Belföld

Az építési törvény tervezett módosítása szerint kitilthatnák a hajléktalanokat a közterületekről; a hajléktalan ellátó szervezetek szerint ez nem jó megoldás, mivel nincs elegendő férőhely a szállókon.

Nem elfogadható, hogy valakit a hajléktalansága okán csak ezért hátrányos megkülönböztetés érjen - mondta Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány munkatársa, hozzátéve: átérzik azt a problémát, hogy a társadalomnak gondot okoz szembesülnie azokkal az emberekkel, akik az utcán kénytelenek folytatni az életüket. Matlári Ferenc ezt az építési törvény tervezett módosításáról nyilatkozta, amely szerint kitilthatnák a hajléktalanokat a közterületekről.

Az a logika, hogy előbb akarnak meghozni egy ilyen törvényt, minthogy megteremtenék a normális lakhatás feltételeit, nem szerencsés, hiszen a jogszabály nem ad választ arra, hova menjenek a hajléktalanok; ha hirtelen az összes, közterületen élő ember úgy döntene, hogy bemegy egy szociális intézménybe, akkor nem lenne elég hely - mondta az ellátó szervezet munkatársa. Férőhely legfeljebb minden negyedik-ötödik hajléktalannak jut - hívta fel a figyelmet Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke.

Szerintük más lenne a helyzet, ha megmondanák hova, hogyan helyezzék el a hajléktalanokat, vagyis ha lenne megfelelő lakáspolitika és egy olyan szociális rendszer, amely megfelelően tudja kezelni a helyzetet - jegyezte meg Matlári Ferenc, aki reméli, hogy az önkormányzatok nem hoznak majd olyan rendeleteket, amellyel kitilthatnák ezeket a hajléktalanokat a közterületekről.

Iványi Gábor azt mondta: a kitiltás, mint intézmény elképzelhetetlen egy XXI. századi európai országban. Szerinte rossz üzenet ez az új kormánytól a tél közeledtével, ehelyett határozott koncepcióra és pénzre van szükség, amivel ez orvosolható. Nem lehet pénz helyett végrehajtási eszközökkel kezelni a helyzetet, ráadásul drágább is. Helyette záros határidőn belül megoldást kell találni, de ehhez be kell vonni szakembereket is. A kitiltás helyett be kéne iktatni a szociális törvénybe vagy az alkotmányba a lakhatáshoz való jogot. Ha ezt vállalja az állam, nincs az utcán hajléktalan.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com