Vélemény

A szegénység elleni küzdelem világnapján aktív hajléktalanok és aktív hajlékosok gyülekeztek a Blaha Lujza téren, azután elindult az Üres lakások tiltakozó menete. Budapesten mintegy 72 ezer lakás áll üresen, a pesti hajléktalanok becsült száma pedig 15 ezer.

 Hallgassa meg!


Az Üres lakások menetét A város mindenkié csoport hirdette meg. Az aktív hajléktalanokból és hajlékosokból álló csoport tavaly augusztusban alakult meg, és két tagjuk megfigyelőként vehet részt a Tízek Tanácsában, vagyis a fővárosi hajléktalan-ellátó szervezetek konzultatív testületének ülésein. Az Üres lakások menete vasárnap délután a VI. és a VII. kerületet járta be. Időnként megálltak, a Csányi, a Klauzál, a Király és a Kazinczy utca egy-egy üresen álló háza, háztömbje előtt mondatokat skandáltak: "Stigmák helyett megoldást! Tiltás helyett lakhatást!" A Csányi utca 5. -ben például 30 lakás van üresen, mire valaki kétségbeesetten azt üvöltötte: "Nem akarunk hajléktalanok lenni! Elegen vannak!"
Budapestnek 23 önkormányzata van, és A város mindenkié kérésére 19 küldte el az adatait arról, hogy kerületükben hány üres szociális bérlakás található.


Összesen mintegy kétezer. Az önkormányzatokat azonban ma semmi nem kötelezi arra, hogy kihasználatlanul álló lakásaik jegyzékét közzétegyék. A város mindenkié másfél hónapja indította el akcióját, hogy megszámlálja Budapest összes üres ingatlanát. A csoport ez idáig több mint 50 üres épülettömböt és évek óta kihasználatlan üzlethelyiséget vagy irodát térképezett fel az V., VI.,VII.,VIII., és X. kerületben. A leltárukba vett önkormányzati vagy befektetői tulajdonban lévő ingatlanok jelentős hányada látszólag jó állapotú. Erdősné Csurika a Fedél Nélkül hajléktalan terjesztője előbb azt kiabálta, hogy "Üres lakás sok ezer, minket meg az eső ver!", azután azt mondta, nem az utcán lévő hajléktalan embereket kellene megbírságolni, hanem azokat a tulajdonosokat, köztük az önkormányzatokat, amelyek évek óta üresen hagyják lakható ingatlanjaikat.A tiltakozó magyar hajléktalanok és hajlékosok között angol emberjogi aktivisták is voltak. Sípoltak, doboltak, és tört magyarsággal azt skandálták: "A város mindenkié!". A tiltakozó menet egyik résztvevője 14 éve él az utcán, egy másik kilenc éven át egy Gellért hegyi vécében húzta meg magát, és a menetben diplomás hajléktalanok is vonultak, egyikük három nyelven beszél, jelenleg fizetős hajléktalanszállón él. Egy 2005-ös európai uniós irányelv szerint a 12 négyzetmétert meg nem haladó lakóingatlanok nem értékesíthetők, a hajléktalanok meg azt mondják,12 négyzetméter is jobb az utcánál.

A tiltakozó menet csak a Klauzál utcában 15 üresen álló háztömbre hívta fel a figyelmet. A város mindenkié csoport azon a véleményen van, hogy a XXI. századi hajléktalanságra nem az ellátórendszer végtelen bővítése a válasz, nem is a hajléktalanok ki- és eltakarítása, láthatatlanná tétele, hanem az emberhez méltó lakhatás biztosítása, melynek egyik útja az üresen álló lakások bérbe adása. A menetben, melyben kisgyerekesek is voltak, olyan radikális mondat is elhangzott, hogy "Üres házak mindenhol, vegyük el a tulajtól!" El kell végre dönteni, fogalmazta meg az egyik hajléktalan, mi a fontosabb: a hajléktalan emberek lakhatáshoz való joga, vagy azoknak az ingatlantulajdonosoknak az érdekei, akiknek hanyagsága vagy spekulációs szándékai miatt Budapesten egymást érik az üresen álló lakások.

Fotó: Stanczel Adél

Scipiades Erzsébet / Népszava

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com