Belföld

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a napokban tette közzé a Budapesten élő hajléktalan menekültekkel foglalkozó tanulmányát. A kutatás színesen ábrázolja azt az ördögi kört, amelybe a hajléktalan menekültek kerülnek. A fedél nélkül élő menekültek viszonylag új jelenséget képeznek Európában. A kiváltó okok és lehetséges megoldások alaposabb feltárása érdekében az UNHCR budapesti képviselete részletesen elemezni fogja a menekültek lakhatási körülményeit az összes közép-európai országban.

A „Hajléktalan menekültek helyzete Magyarországon” címő tanulmány 15 mélyinterjún alapul, amelyek nagy részét veszélyeztetett helyzetben lévő szomáli menekültekkel folytatták az ENSZ munkatársai. Magával a jelenséggel a tavalyi év folyamán találkozott az UNHCR Közép-Európai Regionális Képviselete. A hajléktalanság különösen a menekültstátusszal rendelkező szomáliakat sújtja és az esetek többségében jellegzetes az ehhez vezető út is. Miután menekültként elismerik őket, a szomáliak egy része úgy érzi, hogy nincs más választása, mint hogy továbbutazzon valamelyik nyugat-európai országba. Ugyanis Magyarországon nem létezik szomáli közösség, amelyre támaszkodhatnának. Nem teszik lehetővé számukra a családegyesítést és a magyar nyelvtudás hiánya megakadályozza őket abban, hogy jólfizető munkahelyet találjanak és jövedelmükből eltarthassák otthonmaradt családjukat.

Reménytelenségükben elhagyják az országot, de miután a nyugat-európai hatóságok előbb vagy utóbb visszaküldik őket, még kilátástalanabb helyzetben találják magukat. Visszatértük után nem jár nekik szállás és csak csekély pénzbeli juttatásban részesülnek, több hétnyi várakozás után. Így ezek a menekültek fedél nélkül maradnak és hajléktalan szállókban húzzák meg magukat vagy az utcán éjszakáznak.

„Jobb lenne visszamenni Szomáliába, mint itt tengődni” – mondta kétségbeesésében az egyik interjúalany. Az egyik menekült nő arról beszélt, hogy komolyan fontolgatja az öngyilkosságot, mint gondjainak egyetlen megoldását. Magyarország nem az egyetlen állam, ahol a menekültek között megjelent a hajléktalanság. Az UNHCR más országokban is tapasztalta ezt a problémát, többek között Franciaországban és Hollandiában is. A szervezet Közép-Európai Regionális Képviselete szeretne minél előbb megoldást találni erre a kérdésre, annak érdekében, hogy megakadályozza hasonló vészhelyzet kialakulását a jövő télen.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com