Belföld

A Város Mindenkié csoport megdöbbenve értesült arról a törvényjavaslatról, amely az építésügyi törvény módosításával lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok kitiltsák a hajléktalan embereket a közterületekről.

A törvényjavaslat részletes indoklása szerint: „szükséges a közterületek rendeltetésével, használatával kapcsolatos részletesebb szabályokat megadni … annak érdekében, hogy a közterületek nem rendeltetésszerű használatának esetkörére (pl. hajléktalanok életvitelszerű ottlakása) az önkormányzatoknak lehetőségük legyen szigorúbb közterületi szabályok és szankciók megállapítására helyi rendeletükben pl. a hajléktalanok kitiltására a közterületekről.”

A Belügyminisztérium javaslata nemcsak azért elfogadhatatlan, mert építésügyi, köztisztasági, és rendészeti ügyként kezel egy szociális problémát, hanem azért is, mert így az önkormányzatok felhatalmazást kapnának arra, hogy a megfelelő szociális és lakhatási intézkedések hiányában a fedél nélkül élő embereket büntessék azért, mert közterületen kénytelen aludni és élni.

Most még van lehetőség arra, hogy megakadályozzuk az embertelen rendelkezés életbelépését. Emeljük fel a hangunkat az ellen, hogy a mindenkori hatalom a társadalom leginkább kiszolgáltatott tagjaiból – jelen esetben a hajléktalan emberekből – csináljon bűnbakot!

Ha egyetértesz velünk, és ki szeretnéd fejezni tiltakozásodat, kérjük, hogy szeptember 10., péntekig írd meg a véleményedet a jogszabály véleményezési oldalán és Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. is!


Ha segítenél, de kevés időd van, az alábbi szöveget vagy ennek egy változatát javasoljuk felhasználni:

„Mint felelősen gondolkodó és cselekvő magyar állampolgár kijelentem, hogy a 2010. szept. 2.-án a Belügyminisztérium honlapján megjelent „Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, és a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény módosításáról” című törvényjavaslat 4.§-a számomra elfogadhatatlan.

A XXI. század Európájában megengedhetetlen, hogy a társadalom egyenlőtlenségeinek kárvallottjait hibáztassák és büntessék helyzetükért. Elvárom Belügyminiszter úrtól, hogy a 4. paragrafust törölje a törvényjavaslatból, biztosítsa, hogy a Magyar Köztársaságban egyetlen állampolgár alkotmányos jogai se sérüljenek azért, mert az utcán kénytelen élni, és tegyen lépéseket azért, hogy a hajléktalan emberek üldözése helyett a kormány és az önkormányzatok is a hajléktalanság felszámolásához szükséges szociálpolitikai intézkedések megvalósításán dolgozzanak.”Üdvözlettel:

Köszönjük, hogy segítesz megvédeni az utcán élő embertársainkat, akik a kampányidőszakban egyre több politikus célpontjává és így napról napra kiszolgáltatottabbá válnak!Budapest, 2010. szeptember 8.                                                                                                                           A Város Mindenkié csoport

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+8 #1 Pataki Éva 2010-09-10 09:02
A Szociális Szakmai Szövetség nevében tiltakozom a hajléktalanság területrendezés ei problémává való leminősítése ellen. Ez a törvénytervezet antihumánus és cinikus, mert otthontalan embereket "eltakarítandó tárgyként" kezel, mert egy súlyos, és tartós szociális problémát köztisztasági, közrendészeti feladatként akar szabályozni. A lehetetlenre nem lehet kötelezni(id: Ferge Zsuzsa), sem azokat, akiknek ezek szerint egy talpalatnyi föld sem jut ebben az országban, sem azokat, akiket emberek üldözésével, állandó elkergetésével bíznak meg, legyen az bármelyik közszolga. A hajléktalanság enyhítésére, megelőzésére számos az érintettek és a társadalom helyzetét,viszo nyát figyelembe vevő javaslat született, azok megvalósításáva l kell foglalkozni. Pataki Éva a Szociális Szakmai Szövetség elnöke
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com