Belföld

Az előző évekhez képest csökken a hajléktalan ellátásra fordítható, központi költségvetési támogatás az idén - hangzott el az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Lakhatási Bizottságának csütörtöki ülésén.

Ez azt jelenti, hogy a 2009-es 6,7 milliárddal szemben idén körülbelül 6 milliárd forint jut az érintett szociális intézmények működtetésére. A 2011-re vonatkozó költségvetési törvényjavaslat a 2010-es összeget tartalmazza, így várhatóan akkor is hasonló összeg jut csak normatív támogatásra.

Az alapnormatíván túl 2009-ben 630 milliós kiegészítő támogatást kapott a terület két legnagyobb közalapítványa. A Hajléktalanokért Közalapítvány, valamint az Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalanokért Közalapítvány 2010-ben összesen 607 millió forintos támogatásban részesül.
Ami a téli ellátást illeti, az utóbbi alapítvány még nem zárta le a pályáztatást, a Hajléktalanokért Közalapítvány azonban már lezárta a tendert. Ők összesen 81 milliót költenek a téli programokra; ebből 38,5 milliót fordítanak országszerte napi csaknem 2 és félezer adag meleg étel elkészítésére. 17 millió jut egészségügyi programokra - ez 53 betegszobai férőhely, gyógyszerek és rendszeres orvosi rendelésre elegendő, 9 intézményben. A utcai szolgálatok illetve krízisautók működtetésére összesen 25 forint jut.

Egy téli napon hozzávetőleg 3 ezer ember alszik fedél nélkül

Egy téli napon hozzávetőleg 3 ezer ember alszik fedél nélkül, fele-fele arányban Budapestenilletve a nagyobb vidéki városokban. Másik 9 ezer ember különböző típusú hajléktalanellátó szállásokon húzza meg magát. Tóth Veronika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője a bizottsági ülésen elmondta: a szaktárca szeretné átalakítani a lakhatási támogatás rendszerét annak érdekében, hogy a jelenleginél hatékonyabban működjön. A minisztérium emellett arra szeretné buzdítani a családsegítőket, hogy a téli időszakban - főleg a kistelepüléseken - a szokásosnál is gyakrabban látogassák az egyedül élő, idős illetve elesett embereket - hangzott el.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com