Belföld

Paradigmaváltást ígért Tarlós István, Budapest főpolgármestere a hajléktalan-kérdéssel kapcsolatban, és sokan bizakodnak a szociális szakma képviselői közül is. Ezen a télen már nem várható jelentős javulás, mert még nem készült el az a stratégiai javaslat, ami tartósabb megoldást nyújthat az utcán élőknek. A hajléktalanokért dolgozók azt is értetlenül nézik, hogy gyakorlatilag megszüntetik a vidéki hálózatért felelős Hajléktalanokért Közalapítványt.

Ezen a télen már nem várható drasztikus változás a hajléktalan ellátás területén - jelentette ki Vecsei Miklós volt hajléktalanügyi kormánybiztos. A kormányzat részéről elhangzott ígéretekben szereplő pénzek ugyanis még nem érkeztek meg, s várhatóan még több hét kell ahhoz, hogy ezek rendelkezésre álljanak.

Pozitívumként értékelte viszont, hogy az új főpolgármester már nem kizárólag a szociális intézményrendszer feladataként tekint a hajléktalan-kérdésre. Példaként említette, hogy a főváros már több ingatlant is felajánlott, amelyekbe el tudtak helyezni több fedél nélkülit is.

A kormány döntése miatt azonban átszerveznék a vidéki hajléktalan-hálózatot ellátó Hajléktalanokért Közalapítványt, ami az alapítvány megszűnésével egyenértékű. Vecsei Miklós szerint egyelőre kérdéses, hogy ezt a kiépített rendszert hogyan pótolják majd. Az viszont biztos, hogy készül az új hajléktalan-stratégia, ami a néhány évvel ezelőtt a szociális szakma által kidolgozott tervekre épülne. A csomagnak elvileg november 30-ig kellett volna elkészülnie, de egyelőre még nem publikusak a benne foglaltak. Várhatóan néhány hét múlva a nyilvánosság is megismeri a terveket.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy az eddig meglehetősen enyhe télen már 20-an vesztették életüket kihűlés miatt.

Tarlós paradigmaváltást ígért

A fideszes polgármester választási programjában visszatérő elem volt a hajléktalan probléma, amit a Tarlós István "humánus, ám következetes határozottsággal" oldana meg. Szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy a csúcsforgalomban autómosók zaklatják az autósokat. A koldulásnak és a hajléktalan-problémának tehát hadat üzent Tarlós, azonban a konkrét megoldási javaslatokkal adós maradt. Az viszont biztosnak tűnik, hogy kényszerítő eszközök is megjelenhetnek.

"Az utcákon, közterületeken élők számának csökkentése, visszaszorítása kapcsán nem kerülhető meg néhány kényelmetlen dilemma. Nehezen megválaszolható kérdés, hol van az optimális egyensúly a segítő-támogató és a kényszerítő eszközök között" - áll a programban.

Ősszel el is fogadtak egy törvénymódosítást, ami kimondja, hogy szabálysértést követ el és megbírságolható az, aki az utcán alszik, illetve nem a jogszabálynak megfelelően "használja" az utcát. A törvény csak májusban lép életbe, így még egy hajléktalant sem büntettek meg erre a passzusra hivatkozva.

A főpolgármester korábban kijelentette, hogy december 15-éig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban, mint például a Blaha Lujza tér, az Astoria, a Ferenciek tere, a Nagyvárad tér, a Batthyány tér, a Nyugati, a Déli, a Keleti, a Kelenföldi pályaudvar, a Móricz Zsigmond körtér, valamint az Örs vezér és a Flórián tér.

A szociális ellátórendszer-program keretében az önellátásra képes hajléktalanok számára szociális bérleti rendszert alakítanának ki; így például albérleteket, ágybérleteket vagy munkásszállókhoz hasonló intézményeket. Hozzátette: számukra foglalkoztatási programot is kidolgoznak a közmű- és közszolgáltató cégek bevonásával.

Tarlós közölte, akik önellátásra képtelenek, azok esetében külön-külön megvizsgálják, hogy "konkrétan" hova lehet őket elhelyezni. Jelezte: helyet akarnak találni az alkohol- és drogfüggők, a pszichiátriai betegek számára, de koedukált és "kutyás" férőhelyeket is kialakítanak.

Pénz még nem érkezett

Pelle József a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei igazgatója lapunknak kifejtette, hogy a Tarlós István annyit ígért, hogy csak a tizenhárom kiemelt budapesti aluljáróban "tesz rendet" december 15-ig. Az ezeken a területeken élő 120 embert olyan helyen próbálják meg elhelyezni, ahol nem csak lakhatnak, de a számukra megfelelő segítséget is megkapják. Az igazgató azt ígérte, hogy ez a folyamat a kitűzött dátumig lezajlik.

A költségek fedezésére a kormányzat 50 plusz 30 millió forintot ígért, amelyek egyrészt a szálláshelyek biztosítására, másrészt a program kidolgozására és végrehajtására szánnak.

Naplári Ferenc azonban több problémára is felhívta a figyelmet. A hajléktalanok megbüntetését is lehetővé tevő törvénymódosítás ugyanis csak májusban lép életbe, így felmerül a kérdés, hogy nem költöznek-e be újabb hajléktalanok a rendszeresen a 13 aluljáróban tartózkodó fedélnélküliek helyett. Naplári szerint ugyanis jelenleg nincs törvényes eszköz arra, hogy a hajléktalanokat kitiltsák onnan. Úgy tudja, a közterület-felügyelők rendszeresen ellenőrzik majd ezeket az aluljárókat, de miután nincs semmi eszköz a kezükben, valószínűleg álindokokkal küldik majd el a hajléktalanokat.

Naplári arra emlékeztetett, hogy Tarlós azt ígérte, hogy csak abban az esetben alkalmaznak szankciókat, ha a hajléktalan agresszíven ragaszkodik a helyéhez. A szóvivő szerint viszont nem egyértelmű, hogy mi számít "agresszív ragaszkodásnak".

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy csak akkor lehet tiszta szívvel arra kérni egy hajléktalant, hogy hagyja el az aluljárót, ha megfelelő alternatívát tudnak helyette kínálni.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+1 #1 Buzás Endre 2010-12-03 16:15
Idézet:
Példaként említette, hogy a főváros már több ingatlant is felajánlott, amelyekbe el tudtak helyezni több fedél nélkülit is.
Erről kit tud többet?
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com