Belföld

A Város Mindenkié csoport kampányt indított annak érdekében, hogy minél több hajléktalan ember tudjon részt venni a közelgő országgyűlési választásokon. Ennek keretében készítettük el azt az információs plakátot, amit már korábban megkaptatok, és több hajléktalan szállón tájékoztatót is tartunk a választásokon való részvétel jelentőségéről és az ügyintézés menetéről.
Sok hajléktalan ember nemcsak azért nem vesz részt a választásokon, mert úgy érzi nem tartozik a (politikai) közösséghez, de azért is, mert ma Magyarországon a választójog erősen kötődik a lakcímhez, ami nagyon megnehezíti az ügyintézést.

A leginkább azok a hajléktalan emberek vannak kirekesztve a választójog gyakorlásából, akiknek olyan szabálytalanul kiállított lakcím kártyája van, amin

* nem szerepel semmilyen lakcím, vagy
* csak annyi van megjelölve, hogy "lakcím nélküli" (település, kerület nélkül), vagy
* budapesti lakosok esetében annyi szerepel a kártyán, hogy Budapest "lakcím nélküli" (kerület megjelölése nélkül).

Akinek ilyen lakcím kártyája van, nem számít választópolgárnak.

A Város Mindenkié az ombudsmani hivatalhoz fordult, hogy még a választások előtt vizsgálja ki ezeket a szabálytalanságokat. A vizsgálathoz minél több olyan lakcím kártyára van szükségük, amely szabálytalanul lett kiállítva. Ebben kérjük a segítségeteket.

Kérjük, ha ügyfeleitek vagy ismerőseitek között van olyan, akinek üres vagy szabálytalanul kiállított lakcím nélküli lakcím kártyája van, jelezzétek felénk vagy juttassátok el hozzánk fénymásolva vagy szkennelve, hogy mi át tudjuk adni az ombudsmani hivatalnak.

A kártyákon szereplő neveket a legnagyobb elővigyázatossággal, bizalmasan fogjuk kezelni, az ombudsmani hivatal az egyes ügyeknek a kártyák sorszáma alapján fog utánanézni.

Segítségeteket előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

Udvarhelyi Tessza
A Város Mindenkié csoport
www.avarosmindenkie.blog.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
06 20 381 89 96

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #7 Buzás Endre 2010-05-20 07:24
Kedves Anikó! Mi lenne, ha minisztériumi szintre küldené el egyszerűen a hozzám írott levelét?
Amit leírt, az egyszerűen elfogedhetetlen . Egyébként, mivel nem ismerem a helyzet minden részletét, így nehéz segíteni, de gondolt már arra, hogy önálló albérletbe költözzön? Nem ismerem az anyagi helyzetét, a gyerekekkel kapcsolatban is hiányosak az információim, illetve bárkinek, ahhoz, hogy segíteni lehessen. Hogyan, miből gazdálkodik? Milyen a kapcsolata a gyerekvédelemme l, milyen támogatásokat kap, hogyan vált hajléktalanná, és még ssokmindenre kéne látni a választ. Biztos, hogy sok, és sokféle segítséget kaphatna, bár minden segítség legfőbb forrása maga a segítséget kérő, aki együttműködik, és teszi a dolgát helyzete jobbítása érdekében.
Tapasztalatom szerint azok kapnak meg minden segítséget, akik maguk is aktívan tesznek saját sorsukért. Ha megtesz egy lépést, legalább kettő segítő intézkedés fogja követni.
Ha olyan problémája van, amit nem mondott el segítő szakembernek, valószínűleg nem tud, vagy nem a megfelelő segítséget fogja ajánlani.
Remélem, más kollégám is ír majd még, de a legfontosabb az lenne, hogy lehetőleg helyben találjon egy szaociális szakembert, aki segítene. Érdeklődjön a budapesti Humánsztráda nevű szervezethez hasonló iránt, ahonnan kaphatna egy állandó embert kibogozni, és helyére tenni ezt a vad történetet.
Üdv: Halászvári Rózsa
Idézet
 
 
0 #6 Buzás Endre 2010-05-19 23:15
Rózsa Halászvári
címzett: Szociális

részletek megjelenítése 22:59

Kedves Anikó!
Úgy látom, az alapvető probléma jelenleg a lakcímmel van. Első lépésként azt javasolnám, hogy győzze meg a bérbeadót, hogy engedje állandóra bejelentkezni. Ugyanis semmilyen hátránnyal nem jár már, ha ezt megteszi.
A lakástulajdonos ok valamiért nagyon félnek ettől. Pontosabban egy régi beidegződés lehet a dolog hátterében, miszerint a szocialista rendszerben csak egy, az addigihoz hasonló másik albérlet felajánlása mellett lehetett kitenni az albérlőt, ha állandóra volt bejelentve.. Ez ma már nincs így. A szerződésben leírtaknak megfelelően kell, és lehet felmondani a bérletet. Gyakran nem engedik átíratni a fogyasztásmérők et sem, aminek szintén nem sok értelme van, hiszen a közüzemi dfíjak azt terhelik, aki fogyasztói szerződésben áll a szolgáltatóval. Így, ha Ön nem fizetné pl. a gázszámlát, az csak Önt sujtaná, és nem a bérbeadót. Jogi szempontból a lakcím dönti el az állampolgár illetékességét, vagyis az adott területen igénybe vehető juttatásokra való jogosultságot, pl. segély, háziorvos, családsegítő, stb., és kell teljesítenie kötelezettségei t. Azaz így gyakorolhatja állampolgári mivoltát, akár mint választó is.
Idézet
 
 
0 #5 hoffmannkriszta 2010-05-19 21:32
Kedves Anikó!
Máris érkeztek válaszok a szociális szakember listára, ahova továbbítottam a segítségkérését.
Ez az alábbi levél is oda érkezett:

Kedves Kriszta,

sajnos a tartózkodási hely törlése ügyében a mai (nagyon rossz) jogszabályok szerint semmit nem lehet tenni.

Ezzel az anyuka hivatalosan, jogilag "lakcím nélkülivé" válik.

Ez utóbbi következtében az anyuka hivatalosan, jogilag - a Szociális törvény szerinti - hajléktalan személy lesz.

Viszont a Szt - Szociális törvény - szerinti hajléktalan személyek is jogosultak különböző ellátásokra, eü ellátásokra is, ezért nem értem, hogy mi akar történni az anyukával, illetve miért kellene büntetést fizetnie?

Nem tudnál erről részletesebben írni, akár egyenesen az email címemre.

Üdv
Győri Péter
Idézet
 
 
0 #4 hoffmannkriszta 2010-05-19 17:49
Kedves Anikó!
Hoffmann Kriszta vagyok.
Engedelmével továbbítom a levelét a szociális szakmában dolgozó szakemberek levelező listájára, remélem lesz ott valaki, aki tud Önnek segíteni.
Valamint eljuttatom az Ön levelét egy jogvédelemmel is foglalkozó ügyvédnek, hátha tud segíteni.
Tudom, hogy egy kollégám is továbbította az Ön levelét a Város Mindenkié csoportnak.
Őszintén remélem, hogy lesz valami konkrétum, ami a segítségére lesz.
Tisztelettel:
H. Kriszta
Idézet
 
 
0 #3 Molnár Anikó 2010-05-19 17:16
Üdvözlöm, BagiJánosnéMoln árAnikó,vagyok, egy 5gyerekes ,de 3kislányt35.e ft-os albérletben nevelő anya,kaptunk most egy levelet a hivatalból,hogy csak tart.címvan a lakcímkártyánko n,igy elveszik tőlünk az eg.ügyi ellátást,és megbüntetnek fejenként 30e ft-ra.Persze elmeséltem a hajléktalanok jogait és a szoc.chartát,de semmit sem tudnak róla,éscinikusa k, most a jegyzőhöz készülök, mi van a településszintű lakcím bejentéssel,meg kérdem tőle,ha egyáltalán tudja mi az.10éve albérletekben élek a gyerekekkel,két magán családotthonban kifosztottak,és tönkretettek, fele gyerekeim elkerültek az ország másik felébe,nekik köszönhetően,mo st vizsgálja a Biztos Úr,de sajnos már 1éve húzódik a vizsg.A hajl.családosok okat semmilyen szervezet sem védi országosan,pedi g súlyos embertelenségek et követnek el a magánotthonokba n,sikkasztásokk al,és terrorizálással ,amilyet elképzelni sem tudnak Önök!Van-e tanácsuk,hová fordulhatnánk,a hol jogainkat védenék szervezett formában,és elmesélhetnék a családok mit élnek át,kiszolgáltat ott sorsukban megaláztatva mélységesen. Tisztelettel,vá rom válaszukat,ksöz snettel:BaginéM olnárAnikó
Idézet
 
 
0 #2 hoffmannkriszta 2010-03-12 15:52
Tessza válasza a szoc. szakma listán.

Kedves Rakuszka,

Kérlek, olvasd el figyelmesen, amit az emailben írtam.

Mi azokat a lakcím kártyákat keressük

* amire nincsen SEMMI írva (ilyen is van!) vagy
* úgy van odaírva a "lakcím nélküli", hogy nincsen hozzá település rendelve, illetve
* az a szabálytalan lakcím kártya, amin csak annyi van, hogy "Budapest" mint település és nincsen rajta kerület. azokban a városokban, ahol nincsenek kerületek, ott természetesen elég a város megnevezése is.

Minden segítséget köszönünk.

Tessza
Idézet
 
 
0 #1 hoffmannkriszta 2010-03-12 15:25
Erre a hírre az alábbi levél érkezett a szoc.szakma listán.
Üdv:
hoffmannkriszta

-----Original Message-----
From: [mailto:] On Behalf Of Rakuszka
Sent: Friday, March 12, 2010 2:17 PM
To: Szociális szakemberek levelező listája
Subject: Re: [szocialis.szak ma] szabálytalan lakcím kártyákat keresünk!

Sajnálom, hogy ennyi valótlan információ birtokában vagy.
Szabályosan van kiállítva annak az államplogárnak a lakcímkártyája akinek csak pl. Budapest vagy Pécs szerepel a lakcímkártyáján . Ez azt jelenti, hogy nincs sem állandó lakcíme, sem tartózkodási helye. (Tartózkodási hely a régen használatos ideiglenes lakcím megnevezése)
A település szintű lakcímmel rendelkezők elmehetnek szavazni. Minden településen, Budapesten minden kerületben kijelöltek egy szavazókört, amelyben a településszintű lakcímmel rendelkező állampolgárok voksolhatnak.
Ha egy állampolgárnak nincs sem lakó-sem tartózkodási helye és nincs még településszintű lakcímkártyája sem, akkor szociális ellátásokat sem tud igényelni.
Ezért jó, ha legalább településszintű lakcímkártyával rendelkeznek.
Ez úgy néz ki, hogy a lakcímkártya megfelelő oldalán az áll:
Lakóhelye:(pl) Győr
A kopogtatót az ajánlószelvénny el együtt természetesen nem lehetett kipostázni. Hová is küldték volna az önkormányzatok?
Be kell érte menni az illetőnek és megkapja. Tehát semmilyen hátrány nem éri a lakó-vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező állampolgárokat . Választhatnak!! !
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com