Belföld

Kedves Kollégák!

A Hajléktalanokért Közalapítvány idei konferenciáján kiemelten szeretnénk foglalkozni a szakmát aktuálisan foglalkoztató két témakörrel: a tartósan közterületen élő hajléktalan emberek helyzetével, és a pszichiátriai beteg hajléktalan emberek ellátásának kérdéseivel. Annak érdekében, hogy a konferencia minél több, a gyakorlatban is hasznosítható tapasztalattal szolgáljon a résztvevők számára, esetmegbeszélő foglalkozásokat szervezünk. A foglalkozások során szeretnénk valódi esetek kapcsán beszélni a valódi élethelyzetekről, ezért várunk a témákhoz kapcsolódó esetleírásokat a hajléktalan-ellátásban dolgozó kollégáktól. Célunk, hogy a közös munka során az adott terület dilemmáival kapcsolatban az esetmegbeszélő foglalkozásokon a résztvevők álláspontokat, ajánlásokat fogalmazzanak meg.

Tartósan közterületen élő hajléktalan emberek ellátása

Várjuk olyan esetek leírását, melyek megoldásának kulcsa a különféle területek együttműködése (pl.: a regionális diszpécserszolgálat, megyei hatáskörű krízisautó szolgálat, egészségügyi centrum, az utcai szociális szolgáltatás, kórházi szociális munka, alacsony küszöbű szállást nyújtó ellátás stb.), esetleg szereplőként megjelentek a társterületek képviselői (mentők, kórházak, rendőrség, polgárőrség stb).
Egyaránt várunk jó együttműködést példázó eseteket, és együttműködési nehézségekről, illetve ellátási hiányról szóló történeteket is.

Pszichiátriai beteg hajléktalan emberek ellátása

Várjuk olyan esetek leírását, melyekben a hajléktalan ember pszichiátriai betegsége kapcsán nehézség merült fel az ellátása során (pl.: átmeneti szálló, éjjeli menedékhely, utcai szociális szolgáltatást végzők, rehabilitációs szálló, kórházi szociális munkás, alacsony küszöbű szállást nyújtó ellátás esetei).
Egyaránt várunk a helyzet pozitív megoldását segítő együttműködésekről, az intézmény működését az ügyfél igényeihez igazító lépésekről, kiegészítő szolgáltatások nyújtásáról szóló történeteket, valamint ellátási hiányhoz vezető megoldatlan helyzetek ismertetését is.

A fenti témák csak iránymutatásul szolgálnak, ezeken felül várjuk minden más eset leírását is, amivel kapcsolatban felmerül valamilyen szakmai dilemma (kompetenciahatárokra vonatkozó kérdés, szakma-etikai kérdés, hajléktalan-ellátáson belüli, és azon kívüli együttműködésre vonatkozó kérdés), és amivel kapcsolatban az eset beküldője szeretné kikérni más szakemberek véleményét.

Az esetleírásokat a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre várjuk legkésőbb szeptember 1–ig. Az e-mailben kérjük, tüntessék fel az eset beküldőjének nevét, e-mail címét, és közvetlen telefonszámát, amin az esettel kapcsolatos kérdéseinkkel megkereshetjük.

A konferenciára beválogatott esetek beküldői meglepetés ajándékban részesülnek! A kiválasztott eseteket a konferencia előtt és alatt minden érdeklődő számára hozzáférhetővé tesszük.
A közalapítványi iroda a beérkezett esetleírásokat a közzététel előtt átszerkesztheti, kiegészítheti, vagy lerövidítheti a könnyebb feldolgozhatóság érdekében.

Segítség az esetleírások elkészítéséhez:
• az esetleírás legyen rövid, lényegre törő (maximum 2-5 oldal),
• az esetleírás legyen anonim – ne legyen felismerhető, beazonosítható a szövegből az esetben szereplő ügyfél, a konkrét szervezetek, intézmények, a település
• szerepeljen benne az ügyfélről minden lényeges információ, ami a leírt események pillanatában tudható volt róla (hozzávetőleges kora, neme, fizikai-, lelki-, szellemi állapota, külső megjelenése, viselkedése, ismert, vagy ismeretlen ügyfél volt-e stb.)
• szerepeljen benne a történet résztvevőinek pontos szerepe, beosztása
• szerepeljen benne a történtek pontos időrendi leírása:
­ a kiinduló helyzet ismertetése,
­ a megtett lépések ismertetése – milyen szereplőkkel, szolgáltatókkal, intézményekkel vette fel a kapcsolatot az esetben résztvevő szociális munkás, milyen megoldási kísérletei voltak, ezek milyen eredményre vezettek,
­ a története kimenetele – amilyen információknak az eset leírója birtokában van,
• az esetleírás végén szerepeljen néhány összefoglaló mondat arról, hogy az adott eset kezelése kapcsán az eset leírója számára mi jelentette a legnagyobb dilemmát, milyen kérdést tud megfogalmazni a történtekkel kapcsolatban a csoport résztvevői felé.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com