Vélemény

A Város Mindenkié nevű civil csoport aktivistái élőláncot alkotva tiltakoztak egy család kilakoltatása ellen Budapesten. A család önkényesen foglalta a ferencvárosi lakást. A rendőrök mind a tizenöt demonstrálót kihallgatják.

Csütörtök reggel nyolckor terveztek a rendőrök kilakoltatni a ferencvárosi Koppány utcában egy háromfős családot. Csakhogy ez nem ment olyan könnyen: a Város Mindenkié csoport aktivistái ugyanis a polgári engedetlenség szándékával élőlánccal próbálták megakadályozni az elhelyezés nélküli kilakoltatási akciót. Tizen a ház kapujába, öten pedig a lakás ajtaja elé ültek, hogy a rendőrök csak rajtuk keresztül tudjanak bejutni a család otthonába - a rendőrök rövid tárgyalás után elszállították a tiltakozókat. Információink szerint most hallgatják ki őket, valószínűleg szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

A tüntetés spontán volt, nem állt

rendelkezésre ugyanis 72 órájuk arra, hogy bejelentsék azt. A civilek már hetek óta próbálnak megegyezni a kerületi önkormányzattal a család ügyében. Korábban kérelemben fordultak a kerület polgármesteréhez, hogy méltányosságból adja oda a lakást, de ezt arra hivatkozva utasította el a polgármesteri hivatal, hogy most a 2001-es lakásigényléseknél tartanak csak, és 1100 lakásigénylés még hátra van.
 


Nagyobb térképre váltás


A kilakoltatott család viszont sürgős eset: korábban egy erdőben laktak. Egyszer azonban forró olaj ömlött a lányukra, akinek ennek következtében súlyosan megsérült a lába. Ezért költöztek be a fővárosba 2009. augusztusában, és foglalták el önkényesen a Koppány utcai lakást. Az apa kőművesként dolgozik, az anya pedig a kislány sérülése miatt megemelt családi pótlékot kapja - ebből azonban nem tudnának albérletet és a lány gyógykezelését is finanszírozni.

Április 28-ra végül sikerült összehozni

egy találkozót, melyen Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere ígéretet tett arra, hogy elintézi, ne legyen kilakoltatás. Csakhogy a család május 10-én, hétfőn levelet kapott, benne XI. kerület jegyzőjének a kilakoltatásról szóló április 27-i keltezésű határozatával - május 13-án, csütörtökön pedig már jött is a rendőrség végrehajtani az akciót. 

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt valamint hajlékkal rendelkező aktivistákból áll, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. A csoport célja, hogy a hajléktalan emberek kiálljanak saját méltóságukért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. Vojtonovszki Bálint, a civil csoportosulás egyik tagja szerint ahhoz, hogy ne forduljon elő több ilyen eset, létre kellene hozni a családok átmeneti otthonának intézményét, illetve több szociális bérlakásra van szükség.

 

 

Eddig egy párt szólalt meg az ügyben

Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, szerinte nem karhatalmi, hanem szakpolitikai megoldásokkal kell megelőzni a fenyegető szociális katasztrófát. Az LMP ezért kezdeményezni fogja a Magyar Fejlesztési Bank Sikeres Magyarországért hitelkonstrukciójának a felülvizsgálatát annak érdekében, hogy az önkormányzatok a jövőben sokkal kedvezőbb feltételek mellett tudják a szociális bérlakás-állományukat fejleszteni. A fizetésképtelen bérlők kilakoltatása helyett pedig egy szociálisan hátrányos helyzetűek számára nyújtható megtakartási program bevezetése lenne a megoldás az LMP szerint.


HVG-fényképgaléria

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com