Vélemény

A civilek első demonstrációja egy család kilakoltatását próbálta megakadályozni, majd amikor az aktivistákat bevitték a rendőrségre, megbírságolták, a védeni próbált családot pedig kitették a lakásból és befalazták a bejáratait, május 27-én a kerület lakáspolitikája ellen tiltakoztak civilek. Ekkor már nem "csak" az eltávolított család érdekében léptek fel a civilek, hanem a kerület lakásgazdálkodása ellen is, amely - mint mondják - egyszerre hozza létre reménytelenül lakásra váró családok sorait és üresen álló lakásokat.

"A város mindenkié" szervezet által összehívott demonstráción ismert közéleti szereplők is megjelentek. Ott volt az LMP parlamenti frakciójának több tagja, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Vajnai Attila, a Munkáspárt 206 alelnöke, a Zöld Baloldal aktivistái.

A STOPnak név nélkül nyilatkozó helyi politikus a konkrét esetről csak szűkszavúan beszélt. Mint mondta, a sajtóból kevés információhoz jutott a tényekről és az eset hátteréről.

A szakértő a probléma lényegét abban látja, hogy a lakásgazdálkodással kapcsolatos összes gond "rá van nyomva" a kerületi önkormányzatokra. Márpedig ezeket a a kerületek önmagukban képtelenek megoldani. Az igazi felelősnek a fővárosi önkormányzatot tartom - mondta a lakásgazdálkodási ügyek jó ismerője, magyarázatképpen hozzátéve: ha egy-egy kerület saját maga próbál előrelépni, azzal "magára húzza" a városban máshol rosszabb feltételekkel szembesülő hajléktalanokat, lakásigénylőket, szegény családokat. A feltételeket csak egységesen, a főváros minden lakójára vonatkozóan lehet javítani.

Döntő kérdésnek tartja, hogy egy-egy kerületben működtetnek-e átlátható, világos feltételekkel kiírt lakáspályázati rendszert. A megürülő lakásokra mindenütt sokszoros a jelentkező száma, a tisztességes lakáspályázati rendszer az egyetlen normális út - fogalmazott informátorunk. - Azokban a kerületekben, amelyekben ilyen tiszta elosztási mechanizmus működik, a lakást feltörő, lakást foglaló emberek eljárása egyértelműen elfogadhatatlan - mondta. (Hozzátette azonban, az ő gyakorlatában is volt olyan eset, amikor egy négy gyermekes család minden tőle elvárhatót megtett azért, hogy fedél legyen a feje fölött, de teljesen váratlanul az utcán kötöttek ki. Ilyenkor tényleg nagyon nehéz bármit tanácsolni az önkényes lakásfoglalást fontolgató embereknek. Elmondta azonban: törvény alapján minden önkormányzatnak rég fel kellett volna állítania a családok átmeneti otthonait, elegendő férőhellyel szükség esetén igénybe vehető lakhatási lehetőséget kellene biztosítani, éppen az említett esetekre. "Őrületes hiba", hogy még mindig nem hozták létre ezt az átmeneti szállás-hálózatot - mondta.)

Úgy vélte, demagógia egy önkormányzatot azért bírálni, mert az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése után befalazzák a bejáratokat. A pályáztatás,az új lakó kijelölése időigényes folyamat, ha nem védik meg a következő lakásfoglalótól a ingatlant, ismét ugyanoda jutnak.Az új lakásfoglalók pedig megint csak elvennék a lakást azok elől, akik kivárnák a sorukat.

Mindez azonban akkor érvényes, ha az adott önkormányzat átlátható, működőképes lakáspályázati rendszert működtet - tette hozzá a nyilatkozó - Ellenkező esetben nem védhető az önkormányzat eljárása.

A lakáspolitikai szakértő megerősítette, hogy a konfliktusok nagy részét rendszerhiba okozza, de ezt nem lehet számon kérni az egyes önkormányzatokon.

Informátorunk megjegyezte: vannak ellenérzései a IX. kerületi önkormányzat lakásgazdálkodásával kapcsolatban. A kerület vezetése a nagy lakásépítkezésekkel egy időben más kerületekben vásárolt olcsóbb lakásokat a kerületből kiköltöztethető szegényebbeknek, tehát nem áll távolt tőle e problémás lakosok "kiszorításának" szándéka - mondta. E esetben is érvényes azonban a főváros felelőssége: egységes lakásgazdálkodási rendszer esetén ilyesmi nem fordulhatna elő.

A szakértőnek erős kétségei vannak afelől, hogy igaz lenne a civilek állítása, amely szerint rengeteg kihasználatlan lakás lenne, amelyhez a a lakásért sorban állók valamilyen kideríthetetlen okból nem juthatnak hozzá. Mindig van olyan lakásállomány, amely éppen nem utalható ki. Például az éppen pályáztatásra előkészítette, esetleg önkormányzati felújításra váró lakásokra érvényes ez. Minden kerületnek elegendő számú lakást tartalékban is kell tartani, balesetek, vészhelyzetek esetére. Az is igaz viszont, hogy mindig vannak olyan megürülő lakások, amelyekről a hivatal egy darabig nem értesül.

Nem tudta értelmezni a nekünk nyilatkozó helyi politikus, hogy miért nem magyarázzák meg indokaikat illetve miért nem szállnak vitába a IX. kerületi önkormányzat vezetői a helyi lakásgazdálkodást bíráló civilekkel. Lehetséges, hogy a konkrét esetben elkövethette valamilyen hibát, amivel a saját dolgukat nehezítették meg - latolgatta, hangsúlyozva, hogy nem ismeri a részleteket.

Végezetül kifejttette: a tiltakozó civilekkel a lényegben egyet tud érteni: ebben a magyar kapitalizmusban a lakáskérdés egyáltalán nem megoldott. Jogos a rendszerkritikai megközelítés.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com