Dél-Alföld

Szeged - Ha elmondom, mennyi pénzt keresek ezzel havonta, otthagyja az állását – mondja egy férfi a rókusi Tesco Újrahasznosítási pontnál, ahol hajléktalanok várnak sorukra sörösdobozokkal és PET-palackokkal teli zsákokkal.

Délelőtt 9-kor a rókusi Tesco oldalánál állunk, ahol nemrégiben hozta létre az áruház új, automatizált szolgáltatását: 5 PET-palackért 5 forintot, 5 sörösdobozért 10 forintot kaphat bárki.

– Mindennap jövök. Plusz vasazok. Ebből élek – mondja Abrudán László József. Rövid idő alatt el is árulja, mennyit keres. – Ezzel a módszerrel 90 ezer forintot szedek össze havonta, aminek nagy része a dobozokból és a flakonokból származik. Tegnap például 2700 forintot kukáztam össze.

A 47 éves férfi albérletben lakik, és tartásdíjat fizet. Azt mondja, neki van célja, nem úgy, mint sok társának, akik egymást váltva hozzák óriási szemeteszsákukat, telerakva a kukák kincseivel. Abrudán László József mindenkit névről ismer. Két hajléktalan férfi harmadik társukra várva szóba elegyedik velünk.

– Ez a füzetünk, amibe a pöttyeinket ragasztjuk – mutatják a zöld színű kis könyveket. Az elnyűtt papír tele van kis zöld matricákkal.
 

Újrahasznosítás: sörösdobozból albérleti díj. Fotó: Frank Yvette
Újrahasznosítás: sörösdobozból albérleti díj.
Fotó: Frank Yvette


– Augusztusi akció, hogy egy sor ilyen zöld matricáért ásványvizet kapunk. Ezt én eladom a közeli kisboltban, a boltos beváltja, olcsóbban jut ásványvízhez. Így mindenki jól jár – magyarázza egyikük.

Megmutatják, hogyan működik a rendszer: egyesével kell a PET-palackot, illetve a sörösdobozt az automatába helyezni, a gép megjegyzi a fizetendő összeget. Ha végeztek, blokkot ad a masina, amit aztán a vevőszolgálati pultnál kell beváltani pénzre, vagy erre a bizonyos zöld kuponra.
 

Nem éri meg kocsizni

Régi módszer a bevásárlóközpontoknál a „kocsizás". A parkolókban mindenki találkozhatott már olyanokkal, akik felajánlják, hogy visszatolják bevásárlókocsijukat, 100 forintot keresve ezzel. Abrudán László József szerint ez ma már nem működik, a rendőr ugyanis 15 perc alatt a helyszínen terem, s akár 20 ezer forintra is megbüntetheti őket koldulásért. Egyik hajléktalan ismerőse 600 ezer forinttal tartozik már emiatt az államnak.
 

Közben cserélődnek a szemétgyűjtők, lassan mindenki bedobálja aznapi zsákmányát. Ekkor megérkezik Abrudán László József barátja, akivel együtt lakik. Csak néhány PET-palack kandikál ki a biciklijére akasztott zsákból. Mögötte három óriási műanyag zsákkal támasztja le kerékpárját egy középkorú hajléktalan.

– Megint miattad volt üres minden a Kálvárián – méltatlankodik Laci lakótársa.

– Aki korán kel, flakont lel – nevet a konkurens férfi. Kezet fog mindenkivel, majd ő is nekiáll a visszaváltásnak.

– Pontosan tudjuk, mikor van ürítés, mikor viszik a szemetet. Ilyenkor mindenki kipakolja fölöslegét a háza elé. Mi megjelenünk, és összeszedjük, amit kell – meséli László és barátja.

A 47 éves férfi életéről is mesél: géplakatos a szakmája, sok helyen dolgozott, Orosházán és Budapesten is. Volt időszak, amikor a Bajai úti hajléktalanszállón élt, onnan került albérletbe. Tavaly decemberben azonban elvesztette az állását, azóta járja az utcát, és szedi a sörösdobozt, a flakont, és mindent, amiből pénzt tud csinálni.

– Mások csak a borra meg a dohányra valót szedik össze ebből. Nekem hosszú távú céljaim vannak, külföldre tartok. Éltem már Hollandiában, most Németország vagy Ausztria jöhet szóba – mondja Abrudán László József, majd búcsúzik. A barátnőjéhez siet. Megadja a telefonszámát, s arra biztat: ha fölösleges fémem van, esetleg tényleg szakmát váltanék, hívjam nyugodtan.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com