Belföld

Sneider Tamas 0

Egy volt szkinhedvezért, a Roy néven ismert Sneider Tamást jelöli a szociális, ifjúsági és családügyi bizottság elnökének a Jobbik. A kilencvenes évek eleji egri cigány-szkinhed háborúban a szkinhedeket vezető férfi 2007-ben gyámság alá akarta helyeztetni szüleit, apját pedig gyilkossági kísérlettel vádolta. Vona Gábor játéktermeket üzemeltető kampányfőnöke védelmében ő mondta, hogy "a maffiózókkal is jóban kell lenni".

Sneider Tamást, a párt alelnökét jelöli a szociális, családügyi és lakhatási bizottság elnökének a Jobbik, nyilatkozta a Jobbik-frakció ülése előtt a párt saját lapjának, a Barikádnak Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető. Sneider jelölése múltja ismeretében sajátosnak nevezhető.

Az 1972-ben született Sneider önéletrajzában [1] is említi, hogy "[a] kilencvenes évek elején vezetője voltam az első csonkaországi nemzeti ifjúsági szervezetnek, a Nemzeti Ifjak Egyesületének". Az egyesület valójában szkinhedcsoport volt. „A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején az úgynevezett skinhead mozgalom volt a nemzeti radikalizmus külső megnyilvánulási formája. Ebben az egriek mind fizikai, mind szellemi tekintetben az élen jártak" - nyilatkozta erről a korszakról a Barikádnak [2] még tavaly nyáron.

Sneider "Roy" néven volt ismert a szkinhedek közt, ő volt a bandavezér a kilencvenes évek eleji egri cigány-szkinhed háború idején. 1992-ben vádat is emeltek ellene. Az ÉS-ben megjelentetett vádiratrészlet [3] szerint "[a]z üldözés során Farkas Bélát a Sneider Tamás (I. rendű vádlott) vezette csoport utolérte, majd Farkas Bélát Sneider Tamás leütötte. Amikor a sértett földre került, az I. rendű vádlott és a társaságában levő személyek Farkas Bélát kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdték, majd a földön fekvő sértettet összerugdosták". Az ítéletnek eddig nem találtuk nyomát.

Az ifjúság és szociális ügyek mellett Sneider a családügyekkel is foglalkozni fog a bizottság elnökeként. A választási kampányban előkerült történet szerint Sneider és szülei viszonya nem kiegyensúlyozott. 2007-ben gondnokság alá akarta helyeztetni szüleit [4], akikkel elszámolási vitába keveredett.

A 2007 szeptemberi keltezésű keresetlevele szerint ésesanyja megromlott egészségi állapota miatt megőrült, pszichés rohamai vannak. A helyzetet rontott, hogy 2002-ben alapított családi gazdaságuk csődbe jutott, Sneider szerint a fölösleges pénzkiadások miatt. Ezek miatt "komoly aggályai" támadtak szülei " az ügyek viteléhez való belátási képességét illetően”, írta a Magyar Nemzet [5].

Anyja, Sneider Lászlóné szerint a vita arra vezethető vissza, hogy fia 2006-ban a közös cégük 8,5 millió forintos bevételéről kijelentette, hogy "azt lenyúlja". A 168 órának nyilatkozó Sneiderné szerint "[a] fiam hamar elköltötte ezt a pénzt, és ezt követően arra kért minket, hogy az Egerben lévő, 12 hektáros birtokot is adjuk el”.

A családi vitában Sneider súlyos vádakkal illette édesapját, aki szerinte meg akarta gyilkolni. „A gyilkossági kísérlet az volt, hogy a fiam a feleségemmel beszélt, én a kertben voltam, amikor segítséget hívott a párom. Én a kapával a kezemben felfutottam, kivette a kezemből a kapát. Kapott két tisztességes pofont a feleségemtől, megérdemelte, azért, amit a családjáról mondott, hogy nem baj, mi lesz velük, miután ő elhagyta őket" - idézte fel az esetet Sneider László a Magyar Nemzetnek. Sneider nem kívánt reagálni a lap kérdéseire.

Sneider érintett volt egy Vona Gábort is érintő, a Jobbik gyöngyösi szervezetének lecserélésével végződő botrányban is. Az ő tanácsára lett Vona és a Heves megyei Jobbik kampányfőnöke Faragó Tamás, aki játékautomatákat üzemel, és az eredeti gyöngyösi Jobbik-alapszervezet vezetője szerint alvilági kapcsolatokkal is bír. Sneider volt az, aki úgy kommentálta a Jobbik és Faragó kapcsolatát, hogy "a maffiózókkal is jóban kell lenn [6]i".

Sneider az elnöki jelölésével kapcsolatos cikkekre reagálva nyilatkozatot adott ki, amelyeben nagy megtiszteltetésnek és még nagyobb feladatnak minősítette, hogy az emberek mindennapjai szempontjából legfontosabb területen ellenőrizheti az állami intézmények és a kormány munkáját. „Nyolc éve foglalkozom ezzel a területtel Eger Megyei Jogú Város önkormányzatánál. Észak-magyarországiként százszor jobban tisztában vagyok a szociális és etnikai problémákkal, mint a villáik kényelméből súlyos milliókért a szegénység felszámolására koncepcióhegyeket gyártók. Véleményem szerint azzal, hogy cigány származású dolgozóknak is munkát adtam a szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdaságomban, többet tettem az elmúlt nyolc évben, mint Magyarország kormányzata, mely csak bajt, nyomort és bizonytalanságot hozott az emberekre.” – írta közleményében.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 hoffmannkriszta 2010-05-16 20:16
A cikkben még feltételes módban van megfogalmazva, ami azóta tény lett.
Itt látható a bizottság tagjainak névsora:

[censored]://[c ensored].parlam ent.hu/internet /plsql/ogy_biz. biz_adat_uj?p_c kl=39&p_biz=A33 6&p_ules=&p_mun katars=&p_tag=& p_tagj=I#biz_ta g
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com