Belföld

A meteorológiai statisztikában január tizennegyedike az év leghidegebb napja, s a hajléktalanoknak általában ez a huszonnégy óra hozza a legtöbb szenvedést. A Hajléktalanokért Közalapítvány 2006 óta ezen a napon adja át a Hajléktalan Emberért Díjat; idén az ombudsmani hivatal munkatársainak. Nyugati centrum, Szobi utca 3., délután egy óra. Egy emelettel a hajléktalanlábadozó felett, ahol hatvanhat, kórházi kezelésre nem szoruló, de ápolást igénylő férfi és nő él, a Hajléktalanokért Közalapítvány leköszönő kuratóriumi elnöke, Vecsei Miklós a hajléktalanságról beszélt. Arról, hogy jelenkori történelmünkben ez az egyetlen olyan, mindenki számára jól látható életveszély, amelyre a társadalom nem mozdul meg. Közúti balesetet okoz egy ittas gépkocsivezető, többen megsérülnek, köztük a vezető is, mégse gondol senki arra, hogy ott kellene hagyni. A meglőtt bankrablóért is mentő érkezik, s ugyanez történik akkor, ha valaki felmászik a Szabadság hídra. Tűzoltók érkeznek, rendőrök, mentők, s a forgalom leáll egyetlen emberért. Mert még azt is meg akarják menteni, aki meg akarna halni. Amikor beköszönt a tél, az utcákon mínusz van, az aluljárókban pedig kartonlapokra hajléktalanok fekszenek, százból százan gondolják úgy, az elfekvők potenciális életveszélyben vannak. Mégsem emelik fel őket, hanem az elfekvők bíráivá lesznek.

A magyar hajléktalanok margóra szorult méltóságával az állampolgári jogok országgyűlési hivatala egy teljes éven át foglalkozott. Műhelybeszélgetéseket szerveztek, konferenciát rendeztek, fotó-, rajz- és esszé­pályázatot hirdettek, a szolidaritás éjszakáján pedig a munkatársaik ott voltak a nincstelenek, a szatyrosok és a hátizsákosok között. A Hajléktalanokért Közalapítvány idén ezt honorálta. A Hajléktalan Emberért Díjat a hivatal munkatársainak a nevében Szabó Máté ombudsman vette át. Megköszönte, és arról beszélt, hogy ehhez hasonló szociális projektet minden évben indítanak. 2008-ban a hajléktalan emberek jogaival foglalkoztak, 2009-ben a fogyatékosok problémáival, ebben az évben pedig az idősek szociális és közbiztonsági helyzetét vizsgálják. Az állampolgári jogok országgyűlési hivatalába tavaly mintegy hatezer panasz futott be, másfélszer annyi, mint a megelőző évben. – Negyven munkatársuk van, mondta Szabó Máté –, és működésük határára értek. A Hajléktalan Emberért Díjjal emléklap jár, és egy hófehér, korlát nélküli papírpad. A korlát nélküliség arra utal, hogy jó néhány önkormányzat úgy próbálta, próbálja elűzni a hajléktalanokat, hogy elválasztó karfákat szerelnek rá, vagy egyszemélyes, esetleg hullámos padokat gyártattak csak azért, hogy azokon megpihenni, elfeküdni pillanatig se lehessen.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com