Belföld

A Tizek Budapesti Hajléktalan Embereket Segítők Társasága, a Menhely Alapítvány Jogvédő Fórum és a Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoportja felhívja a figyelmet arra, hogy a lakcímadatok nyilvántartásával kapcsolatos jogszabályok, és a jogszabályok végrehajtásának jelenleg kialakított gyakorlata nagyon súlyos hátrányokat okoz több tízezer magyar állampolgár számára. Mindnyájunk által belátható, hogy a lakcímek jelenlegi bejegyzésének gyakorlata – mely igen gyakran „lakcím nélküliség”-hez vezet - mennyi alapvető állampolgári jog gyakorlását teszi lehetetlenné, és mennyi szociális, és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést nehezít, illetve akadályoz meg, és akkor még nem említettük a munkavállalást, az elhelyezkedést gátló komoly veszélyeket. Mivel a probléma Magyarország lakosságának jelentős részét érinti, elengedhetetlennek tartjuk, hogy minden hátrányos helyzetű csoporttal foglalkozó szervezet, valamint a döntéshozók is mielőbb tájékoztatva legyenek a jelenleg alkalmazott jogértelmezési gyakorlat veszélyeiről.

Annak érdekében, hogy a jelenlegi „hatósági lakcímrendezési kényszer” visszafordíthatatlan káros következményei ellen hatékonyan tudjunk fellépni, illetve megpróbáljuk megállítani elsősorban olyan, lakcímekkel kapcsolatos eseteket gyűjtünk, ahol az állampolgár, bár van tényleges lakóhelye (lakás, szálló, vagy akár közterület is), valamilyen okból nem tud bejelentkezni. Ezen túl hasznát vesszük bármilyen lakcímmel kapcsolatos problémáról szóló esetleírásnak, amelyben az ügyfeleket vagy akár ismerősöket, családtagokat, stb. lakcíme vagy annak rendezetlensége, esetleg hiánya miatt érte valamilyen hátrány.

Célunk egy olyan esetgyűjtemény összeállítása, mely Budapest minden kerületéből és lehetőleg minél több vidéki településből tartalmaz eseteket. Az eseteket az illetékes hivatali és döntéshozó politikai szereplők elé szeretnénk tárni, evvel érzékeltetve a lakcímek regisztrációjával kapcsolatos jogi szabályozás és működésképtelen gyakorlat által okozott súlyos problémákat.

Kérjük, az esetleírások tartalmazzák a következő információt:

- az eset érintettjének alapvető adatai (név, kor, nem, bejelentett lakcím(ek), tényleges tartózkodási hely) (ezeket az adatokat bizalmasan kezeljük)
- az eset rövid (5-10 mondatos) leírása, amelyben feltétlenül szerepeljen, pontosan milyen lakcímes problémáról van szó és milyen következményekkel járt az adott lakcím rendezetlenség, illetve az is, hogy milyen megoldás született
- az esetet dokumentáló neve, elérhetősége (ezeket az adatokat nem fogjuk nyilvánosságra hozni!)


Az eseteket 2010. szeptember 1-ig a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre várjuk!


További információ:

06 20 934 58 21 (Gurály Zoltán)
06 70 425 01 39 (Kovács Ivetta)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com