Belföld

Jövő szerdán írják ki a lakásbérleti támogatással kapcsolatos pályázatot a Hajléktalanokért Közalapítvány regionális szervezetei - tudta meg lapunk a szervezet igazgatójától. Varga Péter a részletekről elmondta: a Krízisalapból biztosított 250 millió forintos forrást már megkapták a szociális tárcától. A közép-magyarországi régió 50, a többi szervezet pedig 30-30 millió forintból gazdálkodhat. Azokat a családokat segítik maximum 300 ezer forinttal, akik 2008. szeptember 30-a után voltak kénytelenek elhagyni otthonukat, és legalább egy 18 év alatti gyereket nevelnek. Legalább 6, de legfeljebb 12 havi albérleti díjat kérhetnek a rászorulók, ennek kiszámításához előzetes ütemtervet kell készíteni. Feltétel az is, hogy a családnak korábban önkormányzati bér-, vagy saját tulajdonú lakásban kellett laknia.
A pénzt havonta a lakcímükre, vagy bankszámlájukra kapják a kedvezményezettek, de rendszeresen igazolniuk kell, hogy kifizették a bérleti díjat, és valóban ők laknak az ingatlanban. Önállóan magánszemély nem nyújthatja be pályázatot, a helyi szociális szervezet, például a családsegítő szolgálat segítségét kell kérni a dokumentum kitöltéséhez, és a megállapodás feltétele az is, hogy a szociális munkás rendszeresen ellenőrizze a családot.
Varga Péter elmondta azt is, hogy a pályázat benyújtásától számítva 30 napon belül elbírálják a kérelmet, de - mint mondta - szerinte a legtöbb helyen két-három héten belül döntés születik. A Krízisalap-program tavaly augusztusban indult azért, hogy gyors, egyszeri segítséget nyújtson a válság miatt átmenetileg nehéz helyzetbe került családoknak, azóta többször módosították a szabályokat.

Többek között azok igényelhetnek pénzt, akik a válság nyomán veszítették el a munkahelyüket, legalább 20 százalékkal csökkent a jövedelmük, vagy lakáshitelük havi törlesztő részletének növekedése eléri a 20 százalékot. További feltétel, hogy a háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne haladja meg a nettó minimálbért, azaz a 60 ezer 236 forintot. Tavaly november 15-étől egy új jogcímmel is bővült a program; 50 ezer forint összegű támogatást igényelhet az, akinek otthonában kikapcsolták az áramot vagy a gázt, vagy nincs vezetékes gázszolgáltatás. A támogatást közvetlenül a szolgáltatónak utalják, a hátralék törlesztése után fennmaradó összegből az előrefizető kártyás mérőórát töltik fel, vagy havi számlajóváírásként jelenik meg, ezek hiányában a kérelmező a támogatást készpénzben kapja meg. Legtöbb kérelem az észak-alföldi, legkevesebb, pedig a nyugat-dunántúli regionális nyugdíjigazgatósághoz érkezett.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com