Belföld

Politika szolidaritást vállal a Budapest IX. kerületi Koppány utcából május 13-án délelőtt kilakoltatott családdal, valamint a kilakoltatás elleni tiltakozás során letartóztatott aktivistákkal. Az LMP támogatja továbbá A Város Mindenkié csoport Ferencvárosi Önkormányzat elé szervezett csütörtök délutáni demonstrációját.

Május 13-án rendőri segédlettel lakoltattak ki egy családot a ferencvárosi Koppány utcából. A korábban szívességi lakáshasználó, majd hajléktalan Varga család 2009. augusztus végén költözött be a Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő egyszobás szükséglakásba. A lakásfoglaló család a beköltözése óta folyamatosan kérelmezte a lakás bérleti jogát az önkormányzattól. Április 28-án dr. Gegesy Ferenc, a kerület polgármestere személyes találkozó keretében ígéretet tett a családnak helyzetük megnyugtató rendezésére. Május 10-én azonban a család kézhez kapta a kilakoltatásról szóló jegyzői határozatot, amit 13-án délelőtt rendőri segédlettel végre is hajtottak. A kilakoltatás ellen élőlánccal tiltakozókat – A Város Mindenié csoport aktivistáit és szimpatizánsait – letartóztatták és szabálysértési eljárást indítottak ellenük. A tüntetők elhurcolása után az önkormányzat befalaztatta a kiürített szükséglakást, a lakásügyi osztály előadója pedig megfenyegette a tüntetéssel szimpatizáló lakókat, hogy őket is ki fogják rakni, a gyermekeiket pedig állami gondozásba veszik. A fenyegetések hatására az egyik család el is hagyta a házat. Felháborító a Ferencvárosi Önkormányzat és Gegesy Ferenc polgármester eljárása. Tarthatatlan, hogy az iratok tanúsága szerint az önkormányzat már a család személyes meghallgatáskor döntött a kilakoltatásról, a polgármester mégis azzal hitegette Varga családot, hogy segít lakhatásuk megoldásában. Az LMP felhívja a IX. kerületi önkormányzat és a közvélemény figyelmét arra, hogy gyermekes családok ilyen elhelyezés nélküli kilakoltatása jogsértő. A kilakoltatott családnak már a hatályos jogszabályok szerint is alternatív elhelyezést kellett volna biztosítani, legalább egy családok átmeneti otthonában. Elfogadhatatlan, hogy egy önkormányzat – amelynek a hajléktalanság megelőzéséért kellene tevékenykednie – felelőtlen és jogsértő módon maga tegyen hajléktalanná családokat. Az ilyen és hasonló méltánytalan esetek megelőzése érdekében az LMP a téli kilakoltatási moratórium utolsó napján kezdeményezte az elhelyezés nélküli kilakoltatások általános tilalmát [http://lehetmas.hu/hirek/1320/a-kilakoltatas-nem-megoldas]. A hajléktalanság megelőzése érdekében szükség van a lakástámogatások igazságosabb elosztására, egy kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítására, a lakásfenntartási támogatás kiterjesztésére és radikális emelésére, valamint az adósságkezelő szolgáltatás fejlesztésére.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com