Belföld

Miközben 20-30 ezer hajléktalanról beszélünk, legalább egy millióan élnek méltatlan körülmények között, állítja a hajléktalanügyi szakember. A hajléktalanok utcai ellátása, szállókban tömörítése nem oldja meg a helyzetet. A jelzálogválság, a lejáró moratórium újabb embereket űz az utcára. Hosszú távon a lakásfenntartási támogatás, bérlakások létrehozása jelentene megoldást.

A szakemberek által elkészített hajléktalan-stratégia megvalósítása még várat magára. No meg az alkotmányt is módosítani kellene, hiszen nem szerepel benne a lakhatási jog. Ezért aztán a kormány nem írta alá az európai karta lakhatásról szóló cikkét sem.

A krízisszolgálatok megerősítésére, a hajléktalan-ellátás állami támogatásának növelésére, hosszú távon pedig a szociális lakáspolitikai koncepció megalkotására van szükség, javasolta a minap az LMP, amely elfogadhatatlannak tartja, hogy a leghidegebb napokon is két-háromezer ember alszik az utcán. A párt kifogásolta, hogy a kormány egy éve döntött arról: nem fogadja el a Módosított Európai Szociális Karta lakhatáshoz való jogról szóló 31. cikkét, mert annak végrehajtása jelentős gazdasági hatással is járna. (A 2009. VI. törvényben, amely a Módosított Európai Szociális Karta kihirdetéséről szó, valóban nem szerepel a lakhatásról szóló 31. cikk.) Az LMP viszont úgy véli, hogy a lakástámogatások igazságosabbá tételével többletforrások bevonása nélkül is jelentős eredményeket lehetne elérni a hajléktalanság visszaszorításában. Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke messzemenően egyetért az LMP törekvéseivel, nevezetesen a lakásfenntartási támogatás radikális emelésével, a kiterjedt szociális bérlakásszektor kialakításával, valamint azzal, hogy elhelyezés nélkül ne lakoltassanak ki senkit, azonban leszögezte: a radikális változtatás a lakhatáshoz való jog fogalmának tisztázásával kell, hogy kezdődjék. Megeshet ugyanis, hogy egy vizes falú, omladozó viskóban, néhány négyzetméteren élő cigány család rosszabb körülményeket kénytelen elszenvedni, mint például a Nyugati aluljáróban meghúzódó hajléktalan, mondta. Emlékeztetett, hogy miközben általában 20-30 ezer hajléktalanról beszélünk, addig a méltatlan körülmények között élők száma milliós nagyságrendű lehet.

A karta el nem fogadásával kapcsolatban elmondta, az aláírás csupán gesztus értékű lett volna. Sok mindent aláírtunk, ami nem teljesedett, elég ha csak az Alkotmányra gondolunk, jelentette ki. Nem valósul meg a szakemberek által kidolgozott hajléktalanügyi stratégia sem. Hitelesítené az aláírást, ha az első néhány lépést megtennénk. A szociális negyedek kialakítása nem szerencsés, gettósodáshoz vezet. Albérleti támogatást kellene viszont nyújtani a kilakoltatottak számára, nem kellene megvárni, hogy az emberek az eladósodás olyan fázisába érkezzenek, ahol már nagyon nehéz a segítségnyújtás. A moratórium nem old meg semmit, a kilakoltatás időpontjának eltolásával az adósság csak halmozódik. Magyar jelenség, hogy nálunk mindenki lakástulajdonos akar lenni, egyedülálló az Európai Unióban, hogy hazánkban a lakások 92 százaléka tulajdon. Lehetetlen meghatározni, hogy mennyi pénz kellene a lakhatási jog kielégítésére, amíg a szándékok általánosságban fogalmazódnak meg, mondta a szakember.

A KSH, valamint a Pénzügyminisztérium adatait figyelembe véve a hajléktalan emberek ellátását végző intézmények működtetését a költségvetés mintegy 6,7 milliárd forinttal támogatta normatív hozzájárulás formájában, tájékoztattak a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. A téli kiegészítő programok kiadásaihoz a kormányzat minden évben pályázati keretet biztosít, ennek összege tavaly 630,5 millió forint volt. Az utcán élők ellátását 95 utcai szociális munkás szolgálat végzi. Népkonyhai étkeztetésben 7713 adag ételt osztanak ki naponta. Nappali melegedőkben 6475 férőhely áll rendelkezésre. Az éjjeli menedékhelyek és az átmeneti szállók összesen 8560 fő befogadására alkalmasak. A tartós bentlakásos intézményekben 578 engedélyezett férőhely működik.

A szociális minisztérium sajtóosztályán elmondták, a kartával kapcsolatos kérdésünket az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz továbbították, mivel a téma hozzájuk tartozik. Ott azonban azt a választ kaptuk, nem foglalkoztak a témával, mivel az nem került olyan szintre, hogy ez ügyben írásos anyagot kellett volna készíteniük. Alkotmányozási kérdésről van ugyanis szó.
Kommentár helyett: amíg az országgyűlés kétharmados többsége az alkotmányba nem illeszti a lakhatás jogát, hazánkban a karta idézett cikke nem érvényesíthető.

 

Franciaországban állampolgári jog a lakhatás
Két év óta állampolgári jog a lakhatás Franciaországban. A parlament által elfogadott törvény kimondja, hogy az ország területén szabályosan tartózkodó személyeknek az állam garantálja az önálló és megfelelő szálláshoz való jogát. Minden olyan személy perelheti a francia államot, aki lakhatás iránti kérelme nyomán nem kapott kielégítő megoldást az illetékes szervektől. A törvény értelmében az állam köteles segítséget nyújtani azoknak, akiknek nincs hol lakniuk. Az országban 600 ezer család él olyan körülmények között, amelyek alapján jogosult lakáskérelmet benyújtani. Franciaországon kívül eddig csak Skócia fogadott el hasonló jellegű törvényt Európában.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com