Belföld

A budapesti tüdőgondozók jelezték, hogy számukra nehézséget okoz a hajléktalan emberek évi kétszeres tüdőszűrő vizsgálatának lebonyolítása (és a negatív lelet kiállítása), mert az OEP egy embernek csak évi egy szűrést finanszíroz (akár hajléktalan az illető, akár nem). Vannak olyan tüdőgondozók, akik egyelőre nem tartják be az éves egy szűrési korlátot, így viszont egyre több hajléktalan ügyfelet látnak el, és túlterheltségről panaszkodnak.
A problémát a Minisztérium felé jeleztük, de az érdemi megoldásig arra kérjük a hajléktalan-ellátó intézményeket, hogy próbálják meg átgondolni, szükség van-e minden esetben a hat hónapnál nem régebbi tüdőszűrő leletre.
Vannak olyan intézmények, ahol eddig sem minden betérőtől kértek tüdőszűrő és ÁNTSZ igazolást – csak azoktól, akiket a munkatársak veszélyeztetettnek tartottak (fizikai megjelenése, köhögés, stb. alapján). Nem tapasztalták, hogy intézményükben nőtt volna a tbc-s fertőzések száma.
Mások azt gondolják, hogy míg a közterületen élők és az éjjeli menedékhelyen éjszakázók TBC szempontjából fokozottan veszélyeztetettek, a tartósan átmeneti vagy rehabilitációs szállón, hajléktalanok otthonában vagy munkásszállón élők, valamint a szívességi lakáshasználók esetében, amennyiben lehetséges, ettől eltekintenek, amikor
• nappali melegedőt vagy népkonyhát vesznek igénybe
• (új) átmeneti szállós jogviszonyt létesítenek
A Tizek Tanácsa tagjai jelentős része általánosságban az évi egyszeri tüdőszűrést támogatja.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrőbusza továbbra is készséggel végzi a hajléktalan emberek tüdőszűrését (akár hathavonta) az előre meghirdetett időpontokon és helyszíneken.


Üdvözlettel


Budapest, 2010. november 15.

Fehér Boróka

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com