Belföld

Az építési törvény tervezett módosítása szerint kitilthatnák a hajléktalanokat a közterületekről; a hajléktalan ellátó szervezetek szerint ez nem jó megoldás, mivel nincs elegendő férőhely a szállókon.

Nem elfogadható, hogy valakit a hajléktalansága okán csak ezért hátrányos megkülönböztetés érjen - mondta Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány munkatársa, hozzátéve: átérzik azt a problémát, hogy a társadalomnak gondot okoz szembesülnie azokkal az emberekkel, akik az utcán kénytelenek folytatni az életüket. Matlári Ferenc ezt az építési törvény tervezett módosításáról nyilatkozta, amely szerint kitilthatnák a hajléktalanokat a közterületekről.

Az a logika, hogy előbb akarnak meghozni egy ilyen törvényt, minthogy megteremtenék a normális lakhatás feltételeit, nem szerencsés, hiszen a jogszabály nem ad választ arra, hova menjenek a hajléktalanok; ha hirtelen az összes, közterületen élő ember úgy döntene, hogy bemegy egy szociális intézménybe, akkor nem lenne elég hely - mondta az ellátó szervezet munkatársa. Férőhely legfeljebb minden negyedik-ötödik hajléktalannak jut - hívta fel a figyelmet Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke.

Szerintük más lenne a helyzet, ha megmondanák hova, hogyan helyezzék el a hajléktalanokat, vagyis ha lenne megfelelő lakáspolitika és egy olyan szociális rendszer, amely megfelelően tudja kezelni a helyzetet - jegyezte meg Matlári Ferenc, aki reméli, hogy az önkormányzatok nem hoznak majd olyan rendeleteket, amellyel kitilthatnák ezeket a hajléktalanokat a közterületekről.

Iványi Gábor azt mondta: a kitiltás, mint intézmény elképzelhetetlen egy XXI. századi európai országban. Szerinte rossz üzenet ez az új kormánytól a tél közeledtével, ehelyett határozott koncepcióra és pénzre van szükség, amivel ez orvosolható. Nem lehet pénz helyett végrehajtási eszközökkel kezelni a helyzetet, ráadásul drágább is. Helyette záros határidőn belül megoldást kell találni, de ehhez be kell vonni szakembereket is. A kitiltás helyett be kéne iktatni a szociális törvénybe vagy az alkotmányba a lakhatáshoz való jogot. Ha ezt vállalja az állam, nincs az utcán hajléktalan.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com