Belföld

A kormánypárti alkotmánytervezetben a magyar állam - Franciaországgal ellentétben például - nem vállal kötelezettséget arra, hogy lakáshoz juttatja a hajléktalanokat. A koncepció szerint erre csak "törekedni" kell. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke ezt komoly hiányosságnak tartja, szerinte a tervezet megbélyegzi az önhibájukból szegénysorba került embereket.

Az alkotmányban nagyon kevés annak a megfogalmazása, hogy csak "törekedni kell" a hajléktalanok lakáshoz jutásához, a lakhatáshoz való jog ugyanis nem szerepel az alaptörvény szövegtervezetében - mondta az InfoRádiónak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, akinek "bántja a fülét", hogy csak azok a munkanélkülieknek jár támogatás, akik önhibájukon kívül lettek állástalanok.

Nagyon nehéz kérdés, hogy például ki állapítja meg az önhibát, eleve az "önhibájukon kívül" fogalomnak már egy alkotmánytervezetben sem szabadna szerepelnie - véli Vecsei Miklós, aki hozzátette: ha az alkotmány szellemiségét komolyan gondolják, akkor a szövegben már most is megvannak a garanciák. Az, hogy e mögött milyen törvények születnek, nem a kétharmad dolga, hanem akár egy ötven százalék feletti többségnek is lehetőséget ad a törvényhozásra. A szakértő úgy véli, előnyösebb lenne kevesebbet írni az alkotmányba, de azt a keveset sokkal határozottabban.

eredeti cikk

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com