Belföld

Az építési törvény tervezett módosítása szerint szabálysértést követ el és megbírságolható az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz, hanem például ott lakik vagy alszik - a törvényjavaslat a Belügyminisztérium honlapján jelent meg.

A javaslat szerint a közterület rendeltetése: a közúti közlekedés biztosítása (út, járda stb.), kikapcsolódás, szórakozás, sport, szabadidő eltöltése, felvonulás, gyülekezés biztosítása, szobor elhelyezése, emlékhely kialakítása, közművek elhelyezése. Önkormányzati rendelet a település belterületének ezektől eltérő - engedély vagy megállapodás nélküli - használatát szabálysértéssé nyilváníthatja.

A törvényjavaslat indoklása szerint ez a szabály teremti meg a lehetőségét annak, hogy a közterületen lakó, alvó hajléktalanok ellen fellépjen a hatóság. Amennyiben a helyi önkormányzat a rendeltetéstől eltérő közterület-használatot szabálysértéssé nyilvánítja, akkor a hajléktalanok bírságolhatók is.

A módosítás - egy joghézagot kitöltve - definiálja a szabálytalan építést. A kötelező építési szabályok megsértésével, illetve az engedély nélkül végzett építés tartozik ebbe a körbe. A javaslat megteremti az egységes elektronikus közmű- és nyomvonalas építmény-nyilvántartást. Az alapvető közművek kerülnek bele ebbe a nyilvántartásba, és ezzel csökken a veszélye, hogy azokat - nem tudva a létezésükről - elvágják, megrongálják. Az elektronikus közmű-nyilvántartás ugyanis nyilvános lesz.

 

Fotó: Nyíri Zsolt

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #5 hoffmannkriszta 2010-09-07 19:20
Nekem önmagában az új szabálysértési törvény miatt (is) aggasztó az egész.
Majd tanult jogász kolléga megerősít, vagy megcáfol, de ha én jól értem, aug 19. óta a szabálysértéses ek is mennek szépen a dutyiba :-(
Ami erősen leegyszerűsítő, ámde közrendvédelmil eg "megoldás".
Idézet
 
 
0 #4 Kardos 2010-09-07 14:25
nem tudom, h jó e vagy rossz, hogy a szabálysértéssé nyilvánítás önkormányzati hatáskör lesz, vélhetően hasonlóan a koldusrendelete khez, egyes hmm kiemelten fontos, turisztikai szempontok miatt védendő helyeket tuti bevonnának egy szabsértési körbe. Mondjuk az is valószínű, hogy azok az önkormányzatok akik már készítettek ilyen koldusrendelete t kapva kapnának az alkalmon, hogy a csöviket is kiűzzék valahová.
Reméljük, hogy ezt így és ebben a formában nem fogják elfogadni, bár illúzióim nincsenek.
Idézet
 
 
+3 #3 hoffmannkriszta 2010-09-07 07:48
Összefacsarodot t a szívem a kontraszton. Durva :-(
Idézet
 
 
+2 #2 Buzás Endre 2010-09-06 22:48
nm. katt a képre, szerintem nagyon szép. Köszönöm Nyíri Zsoltnak, hogy használhatom a képeit :)
Idézet
 
 
0 #1 hoffmannkriszta 2010-09-06 22:45
Köszi, hogy kiigazítottad :-)
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com