Belföld

A Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke szerint akkor kérhetik a hajléktalanokat, hogy hagyják el a köztereket, ha ezeknek az embereknek van hová menniük. Lőrincz Norbert ezzel a Belügyminisztérium (BM) azon tervére reagált, miszerint kitiltanák a hajléktalanokat a közterekről.

A közalapítvány elnöke azt mondta: nem ellenzik a javaslatot, de fontos lenne, hogy a szociális szféra oldaláról jelenjen meg alternatívaként, hol lehetne elhelyezni ezeket az embereket. Egyetértenek azzal, hogy a történelmi városok, de a "normál" települések belvárosaiban, főterein sincs keresnivalójuk a hajléktalanoknak - tette hozzá

A közalapítvány szerint a megoldás az lenne, ha több olyan, minőségét tekintve "alacsony küszöbű" szociális intézmény működne az országban, amely be tudja fogadni ezeket az embereket. Jelenleg azonban csak kevés ilyen van, azok is évek óta telt házzal üzemelnek, ráadásul több helyen az ittasan érkezőket be sem fogadják.

Lőrincz Norbert úgy látja, a BM-rendelethez a szociális szférának kellene kiegészítő javaslatot tennie, de tudomása szerint a szakma ezt mostanáig nem látta. Hozzátette: ők évek óta szorgalmazzák, hogy több ilyen jellegű, a többi között nappali befogadó helyre lenne szükség.

A helyzet hosszú távú megoldásaként a közalapítvány elnöke kifejtette: jó lenne, ha az érintetteket meg lehetne vizsgálni egészségi és szociális szempontból, és felállíthatnának egy "diagnózist". Ez alapján az ellátásban differenciálni kellene azokat, akiknek pszichés, alkoholfogyasztási vagy egyéb problémájuk, s azokat, akiknek "csak" lakhatási gondjuk van. Ezzel segítenék, hogy a rászorulók vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba - vélekedett.
Mint megemlítette, épp e héten tartják kétnapos konferenciájukat, amelyen a szakma képviselői erre a problémára is keresik majd a választ.

A BM keddi közleményében hangsúlyozta: eltökélt szándékuk, hogy rendet teremtenek a közterületeken, mert álláspontjuk szerint a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedik nekik ezeknek a helyeknek az elfoglalását.

A tárca ezzel arra a több médiumban is ismertetett döntésre adott magyarázatot, amelynek értelmében kitiltanák az utcáról a hajléktalanokat. Az építési törvénynek a BM honlapján megjelent, tervezett módosítása szerint ugyanis szabálysértést követ el és megbírságolható lesz az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz, hanem például ott lakik vagy ott alszik.
A minisztérium keddi közleményében kiemelte: "jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek".

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+1 #5 Buzás Endre 2010-09-09 12:31
Jövő?

Idézet
 
 
0 #3 Buzás Endre 2010-09-08 21:36
az m1 en most beszélt erről Vecsei Miklós és Dercze Tamás (újpest polgármestere. Azt este kérdése az volt megoldást jelent e a tőrvény. 35% igen 65% nem lett a vége. A videó biztos néhány óra múlva fent lesz.
Idézet
 
 
0 #2 hoffmannkriszta 2010-09-08 21:15
Hopp, még egy - kekec- kérdés - mennyire alacsony az a küszöb, ahol az ittas ügyfél nem tud bejutni?
Idézet
 
 
+3 #1 hoffmannkriszta 2010-09-08 21:11
"nem ellenzik a javaslatot, de fontos lenne, hogy a szociális szféra oldaláról jelenjen meg alternatívaként , hol lehetne elhelyezni ezeket az embereket. " - szerintem pár javaslat már született az elmúlt években, olyan, mint pl. a szociális bérlakás szektor bővítése.
De szerintem ennek a problémának a megoldása (is) állami feladat, így az államnak kéne behívnia a szociális szektort és nem fordítva.
Még ha maga a szakma igen proaktív módon elő is jött már javaslatokkal.
Amiknek a kivitelezése ugye pénzbe kerülne. Az adófizetők pénzébe.
Mint ahogy a szabálysértési bírságot be nem fizetők leültetése is fog.
Amitől - mármint a börtönbüntetést ől- aztán gondolom majd az érintettek vissza fognak tudni illeszkedni a társadalomba.
Nekem annyira cinikusnak tűnik ez az egész.
18 éven aluli prostituált lecsukása, utcán élők üldözése, komolyan mi jön még?
Ja, és egy hipotetikus kérdés, ha én utcai segítőként az utcán rekedtnek takarót adok, az szabálysértés elősegítése lesz?
Mint a tűcsere meg az óvszer osztás volt a "hőskorban"?
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com