Vélemény

  

Az emberhez méltó elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen tiltakozott A Város Mindenkié csoport: polgári engedetlenséggel próbáltuk megakadályozni egy ferencvárosi család hajléktalanná válását

A Város Mindenkié május 13-án élőlánccal tiltakozott a IX. kerület Koppány utca 3-ban élő Varga család kilakoltatása ellen. A csoport azt követelte a kerület polgármesterétől, hogy biztosítsa a családnak a saját költségükön felújított önkormányzati ingatlan bérleti jogát, vagy ennek hiányában, más emberhez méltó lakhatást.

A Város Mindenkié csoport álláspontja szerint a ferencvárosi önkormányzat nem teljesíti törvényből fakadó szociális kötelezettségeit, amelyek magukban foglalják a lakhatás védelmét is. A Varga család törekedett a megegyezésre az önkormányzattal, és önerőből felújította, berendezte és lakhatóvá tette a pusztulásig elhanyagolt szociális bérlakástömb egyik üresen álló szükséglakását annak ellenére, hogy a bérlakás-állomány rendben tartása az önkormányzat szociális kötelezettségei közé tartozik.

A május 13-án reggel 10-kor kezdődő kilakoltatáson a rendőrség, majd később a Rebisz állománya is szép számban megjelent. Miután a megjelent aktivisták a rendőrség többszöri felszólítására sem bontották meg az épület bejárata és az érintett lakás elé formált két, összesen 15-20 fős élőláncot, a rendőrség hol szép szóval, hol erővel eltávolította annak tagjait, majd összesen 15 aktivistát a Haller utcai őrsre szállított. Az aktivistákat összesen 8 órán keresztül tartották az őrs előállító celláiban. Az aktivisták nagy része, akik ellen jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség címén szabálysértési eljárás indult, megtagadta a vallomást.

Május 13-án a rendőrség mellett a ferencvárosi önkormányzat lakásügyi osztályának előadója, Séra Zsuzsanna is megjelent, akit a házban lakók jól ismernek: az előadó évek óta egy-egy tollvonással írja át nap, mint nap a kerületben élő kiszolgáltatott helyzetű családok életét. Mint a házban élőktől megtudtuk, Séra Zsuzsanna az élőlánc tagjainak elszállítása után több, a házban önkényes lakásfoglalóként élő családdal szóban közölte, hogy másnap kilakoltatás vár rájuk: gyerekeiket állami gondoskodásba veszik, lakásaikat befalazzák. E szándék bizonyítására a Varga család által mostanáig szépen fenntartott lakás ablakait és ajtaját is teljesen befalazták, a házban lévő üres önkormányzati lakásokba pedig biztonsági őrt helyeztek el. Nyilvánvaló, és egyben megdöbbentő a ferencvárosi önkormányzat üzenete: az önkormányzat nem tűri, ha a lakók kiállnak érdekeikért és hallatják a hangjukat, ezért most teljes szigorával lecsapott és bosszút állt a Koppány utcai ház lakóin.

Az, hogy a ferencvárosi önkormányzat befalaztatja üres szociális ingatlanait és onnan erővel távol tartja a rászoruló családokat, egyértelműen bizonyítja a kerületi önkormányzat felelősségét a hajléktalan emberek számának növekedésében, valamin az önkormányzati (köz)vagyon elherdálásában. Felháborítónak tartjuk, hogy egy olyan kerületben, ahol jelenleg összesen 4753 önkormányzati bérlakás található, melyek közel fele félkomfortos vagy azt sem elérő kényelmi fokozatú, ahol jelenleg is 1100 család vár lakhatási problémájának rendezésére, és ahol éppen Séra Zsuzsanna elmondása szerint átlag 10 évet kell várni egy szociális bérlakásra, az önkormányzat az üresen álló ingatlanjai befalazását és lakhatatlanná tételét tekinti az ezreket érintő lakhatási válság megoldásának. Ilyen körülmények között Vivien, a Varga család hétéves gyermeke, majdnem nagykorú lesz, mire esélye nyílik megtapasztalni a tisztességes és biztos lakhatást.

Emellett, az önkormányzat folyamatosan jogsértéseket is elkövet. Jogszerűtlenül jár el például akkor, amikor – mint azt Gegesy Ferenc Polgármester tette – azon az alapon tagadja meg a rászoruló családtól a lakhatást, hogy ők önkényes lakásfoglalók. Egy 2005-ös Alkotmánybírósági határozat szerint egy lakásigénylő nem kerülhet hátrányos helyzetbe az elbírálás során azon az alapon, hogy bármikor is jogcím nélküli lakáshasználó volt. Ezen kívül, az egyenlő bánásmód elvét sérti az az önkormányzati gyakorlat, hogy bizonyos önkényes lakásfoglalóknak megadja az általuk elfoglalt lakás bérleti jogát, míg másoktól ugyanezt megtagadja.

Noha az önkormányzat nyilvánvalóan pénzhiányra hivatkozik, úgy tűnik, inkább a pénz elosztásával, mint annak mennyiségével van a gond: noha a házban található, felháborítóan rossz állapotban lévő szociális bérlakások felújítására nincs pénz, arra van, hogy a kerület biztonsági őrt alkalmazzon és „megvédje” a lepusztult, emberi lakásra alig-alig alkalmas lakásokat az azokba szükségből beköltöző emberektől. Úgy tűnik, a polgármester még ezeket a csótánnyal teli, beázó, málló vakolatú és egészségtelen lakásokat is sajnálja a kerületben élő szegény emberektől. Célja egyértelmű: ellehetetleníteni őket és megszabadulni tőlük.

A kerület stratégiája hosszú távon az egész magyar társadalomnak nagyon sokba fog kerülni, hiszen egy család hajléktalanként való ellátásának mind tételes, mind pedig társadalmi költségei sokkal magasabbak, mint ugyanazon család egyben tartása és számukra szociális bérlakás fenntartása.

A Város Mindenkié csoport és a Varga család hónapok óta keresi a megegyezést a ferencvárosi önkormányzattal (többek között személyes beszélgetések, nyílt levelek, demonstráció segítségével). Mivel úgy tűnt, a ferencvárosi önkormányzat embertelen intézkedéseinek megállítására minden törvényes eszközt kimerítettünk, kénytelenek voltunk a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni és megpróbálni megakadályozni a kilakoltatást. Az önkormányzat válasza erre az aktivisták elleni hatósági erőszak, a családok megfélemlítése és fenyegetése, valamint a lakások befalazása volt.

Mindezek alapján A Város Mindenkié csoport ismételten és nyomatékosan felszólítja a Ferencvárosi Önkormányzatot, hogy előzze meg a lehetséges személyes és társadalmi katasztrófákat és lépjen fel minden olyan család védelmében, akik a kerületben hasonló gondokkal küzdenek. Hasznosítsák az üresen álló szociális ingatlanokat, rendezzék az önkényes lakásfoglalók jogviszonyát és újítsa fel a siralmas állapotban lévő, már létező szociális bérlakás-állományt. Mindemellett csoportunk továbbfolytatja a küzdelmet az erőszakos és erőfitogtató önkormányzat ellen, hogy megakadályozza újabb ferencvárosi családok felbomlását és utcára kerülését.

Sajtóközlemény itt

Budapest, 2010. május 13.A Koppány utcai lakás képekben: 2010. május 11-13.

 

 

 

 

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #2 csikós károly 2011-06-30 08:19
csikós károly vagyok .a koppány utcábol.roma származásom,vég et 167ezer ft lakbér hátra lék miat lakoltatnak ki a mainapon.kérem önöket hogy segicsenek
Idézet
 
 
0 #1 csikós károly 2011-06-30 08:14
kilakoltatáscsikós károly vagyok és 25éve lakom a koppány utca3szám .tisztelt sajtó.167ezr forintért akar kilakoltatni.sé ra zsuzsa.kértem halasztást és ugybeszélt vellem mint a kutyával.nics joga igy beszélni hisz emberek vagyunk.és mindenkit elútasit .kérdem hol marad az emberi segicség.06hó30 án13órakor lesz a kilakoltatásom. most mehetek ki az útcára hagy legyen mégtöbb hajléktalan.én az utcán meghalok mert nem az utcára születem.kérem szépen segicsenek.kösz önöm csikós károly
Idézet
 

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com