Dél-Alföld

Hódmezővásárhely az országban az elsők között kezdett el hajléktalan ellátást üzemeltetni 1992-ben. A Csomorkányi utcán 2008 márciusa óta létezik a hajléktalanokat ellátó komplexum, tájékoztatta portálunkat Korsós Sándor a Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény megbízott szakmai vezetője. Az épületben megtalálható mind a három ellátási forma, így a nappali melegedő, az éjjeli menedékhely és az átmeneti szálló.

A nappali melegedő reggel nyolctól délután négy óráig fogadja a hajléktalanokat és a nagyon rossz körülmények között élő embereket, itt lehetőség van tisztálkodásra, mosásra és ha van elegendő az adományételekből, abból is lehet részesedni.

Az éjjeli menedékhely délután négy órától reggel nyolc óráig működik, ezt általában a beérkezési sorrendben vehetik igénybe a hajléktalanok, bár az intézményben van egy állandó törzsmag is, nekik már „megszokott ágyaik” vannak.

Az átmeneti szálló egy magasabb ellátási forma, ott csupán négy fő van elhelyezve egy-egy szobában, viszont ezt csak térítési díj ellenében lehet igénybe venni. Ezen magasabb ellátási formában már egész nap használhatják a szobát, az igénybe vevők.

 

Az intézményben van orvosi rendelés, informatikai szoba, ahol álláskeresésről és a nagyvilág híreiről informálódhatnak az emberek, van lehetőség tv nézésre is. Az épületben van könyvtár, konyha, ahol tudnak főzni, ételt melegíteni és természetesen étkezni, továbbá a hűtőszekrényben élelmet tárolni, valamint van egy mosókonyha is, ahol a ruháikat tudják kimosni az ellátottak. Az átmeneti szálló szekrényei egy nyertes pályázat révén egységesítve lettek.

Az intézmény nem rendelkezik népkonyhával, ezért az ellátottak étkeztetését, csak részben tudják megoldani. Az egyik lehetőség, a dr. Lázár János polgármester által elrendelt, a közétkeztetést végző helyeken kimaradt ételek intézménybe irányítása, illetve vannak adományozók, mint például a Tiszta Szívvel Egyesület és magát megnevezni nem kívánó magánszemélyek is. Így a szociális rászorultság alapján történő étkeztetés megítéléséig az ellátottak az adományok révén napi egyszeri melegétkezésben részesülhetnek.

 

Az intézményben tíz fő végzi a folyamatos munkát, ugyanis az intézmény napi 24 órában üzemel. A dolgozók között van szakmai koordinátor, szociális munkás, egyéni eset kezelő. Az alkalmazottak segítenek például egy minden hivatalos okmány nélkül az intézménybe érkezők számára a hivatali ügyintézésben.

A bentlakás egyik feltétele az együttműködés, így a lakók közül a munkaképesek részt vesznek a közmunkaprogramban. Az átmeneti szállón 12 hónapig tartózkodhat egy személy, az időszakot egy alkalommal lehet meghosszabbítani 6 hónappal. A bentlakás időszaka alatt az ellátottakat megpróbálják felkészíteni a szocializációra, a káros szenvedélyeik kezelésére, a pénzükkel való gazdálkodásra és a nem védett közegben való lakhatásra. Ugyanis a bent töltött időszak alatt, a lakóknak annyit kell személyiségben fejlődni és takarékoskodni, hogy az albérleti lakhatásra alkalmassá váljanak.

 

     

A nappali melegedő 30, az éjjeli menedékhely 20, míg az átmeneti szálló 22 fő fogadására alkalmas. Azonban jelenleg 105%-os a férőhely kihasználtság, mivel a kritikus időszakban, november 1-től április 30-ig minden segítségre szorulót befogad az intézmény éjszakára is.

A Hajléktalan Ellátó a Családsegítő Szolgálattal közösen egy jelzőrendszert működtet, a kritikus időszakban, melynek tagja a rendőrség, a mezőőrség, a közterület felügyelet, külterületi koordinátorok, katasztrófavédelem, a népjóléti csoport munkatársai, a gyermekjóléti szolgálat.

 

Az időjárás viszontagságainak nem csak a hajléktalanok vannak kitéve, hanem azok is akik huzamosabb ideig tartózkodnak fűtetlen lakásban és veszélyezteti őket a kihűlés. A jelzőrendszer megpróbál a városban minden területet lefedni, és a tagok rögtön értesítik egymást. A legnagyobb eredmény, hogy az elmúlt években Hódmezővásárhelyen és környékén semmilyen kihűléses eset nem történt.

Ha bármely hódmezővásárhelyi polgár veszélyhelyzetben lévő hajléktalant vagy krízishelyzetben tartózkodót észlel, hívja a 233-123-as telefonszámot és az intézmény munkatársai kimennek a helyszínre, akár a rendőrség segítségét is igénybe venni. Az intézmény alkalmazottai hétköznaponként késő este maguk is járőröznek a városban.

Erdős János

 


   

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com