Belföld

Szociális Kerekasztalt hívott össze a Magyar Szociális Fórum azért, hogy Magyarországon alkotmányba iktassák a lakhatáshoz való jogot, és véget vessenek a kilakoltatásoknak. A tanácskozásra a kormány képviselőit is meghívták – jelentették be szerdán az MSZF szervezői.

A július 2-án tartandó Szociális Kerekasztal tanácskozáson a lakhatási jogot megalapozó otthonteremtésről, központi elemeként a szociális bérlakás építési program követelményéről is szólni kívánnak. A Magyar Szociális Fórum április 13-án stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Keresztényszociális Műhellyel, a Magyar Hitelszövetséggel és az Igazságos Jogállamért Szövetséggel a lakhatási jog törvénybe iktatásáról. Stratégiai együttműködésük célja, hogy minden magyar állampolgár és Magyarországon törvényesen letelepedett külföldi alanyi jogon juthasson fedélhez bérlemény vagy tulajdon formájában, és bírói ítélet nélkül senkit se lehessen kilakoltatni jogszerűen birtokolt egyetlen otthonából, ha fizetésképtelenné vált a törvényben definiált önhibáján kívül.

A lakhatási jog törvénybe iktatásáért tartandó kerekasztalnál Dr. Zlinszky János volt alkotmánybíró tart bevezető előadást. A professzor előzetesen felhívta a figyelmet az alkotmány 70/E (1) cikkelyére, miszerint „A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz: öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak”. A professzor alkotmányellenesnek minősítette, hogy a parlament mindmáig nem alkotott végrehajtó törvényt az alkotmánynak erről a cikkelyéről, s ezzel lehetővé tette, hogy a piaci érdek háttérbe szorítsa a munkáját vesztett polgár védelmének állami kötelezettségét. A július 2-i Szociális Kerekasztal sajtó nyilvános lesz - olvasható a Magyar Szociális Fórum közleményében.
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com