Belföld

Sorra kapják a jegyzőktől a felszólító leveleket azok,akiknek nincs állandó bejelentett lakóhelyük, csak tartózkodási címük, hogy jelentkezzenek be oda, ahol élnek. Ilyenek például, akik lakást bérelnek, de a főbérlő nem jelenti be őket, mert nem akar adót fizetni. Hanem sikerül bejelentkezni, lakcím nélküli – jogfosztott– állapotba kerülnek.

N. Z. középkorú férfi, aki a szüleivel lakott. A viszonyuk megromlott, így a szülők kijelentették a lakásból. Ezután barátoknál, albérletekben húzta meg magát, de sehol nem volt bejelentve. Végül munkát szerzett, és egy munkásszállóra költözött. A munkásszálló kötelezve van, hogy bejelentse: N. Z. tartózkodási helye a szálló. Csakhogy a férfinak nincs állandó lakcíme, így a munkásszálló nem lehet a tartózkodási helye, csak az állandó lakcíme. Ezt a szálló nem vállalja, inkább elküldik a férfi t. Lakóhely híján pedig a munkája is veszélybe kerül.

Fiatal, jó anyagi helyzetben lévő házaspár eladta a lakását, hogy nagyobbat vegyenek. Az új tulajdonos kijelentette őket az eladott lakásból, de az újba nem tudnak bejelentkezni, mert az adott helyrajzi számon – feltehetőleg egy korábbi, téves bejegyzés miatt – az ő lakásuk nem szerepel. A család lakcím nélkülivé vált, pedig van lakásuk, benne élnek. Emiatt nem tudják beíratni gyereküket a legközelebbi óvodába.

H. O.-t egy ügyben tanúként akarta meghallgatni a rendőrség. Lakcím nélküliként az idézést nem tudták kézbesíteni neki, ezért körözést adtak ki ellene. Éppen a gyerekeivel autózott, amikor egy rutinellenőrzés során a rendőrök, mint körözött személyt, előállították. Fogalma sem volt arról, hogy meg akarják hallgatni.

Hozzájuk hasonlóan közel negyvenezer ember válhat papíron hajléktalanná, akik lakcímükkel együtt alapjogaikat is elveszíthetik – néhány héttel ezelőtt éppen lapunkban hívta fel a figyelmet Győri Péter szociálpolitikus először a problémára. Egy tavalyi, a társadalombiztosítást érintő jogszabály-módosítás szerint ugyanis nem tekinthető belföldi személynek az, akinek nincs állandó bejelentett lakóhelye. Egy sokéves – eddig nemigen alkalmazott – szabály szerint pedig az, akinek nincs állandó bejelentett lakóhelye, nem kaphat tartózkodási (ideiglenes) lakcímet sem. Eddig ezzel nemigen törődtek a hatóságok, de egy 2010. márciusi, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (ismertebb nevén a népesség-nyilvántartó) által kiadott, a jegyzőknek szóló utasítás értelmében a szabálynak érvényt kell szerezni. A jegyzők elkezdték értesíteni az érintetteket, hogy jelentkezzenek be „állandóra”, különben ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírság szabható ki rájuk. A másik lehetőség, hogy lakcím nélkülivé válnak, ezzel elesve a társadalombiztosítástól, a segélytől vagy a választói jogtól.

Bejelentkezni valahova ugyanis – ahogy a fenti esetek is mutatják – nem egyszerű. –Leginkább az albérletben élőket érinti a probléma, hiszen a főbérlők jelentős része nem hajlandó bejelenteni őket állandó lakcímmel. Ha máshol nincs állandó lakcímük, most a tartózkodási címük is elveszik – magyarázza Pelle József, a Hajszolt Egyesület elnöke. Kovács Ivetta, a Tízek Budapesti Hajléktalan Embereket Segítők Társaságától hozzátette: tudnak olyan vidéki városról, ahol a jegyző úgy értelmezte a felszólítást, hogy az összes, immáron lakcím nélkülivé vált embert be kell jelentkeztetnie a helyi hajléktalanszállóra. Több civil szervezet – a Hajszolt Egyesület, a Menhely Alapítvány Jogvédő Irodája és a Tízek Budapesti Hajléktalan Embereket Segítők Társasága – az ombudsmanhoz fordul, hogy segítsen rendezni a helyzetet. Megkeresték az utasítást kiadó népesség-nyilvántartót is, de még nem kaptak választ.

Lapunkkal a hivatal közölte, hogy valóban a társadalombiztosítási törvény tavalyi módosítása miatt került elő az évek óta érvényes jogszabály. (E szerint belföldinek – egészségügyi járulék fi zetésére kötelezettnek, ellátásra jogosultnak – az tekinthető, aki bejelentett lakóhellyel rendelkezik.) A módosítás után felmerült problémák miatt küldtek tájékoztatót a jegyzőknek, hogy az érintettek bevonásával rendezzék a lakcímadatokat, azért, hogy a társadalombiztosítási ellátások terén ne érjék hátrányok ezeket az embereket. „E felülvizsgálat eredményeként azonban a polgárok nem kerülhetnek a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetbe”, írták. Kiemelték: a helytelen lakcímbejelentések megszüntetése nem történhet a lakcím törlésével, az érintett lakcím nélkülivé tételével vagy hajléktalanná minősítésével.

Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány jogvédő irodájának vezetője szerint az intézkedés értelmetlen, hiszen senkinek nem származik kára abból, ha valakinek csak tartózkodási címe van. Hozzátette: megoldás lehetne a külföldön élők esetében alkalmazott úgynevezett értesítési cím bevezetése is.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com