Belföld

A következő napokban az emberi szervezetet komolyan megterhelő hőség várható. E rendkívüli hőségre való tekintettel arra kérem Önöket, hogy azokban az esetekben, amikor a hajléktalan embereknek szolgáltatásainkra várva hosszabb ideig kell szabad ég alatt várakozniuk - menhelyre való beengedéskor, népkonyhai étkeztetéskor -, lehetőségeik szerint biztosítsák számukra az árnyékos helyre (kertbe, udvarba, épületbe) jutást és az ivóvízhez való hozzáférést. Kérem Önöket arra is, hogy az utcai szociális munka során a rászorulók ivóvízzel való ellátásáról is gondoskodjanak.

 

ÁNTSZ felhívása:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megerősített jelentése szerint vasárnap az ország 5 régiójában – Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl kivételével – a középhőmérséklet eléri a 25 fokot. Ennek ismeretében vasárnapra dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos II. fokú hőségriasztást rendel 5 régióban: Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon, Észak- Alföldön és Dél-Alföldön. Hétfőn és kedden főként a Dunántúlon és a középső országrészben már több helyen 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Szerdától az ország döntő részén 26, helyenként a 28 fokot elérő középhőmérséklet valószínű. Országosan várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 11. vasárnap: hajnalban 15, 20 °C napközben 29, 33 °C
július 12. hétfő: hajnalban 15, 20 °C napközben 30, 34 °C
július 13. kedd: hajnalban 16, 21 °C napközben 30, 35 °C
július 14. szerda: hajnalban 17, 22 °C napközben 30, 34 °C
július 15. csütörtök hajnalban 18, 23 °C napközben 30, 35 °C
július 16. péntek: hajnalban 18, 23 °C napközben 30, 34°C

A hétvégi meleg fokozottan megviseli szervezetünket. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. Dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos egyúttal felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg a jövő hétre várható hőség miatt.

Hasznos információk a hőséggel kapcsolatban:

Tanácsok hőség idejére:
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/hoseg_2007/Tanacsok_hohullam_idejere.pdf

Italok és ételek a nyári melegben:
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/hoseg_2007/Italok_etelek_nyari_melegben.pdf

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére:
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/hohullam_2009/UV_tanacsok_2009.pdf

Az ÁNTSZ kiemelt szakmai feladatai hőség esetén:
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/hoseg_2007/ANTSZ_feladatai_20070719.pdf
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com