Belföld

Magyarországon rendkívül nehéz dolga van annak, aki nem rendelkezik állandó és bejelentett lakhellyel. Az ilyen emberek nem szerezhetnek jogosítványt, nem vásárolhatnak mobilt - és gyakorlatilag ki vannak zárva a választásokból is. A kopogtató-cédulát legtöbbször nem kapják meg. A társadalom peremén élők nem sokat számítanak. Ők politikailag láthatatlanok. A lakcímekkel kapcsolatban hatalmas kavarodás van Magyarországon, a jogszabályi környezetben és a gyakorlatban is - állítja Misetics Bálint, a Város Mindenkié-csoport (VM) aktivistája. – Ha valakinek nincs lakcíme, akkor nincs lakcím-kártyája, vagyis nem tud szavazni. Viszont be lehet jelentkezni hajléktalan-szállókra, másrészről az ember bejelentkezhet közterületre is, vagyis az lesz ráírva a lakcímkártyájára, hogy „kilencedik kerület” - mesélte a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetben dolgozó szociális szakember.

– A keveredés abból is fakad, hogy a szállóknak csak egy része jelenti be az ott lakókat. Elvileg van ugyan egy kormányhatározat, ami szabályozza, hogy hány napon belül kellene bejelenteni őket.

 

Az aktivista - aki egyébként az LMP szociálpolitikai szakszóvivője is - kapásból példát is tudott mondani az anomáliákra: a VM egyik tagja egy Dózsa György úti szállóban lakik, de nem oda van bejelentve. Így nem tudott hozzájutni a kopogtatócédulájához.

A hajléktalan emberektől úgy lehetne elkérni az ajánlószelvényt, ha a hajléktalanszállóra mennek el az aktivisták. Ám ez meglehetősen ritkán történik meg. A Lehet Más a Politika aktivistái a kilencedik kerület egyik átmeneti szállóján jártak, de a szociális munkás nem engedte be őket - tette hozzá a szakember.

A Választási Iroda nem lát problémát

A hajléktalanok szavazási problémáival az Országos Választási Irodához fordultunk, akik szűk szavú közleményben reagáltak. Eszerint: "Amennyiben a választópolgár nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, településszintű lakcímet létesíthet.

A településszintű lakcím bejelentése esetén a polgár lakcímeként az adott település kerül nyilvántartásba vételre. Tekintettel arra, hogy így postai úton nem lehetséges az ajánlószelvények és értesítők kézbesítése, a településszintű lakcímmel rendelkezők a polgármesteri hivatalban vehetik át azokat.

A településszintű lakcímmel rendelkező választópolgárok településenként egy kijelölt szavazókörben adhatják le a szavazatukat, melyek listája a www.valasztas.hu internetes oldalon megtalálható" - közölte az OVI.

Gyakorlatban: nincs cédula, nincs szavazás

– Több szállóról is azt a visszajelzést kaptuk, hogy a hajléktalanok a szállón se kapták meg a kopogtató-cédulákat, kénytelenek voltak érte bemenni a postára - egészítette ki Vojtonovszki Bálint, aki szintén a Város Mindenkié-csoport tagja. Az aktivista szerint az államigazgatásnak mindent meg kellene tennie, hogy az embereknek ne okozzon extra fáradtságot akár a jelölés, akár a választás. – Jobb megoldást kellene találni - summázta Vojtonovszki Bálint.

Elmondása szerint soha nem történik meg, hogy valakit 10 nap után bejelentenek állandóra, ha hajléktalanszállón él. – Ez hatalmas hátrányt jelent: nem juthatnak mobiltelefonhoz, nem szerezhetnek jogosítványt és hátrányt szenvednek a szociális támogatások megszerzésénél is - sorolta Vojtonovszki Bálint. Emiatt a csoport beadvánnyal fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához. a hajléktalanokkal foglalkozó civilek szerint nem összeegyeztethető az alkotmányos jogokkal, hogy a lakcím hiánya miatt a hajléktalan emberek hátrányt szenvednek az élet számos területén.

Mindezeken túl lehetetlenségnek tűnik elérni azokat az embereket, akik még hajléktalanszállókra se járnak. Ők a választási rendszer és a pártok szempontjából végképp láthatatlanok.

– A hajléktalanok szavazási hajlandósága hasonló az össz-társadalmi politikai aktivitással. Meglehetősen kiábrándultak és apatikusak ezzel a politikai mizériával kapcsolatban - mondta lapunknak Vojtonovszki Bálint. – Viszont mi megpróbáljuk megtalálni azokat a hajléktalanokat, akik szeretnének változtatni a dolgokon – még, ha nem is pártpolitikai szinten.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #5 Buzás Endre 2010-03-03 15:35
Menhely Alapítvány
Jogvédő Fórum

1074
Budapest
Kürt u. 4.
Postacím: Bp.1410 Pf. 216.
Vezető: Gurály Zoltán,
Dr. Sasvári Andrea
343-3941
20/934-5821
lakahatási: 20/269-9838 H: 09,00-11,00
(T: 343-3941)
és
H-P: 12,00-14,00
(T:20/934-5821) Olyan embereket várnak, akiket hajléktalanként vagy hajléktalanságu k miatt sérelem ért. Jelentkezni levélben, vagy a Menhely Alapítvány ügyfélszolgálat án lehet. Jogi tanácsadás és jogvédelem. Lakással, lakhatással kapcsolatos jogi tanácsadás a mobil telefonszámon kérhető. 06/20-269-9838
Idézet
 
 
0 #4 Tamas 2010-03-02 22:56
Jogvédők?
Még nem próbáltam. Tudsz ajánlani valakit?
Idézet
 
 
0 #3 Buzás Endre 2010-02-28 20:32
Idézet - Tamass:
Újra bedobnám egy korábbi hozzászólásomat:


A jogvédőket próbáltad már?
Idézet
 
 
0 #2 Tamass 2010-02-28 12:00
Újra bedobnám egy korábbi hozzászólásomat:

Nemrégiben futottam bele egy lakásigénylési ügybe, ami nem végződött pozitívan.
Éspedig:
Van egy "friss" hajléktalan gondozottunk. Miskolcon született, mindeddig itt élt, volt lakcíme és miután elvesztette lakhatását, továbbra is itt szeretne boldogulni, talpraállni. Jogkövető magyar állampolgárként a lakásviszonyait érintő változást bejelentette, új - Miskolc településszintr e szóló - lakcímkártyát igényelt.
Pályázatot nyújtott be az önkormányzathoz bérlakás igénylésére, melyet elutasítottak. Indoklás: a bérlakás pályázat feltétele, hogy az igénylő jelenleg, és az elmúlt legalább öt évben miskolci lakcímmel rendelkezzen. Érdeklődésünkre az illetékes ügyintéző elmondta, hogy a településszintű lakcímkártyát nem fogadják el, mert az számukra nem lakcím. (Ugyanazon önkormányzat alkalmazottja, melynek okmányirodája a kártyát kiállította). A Településszintű kártya igénylésével kliensünk "miskolci lakos" státusza megszakadt, ezért kizárták a pályázók köréből. Méltányos elbírálásra nincsen lehetőség.
Hogy lehetséges az, hogy egy rászorulóktól nyüzsgő megye megyeszékhelyén ek mjv. önkormányzata - melynek daklarált célja a rászorulók segítése - életszerűtlen bürokratikus eszközökkel az egyik leghátrányosabb réteget zárja ki az önkormányzati bérlakáshoz jutás lehetőségéből?!
Amennyiben kliensem megtartotta volna - immár fiktív - miskolci lakcímét, ergo hazudott volna, pályázhatna.
Vajon ki lehetne jobban rászorulva egy ilyen bérlakásra, mint aki hajléktalan?
Vajon hogy lehetséges, hogy egy olyan országban, ahol a lakhatáshoz való jogot nem fogadják el állampolgári jogként, mégis lakcímhez kötnek bizonyos szolgáltatásoka t?
Például:
- jogosítványt sem kaphat, akinek nincsen lakcíme (saját tapasztalat)
- más megyében lakcímmel rendelkezőt nem hajlandó regisztrálni a helyi munkaügyi központ, csak ha ezen címéről lemond, és bejelentkezik településszintr e. Az eredeti regisztráció helyén a kapcsolattartás i kötelezettségén ek viszont jövedelem hiányában nem tud eleget tenni, így jövedelemhez sem jut.

Olyanok esetében, akiknek vidéki lakcíme valós (mert pl. 12/64 részben résztulajdonos és fenyegetettsége , vagy rossz családi kapcsolatai miatt hajléktalan)meg próbáltunk köztes megoldást találni. Kértük az okmányirodát, hogy a lakcím megtartása mellett a Miskolc településszinte t engedjék tartózkodási helyként a kártyán megjelölni.
Válaszul tájékoztattak, hogy ez lehetetlen, és különben is, akinek van címe az nem hajléktalan és pont.

Nem tudom, mások szembesültek-e már hasonló problémákkal, illetve találtak-e rá megoldást.

Ha igen kérem osszák meg velünk!

Üdv Tamass
Idézet
 
 
+1 #1 Buzás Endre 2010-02-27 19:28
hmmmm eláruljátok ki az aki beenged cédulagyűjtöget őket pl egy fapadra?
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com