Belföld

Külön levelet küld pénteken a Máltai Szeretetszolgálat minden országgyűlési képviselőnek egy-egy személyes történettel. Azt szeretnék elérni, hogy a következő négy évben, ne csak az íróasztal mögül küzdjenek a gyermekszegénység ellen. Kérdés, hogy mit kezdenek a képviselők azokkal a nyomorban élőkkel, akiknek zsemlére, BKV-jegyre, cipőre sem telik.

Utolsó mentsvárként fordult egy öt gyermekes budapesti anya a Máltai Szeretszolgálathoz, mert az utcára akarják tenni őt. Az asszony munkanélküli lett, a központban vállalkozói igazolvány kiváltását javasolták neki, majd a helyzet addig fajult, míg a család kézhez kapta a kilakoltatási papírokat. Az anya mindent megtett, hogy gyermekeit védje, éjjel-nappal dolgozott, a szeretetszolgálat 400 ezer forintot kalapozott össze számukra, adósságkezelő programba jutatta be őket, ám mindössze egy év haladékot kaptak.

"Elvette a gyermekétől a kenyeret"

Ez csak egy eset abból, amivel, nap mint nap meg kell küzdeniük a nyomorban élőknek. A VII. kerületben volt olyan iskola, ahol a budai hegyekbe tervezett osztálykirándulást azért kellett lemondani, mert három BKV-jegy kifizetése gondot okozott a családok többségének. A tanyán élő gyermekek kilométereket gyalogolnak, hogy bejussanak az iskolába, több tízezer gyermek pedig csak itt jut ételhez. Sok diák azonban éppen azért nem tud iskolába járni, mert se cipője, se kabátja nincsen.

Ezekre az esetekre akarja felhívni az új országgyűlési képviselők figyelmét a Máltai Szeret Szolgálat, mégpedig sajátos módon. "Azt szeretnénk, hogy a 386 képviselő olyat tapasztaljon, hogy beleszédüljön, összeszoruljon a szíve" – mondta Kozma Imre elnök. Azt szeretnék elérni, hogy a 176 egyéni mandátumhoz jutott képviselő a körzetében lévő szegény gyerekekkel is foglalkozzon, 210 listás társukat pedig arra kérnék, hogy találjanak maguknak a következő négy évre egy személyes ügyet a gyermekszegénység elleni küzdelemben.


Történetet találni pedig sajnos nagyon egyszerű dolog, elég csak megkérdezni a helyi óvoda, iskola vezetőit, a házi orvosokat, védőnőket. Ők azok, akik tudják, mely családok élnek a létminimum alatt, mélyszegénységben.

"Az óvodában nagyon látszik, ki az a gyermek, aki otthon nem kap reggelit és vacsorát. Előfordult, hogy egy anya elvette a gyerekétől a kenyeret, mert ő is nagyon éhes volt" – ezt egy kecskeméti védőnő írta országgyűlési képviselőjének. Nekik ugyanis a Máltai Szeretet Szolgálat személyre szóló levelet ad át az akció keretében pénteken, amelyben olyan történeteket írnak le az ott élő tanárok, védőnők, orvosok, ami a választókerületekben zajlik.

Elültetik a magokat?

A levél mellé balzsamfűmagokat adnak azzal a céllal, hogy a politikusok ültessék el azokat, és amikor kihajtott, vigye le az általa választott civil szervezetnek, intézménynek közösségnek. "Könnyű azt mondani, hogy mit kell tenni az intézményes szociálpolitika keretei között. Más könyveket kiolvasva az íróasztal mögött vélekedni erről, de megnézni közelről nyomort, és arra megoldósát találni, egészen más" – mondta Vecsei Miklós alelnök, aki azt kifogásolta, hogy a szegényekért nem lobbizik senki a parlamentben, ezért akarnak ők most "a nyomor hangjai" lenni.

A Máltai Szeretet Szolgálat egyébként direkt nem fogalmazott meg javaslatokat a levelekben, ők a problémára akarják felhívni a képviselők figyelmét. Nem elég ugyanis adni a gyereknek egy cipőt vagy a kezébe nyomni pár ezer forintot. Olyan emberekről beszélnek, akik elvesztették a reményt, akik már képtelenek magukért kiállni. "Nem akartuk azt mondani, hogy X településen kellene egy bicikli, mert akkor ezt megteszi a képviselő, és négy évre kipipálja a feladatot" – magyarázta Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök.
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com