget, hogy a rászorulók ingyenesen gyűjthessenek tűzifát. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a szociális tárca ötmillió forinttal támogatja a Hajléktalanokért Közalapítvány azonnali beavatkozásokat lehetővé tevő alapját annak érdekében, hogy az utcai szociális munkát segítő eszközöket vásároljanak, illetve hogy a nappali melegedőket hétvégén és éjszaka is nyitva tartsák. Hozzátette: a honvédelmi tárca napokon belül meleg takarót, ruhát biztosít a rászorulóknak. Szollár Domokos felhívta a figyelmet arra: a kihűléses halálesetek elkerülése érdekében továbbra is nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk a környezetünkben élőkre. Azt kérte: aki tud olyan személyről, akit a saját lakásában fenyeget a kihűlés veszélye, forduljon segítségért a helyi önkormányzathoz, de segítséget lehet kérni az ingyenesen hívható 104-es, 107-es vagy a 112-es telefonszámon vagy a hajléktalanellátó szervezetek által működtetett regionális diszpécserszolgálatok telefonszámain, illetve a polgárőrségeken. A szociális munkások a mostani, úgynevezett krízisidőszakban azokat is felkeresik, akik a saját otthonukban vannak veszélyben, ha tudnak a rászorulókról. A diszpécserszolgálatok országszerte a nap 24 órájában riaszthatók.
Tomázy Adrienn

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com