Dél-Alföld

Amíg szegénység lesz, addig hajléktalanok és koldusok is lesznek. Közterületi jelenlétüket azonban Kecskeméten is mindenképpen olyan keretek közé kell szorítani, hogy ne zavarják a polgárok mindennapjait. Ennek érdekében kezdeményezett konzultációt Vörösmarty Attila, a belváros önkormányzati képviselője.

- Az elmúlt hetekben több olyan jelzés is érkezett hozzám, amelyekből kiderült, hogy a kecskemétieket foglalkoztatja ez a kérdés, és valós problémáról van szó. A turisztikai szezon, a város nagy rendezvényeinek, szabadtéri kulturális programjainak közeledtével mindenképpen fontosnak tartom, hogy lépéseket tegyünk a jelenlegi helyzet javítása érdekében. Hangsúlyozom, hogy a konzultáció összehívásával nem az volt a célom, hogy a koldusokat, vagy a hajléktalanokat más városrészbe kényszerítsük, hanem az, hogy városi szinten igyekezzünk alternatívákat keresni a probléma megoldására – mondta Vörösmarty Attila.

Rigóné Kis Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjának vezetője egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi másfél olyan jelentősen megnőtt a hajléktalan ellátásra szorulók száma.

- Az elmúlt esztendőben több mint ezer ember kellett ellátnunk el, ami az jelenti, hogy a jelenlegi befogadóképességünk háromszorosára volna igény, illetve szükség. Sajnos vannak az ellátásra szorulók között a pszichiátriai betegek, valamint teljesen antiszociális, agresszív emberek is, akik egyébként inkább egymásra veszélyesek, de jelenlétük a közterületeken mindenképpen zavaró a lakosság számára. Úgy látjuk, hogy akár a hajléktalanokkal, akár a koldusokkal kapcsolatban az utcai szociális munka erősítése jelenthet előrelépést. Sokat kell tenni az ifjúsággondozás területén, a rendőrségnek pedig fokozottabban kellene fellépnie azokkal szemben, akik hálózatot szerveznek a koldulásból. Az biztos, hogy ezt a kérdést nem lehet helyi rendeletekkel kezelni – jelentette ki Rigóné Kis Éva.

Bodóczky Judit, az igazgatási osztály vezetője arról beszélt, hogy aki másokat zaklató módon koldul, pénz átadására szólít fel, az jogszabálysértést követ el. Ezért harmincezer forint bírság szabható ki, ha viszont valaki gyermekkel koldul, akkor százezer forint is lehet a büntetési tétel. Az elmúlt évben Kecskeméten több mint egy tucat koldulási ügyben indult eljárás, ezek egy része bírsággal, más részük figyelmeztetéssel zárult.

Stix Attila, a Kecskeméti Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a némán koldulókkal nincs probléma, a városközpontba és a bevásárlóközpontok parkolóiban az embereket zaklatókkal viszont annál inkább. A százados szólt arról is, hogy tapasztalataik szerint a feljelentéseknek és a bírságoknak kisebb a visszatartó ereje ezeknél az agresszív koldusoknál, mint az erőteljes figyelmeztetésnek. Hozzátette: a rendőrség az ingyenesen hívható 107-es telefonszámon várja azoknak a bejelentését, akiket koldusok zaklatnak.

A konzultáció végén Vörösmarty Attila bejelentette, hogy a belvárosi részönkormányzat anyagi segítséget nyújt ahhoz, hogy a Máltai Szeretetszolgálat az eddiginél több utcai szociális munkást foglalkoztathasson. Annak a reményének adott hangot, hogy ennek az intézkedésnek a hatásait hónapokon belül érzékelni fogják a polgárok.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com