Dél-Alföld

Dél-Alföld

A kiskunfélegyházi hajléktalan ellátás 15 éves évfordulója alkalmából tartott szakmai napot a KAPOCS Szociális Gyermekvédelmi és Egészségügyi Intézmény az Alpári úti hajléktalanszállón. A rendezvény keretében előadásokra, beszélgetésekre került sor. A szakmai napot a hajléktalanszálló tornatermében Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere nyitotta meg, aki beszédében visszatekintett a félegyházi hajléktalan ellátás elmúlt tizenöt évére. Ezt követően Tunyogi József, a Szegedi Tudományegyetem Szociális és Szociálpolitikai tanszékének tanára „A hajléktalan ellátás a szakmai felsőoktatás szemszögéből” címmel tartott előadást, melyben a gyakorlati képzés fontosságát emelte ki. A rendezvény ezután Balcsik Tamásnak, a VÁLASZ Szenvedélybeteg Segítő és Drogprevenciós Központ fenntartójának előadásával folytatódott. Beszédében a szenvedélybetegek és a hajléktalan állapot közötti kapcsolatot ismertette. A szakmai nap Vereb Istvánnak, a helyi hajléktalan ellátás csoportvezetőjének a beszédével, valamint az intézmény lakójának, Páli Józsefnek „A hajléktalan ellátás a lakó szemével” című előadásával zárult.


Dél-Alföld

Ha emberekről van szó, a büntetés csak a végső eszköz lehet - vallják a hódmezővásárhelyi döntéshozók hajléktalan-ügyben. 

Középkorú férfi kotor gyakorlott mozdulatokkal a szemeteskonténerben Hódmezővásárhelyen, az Oldalkosár utca kockaházai között. Biciklije, viszonylag tiszta kockás kabátja láttán megjegyzem: nem néz ki hajléktalannak. Pedig az ég alatt alszik, válaszolja. A méretes nejlontáskákban szelektálva gyűlik a zsákmány: hirdetőújságok az egyikben, sörös- és üdítősdobozok a másikban. A harmadik még majdnem üres: oda kerül az ehető élelem. – Két-háromszáz forint ha összegyűlik naponta – mondja kérdésemre. – De nem ennivalóra kell, kenyeret mindig találok a szemétben. 

Hódmezővásárhely – ellentétben a fővárossal és más városok önkormányzatával – nem tiltja ki sehonnan a hajléktalanokat. Igaz, Budapesttel összehasonlítva egészen más a helyzet. Vásárhelynek 46 ezer lakosa van, és a helyi szociális szolgáltatóban 100-110 hajléktalant tartanak számon. Az állandó létszám ennél kevesebb – 60-70 személy –, ennek megfelelően a hajléktalanszállón 67 személy kaphat ellátást. Itt sem mindenki megy be a szállóra, de 10-12 embernél többen nem élnek az utcán.

Hódmezővásárhelyen a szeged-csanádi egyházmegye által működtetett Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató gondoskodik a hajléktalanokról. Az intézmény komplex feladatokat lát el: átmeneti szállás, éjjeli menedék és nappali melegedő egyszerre. Vezetője 2008 óta Korsós Sándor, aki elmondja: különböző forrásokból a legtöbb napon háromszori étkezést tudnak biztosítani az ellátottaknak. A reggelire pályázaton szereztek pénzt – ebből az utcán élőknek is visznek.

Még Lázár János volt a polgármester, amikor elrendelte, hogy a közkonyhákon megmaradt ételt szállítsák át a hajléktalanszállóra. Így – másoknál kicsit később – de jut ebéd a hajléktalanoknak is. Főleg tanítási időben, amikor a gyerekek miatt sokat főznek, és viszonylag sok étel megmarad – olyankor többnyire még vacsorát is tudnak osztani belőle. Öt éve nem hűlt ki senki a városban. Nem járna, de a fenntartók jóvoltából ágynemű van az ágyakon, és zárható szekrényben tarthatják értékeiket a szálló lakói.

Így szinte nincs lopás – egyedül a közös hűtőből eszi meg néha valaki azt, ami nem az övé, vagy az adományozott ruhákat nem ismerik fel az emberek, és ugyanazt ketten is a magukénak tartják. A hajléktalanok többségének van valamilyen jövedelme, csak aludniuk nincs hol. Régebben többen visszautasították a közmunkát, ma ez már alig fordul elő. Sokan kijárnak a városba –de ritka a kéregetés, inkább gyűjtögetnek. Azért sem kéregetnek, mert a vásárhelyiek maguk is szegények, hamar beszólnak, hogy eredj inkább dolgozni. A főtéren és a sétálóutcán ritkán fordulnak meg hajléktalanok – a szállót egy külső városrészben helyezték el.

Ha valaki a Városháza előtt feküdne a padon és petpalackból bort inna, annak hamar szólnának a rendőrök. Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere azt mondja: ha emberekről van szó, akkor a korlátozás és a büntetés csupán a végső eszköz lehet. –Először meg kell próbálnunk megérteni és megváltoztatni az adott helyzetet. Hódmezővásárhelyen falakat döntöttünk le, amikor 2006-ban városi szintű oktatási integrációs programot indítottunk el. Kitartó és kiemelkedő szakmai munkával, persze rengeteg egyeztetéssel és együttműködéssel lépésről lépésre új iskolarendszert építettünk ki. 

Az eredmény magáért beszél: nálunk nincs oktatási szegregátum, nincs sem elit, sem cigányiskola, de nincsenek feszültségek sem, a diákok teljesítménye pedig javult. A hajléktalanok helyzetén is csak munkával és együttműködéssel lehet változtatni. A város álláspontja szerint a fedél nélkül élőket nem büntetéssel, hanem hatékony, az igényeikhez, életvitelükhöz alkalmazkodó szociális rendszerrel lehet az utcákról visszavinni a „társadalom többségének rendjébe”. A tiltás szerintük azt jelenti, hogy a közösség nem képes megoldást találni az adott jelenségre, így nem tehet mást, mint a lehetőségeivel élve védekezni próbál ellene.

Dél-Alföld

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa legutóbbi ülésén elfogadta azt az előterjesztést, mely a hajléktalanellátás fejlesztését szorgalmazta Baján. Ennek értelmében a jövőben új épületbe költözhet az ingyenkonyha és a nappali melegedő.

Baján is komoly problémát jelent a hajléktalanság, a városban és annak térségében 270-280 fő él otthontalanul, közülük körülbelül nyolcvanan évente többször vagy akár rendszeresen is megfordulnak a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézményben, ahol igénybe vehetik az ingyenkonyhát, a nappali melegedőt vagy a húsz férfi részére kialakított átmeneti szállást.

„Az ingyenkonyhánk teljes kihasználtsággal működik, nem csupán a hajléktalanok, de az alacsony nyugdíjjal rendelkezők is gyakran részesülnek ellátásban, némelyikük pedig a nappali melegedőbe is ellátogat, hogy így spóroljon a közüzemi díjakon – magyarázta Bánné Kis Erzsébet intézményvezető. – Tehát mind a rászorulók száma, mind pedig az ellátás szakmai szempontjai miatt is szükségessé vált a bővítés."

A szakember elmondta, hogy a Cédrus szomszédságában lévő, bontásra ítélt ingatlan megvásárlásával próbálják a problémát orvosolni, mely várhatóan novemberben kerül tulajdonukba. Ezt követően indul meg az engedélyezési eljárás, valamint a régi épület elbontása és az új építése. Az új ingatlanba költözik majd az ötven főt kiszolgálni képes ingyenkonyha, valamint a nappali melegedő is. „Várhatóan egy-másfél év múlva már jóval magasabb minőségű ellátást tudunk nyújtani a hozzánk forduló rászorulók számára – véli az intézményvezető. – Ehhez az is hozzátartozik, hogy kialakítunk majd egy közösségi helyiséget is, ahol például hitéleti alkalmakat is tarthatunk."


Dél-Alföld

Maroknyian vettek részt kedden azon a békéscsabai demonstráción, mely a helyi hajléktalanokat is érintő rendelettervezet elfogadása ellen irányult. A városháza közleményben reagált.

Csík Renáta, a megmozdulás szervezője elmondta, nem megoldás az, hogy a frekventált helyekről kitiltják a hajléktalanokat, ezzel csak eltüntetik őket a lakosság és az idelátogatók szeme elől, szőnyeg alá seprik a problémát.

— Tudom, van hajléktalanszálló, de oda nem szívesen mennek be az emberek, félnek, hogy meglopják őket. Úgy érzem, többet kellene segíteni a hajléktalanoknak, fejleszteni kellene például a szállókat, de erre nincs elég türelem és forrás sem az önkormányzat részéről.

— A Békéscsaba Önkormányzata képviselő-testülete rendelet tervezetet fogadott el múlt pénteken. Ebben megoldást keres a hajléktalanok problémáira, de teljesíteni kívánja a lakosságnak azt az elvárását is, hogy a közterületek tiszták, élhetőek, biztonságosak maradjanak, ahol a szülők nyugodt szívvel tartózkodhatnak gyermekeikkel. Tüntetés helyett jobb lett volna, ha a résztvevők a hajléktalanok ellátásával kapcsolatos javaslataikat, a rendelet tervezettel kapcsolatos észrevételeiket eljuttatják az önkormányzathoz — olvasható az önkormányzat sajtóközleményében, mely a demonstrációt követően érkezett szerkesztőségünkbe.

Ebben többek között az is olvasható, hogy „a hajléktalanság megelőzését és a hajléktalanok ellátását kötelességünknek tartjuk. A városvezetés célja, hogy közterületi hajléktalanságot felszámolja és a valós hajléktalan-ellátást nyújtson. A városvezetés ezért a szakmával és a civil szervezetekkel közösen az utóbbi időben számos intézkedést tett a hajléktalan-ellátásért.

— Békéscsabán életvitelszerűen 25-30 ember él jelenleg. Az utcai szociális munka keretében részükre takarót, hálózsákot, tartós konzerv élelmiszert, kötszert és vitamint is osztanak a szakemberek.

— Novemberben indul az élelmiszercsomag osztás és a tea járat.

— Alapvető tisztasági felszerelést, pizsamát és törülközőt tartalmazó - mintegy 12 ezer forint értékű kórházi csomaggal látják el azt, akinek kezelésre kell befeküdnie.

— A nappali melegedőt 20 fő látogatja rendszeresen.

Csík Renáta, a megmozdulás szervezője elmondta, nem megoldás az, hogy a frekventált helyekről kitiltják a hajléktalanokat, ezzel csak eltüntetik őket a lakosság és az idelátogatók szeme elől, szőnyeg alá seprik a problémát.

— Tudom, van hajléktalanszálló, de oda nem szívesen mennek be az emberek, félnek, hogy meglopják őket. Úgy érzem, többet kellene segíteni a hajléktalanoknak, fejleszteni kellene például a szállókat, de erre nincs elég türelem és forrás sem az önkormányzat részéről.

— A Békéscsaba Önkormányzata képviselő-testülete rendelet tervezetet fogadott el múlt pénteken. Ebben megoldást keres a hajléktalanok problémáira, de teljesíteni kívánja a lakosságnak azt az elvárását is, hogy a közterületek tiszták, élhetőek, biztonságosak maradjanak, ahol a szülők nyugodt szívvel tartózkodhatnak gyermekeikkel. Tüntetés helyett jobb lett volna, ha a résztvevők a hajléktalanok ellátásával kapcsolatos javaslataikat, a rendelet tervezettel kapcsolatos észrevételeiket eljuttatják az önkormányzathoz — olvasható az önkormányzat sajtóközleményében, mely a demonstrációt követően érkezett szerkesztőségünkbe.

Ebben többek között az is olvasható, hogy „a hajléktalanság megelőzését és a hajléktalanok ellátását kötelességünknek tartjuk. A városvezetés célja, hogy közterületi hajléktalanságot felszámolja és a valós hajléktalan-ellátást nyújtson. A városvezetés ezért a szakmával és a civil szervezetekkel közösen az utóbbi időben számos intézkedést tett a hajléktalan-ellátásért.

— Békéscsabán életvitelszerűen 25-30 ember él jelenleg. Az utcai szociális munka keretében részükre takarót, hálózsákot, tartós konzerv élelmiszert, kötszert és vitamint is osztanak a szakemberek.

— Novemberben indul az élelmiszercsomag osztás és a tea járat.

— Alapvető tisztasági felszerelést, pizsamát és törülközőt tartalmazó - mintegy 12 ezer forint értékű kórházi csomaggal látják el azt, akinek kezelésre kell befeküdnie.

— A nappali melegedőt 20 fő látogatja rendszeresen.


— A hajléktalanok átmeneti szállásán jelenleg 18 fő él, de további 12 üres férőhely van. A szállóról és a nappali melegedőről helyhiány miatt senkit nem küldenek el, mindenki ellátásáról gondoskodnak. — A téli krízis időszakra való felkészülés részeként 2013. október 29-én szervezett a hivatal szakmai  egyeztetést a hajléktalanokat segítő szakemberek és  szervezetek bevonásával. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a szeptemberi ülésén döntött arról, hogy a Békési u. 24. szám alatt két lakást hajléktalanok elhelyezésére alakít ki, ezzel is segítve a fedél nélkül élők társadalmi integrációját - olvasható az önkormányzat közleményében.

Időjárás Budapest




Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com