Belföld


Csaknem negyvenezer ember lakcímkártyájáról tűnhetnek el a bejegyzések egy márciusban keltezett jogértelmezés szerint. Ez azt jelentheti, hogy ezeket az embereket a továbbiakban nem találják meg a hivatalok és akár az orvosi ellátásuk is veszélybe kerülhet. A nem csak a hajléktalanokat érintő problémáról csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szóvivője beszélt.
Akinek nincs állandó bejelentett lakcíme annak március óta már nincs lehetősége arra, hogy ideiglenes lakcímre jelentkezzen be. Azoknak pedig akiknek csak tartózkodási hely szerepel a lakcímkártyáján, át kell azt íratniuk állandó lakcímre és ha ezt nem tudják megtenni, törlik az eddigi ideiglenes lakcímbejegyzését is, így elérhetetlenné válnak a hivatalok számára - ismertette a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának márciusban kiadott utasítását Gurály Zoltán.

A Menhely Alapítvány szóvivője elmondta, hogy a rendelkezés 39 ezer embert érint. Gurály Zoltán szerint nem csak hajléktalanokról van szó, hiszen sokan élnek olyan lakásokban, ahova nem tudnak állandóra bejelentkezni. Példaként az albérletben élőket említette. Náluk sok esetben a főbérlő nem járul hozzá, hogy állandó lakcímet létesítsenek a bérleményben.

Gurály Zoltán hozzátette, hogy azokat az embereket, akiknek semmilyen bejegyzés nem szerepel a lakcímkártyáján nem tudják elérni a hivatalok, nem tudnak bankszámlát nyitni, ráadásul társadalombiztosítási szempontból nem Magyarországon élőnek számítanak. Azaz elveszthetik az orvosi ellátáshoz való jogukat.

A rendelkezést a települések jegyzőinek kell végrehajtania. Levélben szólítják fel azokat az embereket, akiknek csak ideiglenes lakcímük van, és akik nem tudják azt állandóra váltani, törlik az ideiglenes bejegyzést is. Akiket nem tudnak elérni, vagy nem teljesítik a jegyzői utasítást, azokat akár 500 ezer forintra is megbírságolhatják.

Gurály Zoltán elmondta, hogy keresték a rendelkezést kiadó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+2 #1 Buzás Endre 2010-05-20 17:29
Menhely Alapítvány Módszertan
Hajléktalanok Jogvédő Fóruma
LAKCÍMNÉLKÜLISÉG – OTTHONTALANSÁG
Javaslat a lakcím nélkül élők hátrányos helyzetének megszüntetésére

Készítették:
Gurály Zoltán
Dr. Sasvári Andrea
Simon Viola
Török Ágnes
Budapest, 2007. január

[censored]://guraly.comlu.com/lakcim_nelkul.pdf
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com