Vélemény

Hogyan és miként képes elviselni a téli hideget egész nap egy hajléktalan? Mindezt élelem és megfelelő öltözék nélkül. Az is jó kérdés, hogy vajon miért választják a menhelyek helyett az utcát, még a téli hidegben is.

Nem rendelkeznek a társadalom többsége által elfogadott érték- és normarendszerrel a hajléktalanok. Ennek hiányában pedig nehézzé vagy lehetetlenné válik számukra a társadalomba való beilleszkedés és a társadalom által biztosított források igénybevétele. Segítségnyújtást nagyon nehezen fogadnak el, félnek a kiszolgáltatottság érzésétől, ezért választják inkább az alkoholt, egyedül elmagányosodva. És mindez a karácsonyi ünnepek körül - kiegészülve a téli hideggel fokozottan hátrányos helyzetbe hozzák az utcán élőket.

Mínuszok az utcán
Maradnak a megszokott helyükön, még a téli mínuszokban is, nem keresik fel a menhelyeket, ahol nagyobb esélyük lehetne az életben maradásra, mint kint az utcán, kiszolgáltatva az időjárásnak. Tesszik ezt, mert a legtöbb éjjeli menedékhelyen nagyon sok a lopás és a testi sértés. Egyszerűen érvelnek: ott biztonságosabb és nagyobb is az összetartás szerintük - mondta el az egyik nincstelen férfi kérdésünkre. Úgy fogalmazott, szerinte jobb ez nekik, és a szervezet egy idő után hozzá is szokik, csak a megfelelő fedett helyet kell kiválasztani az alváshoz és a melegedéshez. Például egy aluljárót, járművet vagy barlangok.

Kannás bor a hideg ellen
Ugyancsak fontos életben maradási eszköznek nevezték az alkohol töménytelen mennyiségű elfogyasztása - főképp a kannás borokét, aminek literje száz forint. A megkérdezett hajléktalan válasza alapján ezt még a legrosszabb napokon is pár órányi koldulással meg tudják szerezni. Ahogy fogalmazott, ezáltal fenntartható az illuminált állapot érzése, aminek következtében elfelejtik, hogy hol is élnek.

Menhely helyett marad az utca
Hajléktalanok sokszor nem mernek, és nem is akarnak segítséget kérni a különböző segélyszervezetektől, mert féltik saját magukat és értékeiket - és inkább a decemberi ünnepi időszakot is az utcán, a hidegben és a koszben töltik. De még a nagy hideg ellenére is marad némi esélyük a túlélésre, ugyanis ott van számukra az utcai szociális munka, a népkonyha és nappali melegedő.

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com