Belföld

A helyünk ezúttal egy nagy szoba. A nap legnagyobb részében üres és csöndes, délutánonként jogokért és méltóságért küzdő otthontalan emberek otthona. Egy csoport élete a budapesti Szentkirályi utcában.

A hajléktalan ember álljon ki méltóságáért! Küzdjön jogaiért! A hajléktalanságot megtapasztalt és ma is az utcán élő emberek, középosztálybeli fiatal önkéntesek. Csoportba szerveződni, tenni egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért, harcolni jogokért, küzdeni méltóságért hajléktalanként: idea, vagy lehetőség a mai Magyarországon?

A Város Mindenkié csoport hetente tart találkozót a Szentkirályi utcában, hogy aztán Budapest legkülönbözőbb helyeire, helyzeteibe rajzzanak szét: utcára, szállóba, foglalt házba, saját otthonba. És túllépve saját sorsukat, onnan tovább: biztatni hajléktalan vagy mélyszegénységben élő sorstársakat, megelőzni kilakoltatásokat, árverezéseket, rádióműsort készíteni azoknak, akiknek van otthonuk. Mindezt önkéntesen, miközben pénzkereső munkája a legtöbbjüknek ritkán akad. Farkas Erika és Bak Anita négy héten keresztül tart velük.

Az ötlet amerikai import. New Yorkban évek óta sikerrel működik a hajléktalan emberekből álló jogvédő csoport, a Picture the Homeless, jelszavuk: ne rólunk beszélj, hanem velünk. Egy fiatal kulturális antropológus, Udvarhelyi Tessza doktorálása alatt ismerte meg őket. 2009 augusztusában Magyarországon jártak, ezek után alakult meg A Város Mindenkié.

Hogyan működik az amerikai példa Magyarországon? Miért lesz aktivista egy hajléktalan ember? Sorsok és dilemmák: pénzkereső munka vagy önkéntesség? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a sorozat első részben. A csoporttal tartottunk, amikor a költészet napján József Attila sírjánál versekkel emlékeztek meg a télen meghalt társaikra.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com