Belföld

A máltai szeretetszolgálat önálló irodát is nyitott a tbc-program számára, amely a hét minden napján fogadja a hajléktalanokat.

Szakemberek becslése szerint százas nagyságrendűre tehető a Budapest utcáin bolyongó tbc-s betegek száma. Éppen ezért fontos, hogy a hajléktalan emberek orvosi ellátását megkönnyítő, új szűrőbuszt állíthatott üzembe ma a Magyar Máltai Szeretetszolgálat  - tájékoztatta lapunkat a szervezet sajtóreferense.

Budapesten 1995 telétől folyamatosan végzik az utcán élő emberek szűrését. A korábban használt mobil tüdőszűrő állomás azonban elöregedett és szó szerint elhasználódott. Beszédes adat, hogy az orvosi műszerek egy korábbi generációját képviselő berendezéssel 2009-ben 9631 embert vizsgáltak meg, ami a készülék működőképességének fizikai határát súrolta.

A kiszolgált járművet és az elhasznált berendezést egy modern, digitális műszerekkel felszerelt új busz váltja fel, amit norvég pályázati forrásból sikerült beszerezni.

A Máltai Szeretetszolgálat régóta kiemelt figyelmet fordít a hajléktalan emberek egészségügyi ellátására, és az utcán élők helyzetére tekintettel alakította ki saját intézményeit, hogy a lehető legtöbb betegen segíthessen. A mobil tüdőszűrő állomást ugyanaz a szándék indította útjára, mint a mozgó orvosi rendelőt és a huszonnégy órás egészségügyi centrumot.  A mozgó rendelő a múlt évben 7841 beteget látott el, az egészségügyi centrumban 10372 embert vizsgáltak meg.

A tbc-s betegek szűrése a hajléktalanok körében 1995-ben kezdődött. Az első időben átmeneti szállásokon, nappali melegedőkben, ingyenkonyhák környékén osztottak beutalókat a szervezet önkéntesei. A kérőívek kitöltését ajándék konzervvel, csokoládéval, és a hajléktalanok társadalmában érvényes fizetőeszközként elfogadott doboz cigarettával jutalmazták.

A program részleges sikert hozott, a kórházba beutalt betegek egy része ugyanis nem érkezett meg. A Máltai Szeretetszolgálat e tapasztalatok birtokában indította útjára az első mobil szűrőállomást, amelyet egy Németországban kiselejtezett 40 éves kamionban alakítottak ki, ehhez egy sötétkamrát rendeztek be a röntgenfelvételek helyi előhívására.

A most nyugdíjazott buszt később egy magánszemély adományából szerelték fel, az automata röntgenkészülékhez többek között egy nagyteljesítményű aggregátort is beépítettek, hogy a jármű bármilyen helyszínen dolgozhasson.

A budapesti hajléktalanellátó intézmények mellett ekkortól már vidéki szociális otthonokba, nevelő intézetekbe és börtönökbe is kijárt a máltai szűrőbusz. Az utóbbi években rendszeres havi menetrend alapján közlekedett, a szeretetszolgálat pedig önálló irodát is nyitott a tbc-program számára, amely a hét minden napján fogadta a hajléktalanokat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com