Dél-Alföld

Amióta megnyílt, ágy még nem maradt üresen az új máltais hajléktalanszálló éjszakai menedékhelyén, Kecskeméten. Az esti beléptetéskor senkit nem küldenek el, ha más nem, matrac vagy szék mindenkinek jut.

A Kecskeméti Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Matkói úti rechabilitációs központban az éjjeli menedékhelyet veszik legtöbben igénybe, a 39 férőhely május óta szinte minden éjszaka megtelt. Befogadó kapacitásuk november 1. és március 31. között 20 krízis férőhellyel bővül, amire szükség is van. A napközben az utcákat járó hajléktalanok este fél hatkor gyülekeznek a bejáratnál, ekkor kezdődik a beléptetés. Első körben a nők léphetnek a meleg aulába, majd a betegek és az idősek. A hidegben toporgó életerős fiatalemberek hiába méltatlankodnak, nincs mese, a kötelező "procedúrán" mindenkinek át kell esnie. Ennek része a szállást kérők regisztrálása, a szondáztatás, a kiadagolt tusfürdő, tiszta törölköző, a saját szekrény kulcsának átvétele, a személyes holmik elhelyezése. Fennakadás nincs, aki hangoskodik azzal hamar szót értenek a munkatársak, ha ez sem hatásos, a biztonsági őr hűti a kedélyeket.

- Agresszió, alkoholos befolyásoltság nehezíti a dolgunkat, ami télidőben fokozottan jelentkezik. A hideg miatt zömmel a nappali melegedőben töltik idejüket a hajléktalanok, a kényszerű összezártság sok konfliktust szül közöttük - magyarázza Patai Edit szakmai vezető. - A zéró tolerancia itt nem alkalmazható, 8 ezrelékig toleráljuk a vér alkoholszintjét. Akinél magasabbat mutat a szonda, azt az üvegfalú elkülönítőben kap éjszakára helyet.

Vannak, akik nehezményezik a "szigorúságot". - Ez rosszabb, minta börtön. Minden este szondáztatnak, kötelező fürödni, tiltják a hangoskodást - sorolja sérelmeit egy fiatalember. Társai úgy tudják, pszichésen beteg, így sok mindent elnéznek neki. Ketten-hárman összefognak, vigyáznak egymásra, az éjszakai szállón is egymás közelében alszanak. Akinek nem jut szoba és ágy, a kápolnában, matracokon töltik az éjszakát.

Egy "női" szobában egészen más kép fogadja az embert: rend és tisztaság, a levegőben parfüm illat. - Engedélyt kaptunk rá, hogy mindig ugyanebben a szobában éjszakázhassunk, a ruháinkat is itt hagyjuk napközben - mutat holmijára egy hölgy. Fia, lánya, nyolc unokája van, korábban élettársával élt albérletben. Szégyelli, hogy hajléktalan, a szállónak örül, amióta megnyílt, állandó lakója. Úgy véli, a sok szabályt és kötöttséget nehéz leginkább elviselni, és azok hangoskodását, akiket éjszaka szednek össze az utcán. 

 A szondáztatás mindenkinek kötelező az éjjeli menedékhelyenA szondáztatás mindenkinek kötelező az éjjeli menedékhelyen

Az éjjeli menedékhely mellett átmeneti szállás, a végleges ellátásra szorulók részére szociális otthon is működik a fiatal intézményben. Valamint egy rehabilitációs részleg, ahol jelenleg 21-en laknak. Ők legtöbbször a közösségi teremben töltik estéiket. Szerdán jó hangulatú készülődés folyt ott, a lakók álarcot varrtak, ragasztottak a közelgő farsangi mulattságra. - A közös foglalkozások több szempontból is nagyon hasznosak - veszi át a szót ismét az intézményvezető. - Az ellátottjaink itt tanulnak meg újra megnyílni egymás iránt, megtapasztalják az egymásra utaltságot. Amikor bekerülnek, nagyfokú a bizalomvesztettségük, kell egy kis idő, amíg visszamosolyognak ránk és megtanulnak kérni, illetve nem riadnak meg egy ölelésre emelt kéztől. 

A rehabilitáció célja az önálló életre szoktatás, itt már a lakók tartják rendben a szobáikat, e mellett aktív munkakeresők. Van közöttük két diplomás kertészmérnök, varrónő, fafaragó, úszómester, festőművész. Állást szerezniük még nehezebb, hiszen az előítéletekkel is meg kell küzdeniük. Vannak azért sikersztorik. Két férfi tavaly elvégezte egy kecskeméti gyár tanfolyamát, és január elsejétől alkalmazták őket. Velük együtt jelenleg öt lakónak van munkahelye. 
A közös programok az ismerkedésre is lehetőséget nyújtanak, tartós kapcsolatok alakulhatnak ki. - Nyár óta három pár hagyta el úgy az intézetet, hogy albérletbe költöztek, munkát találtak - mondja büszkén Gaál Judit, a rehabilitációs részleg munkatársa. - Két pár tavasszal tervezi ugyanezt. Többen elsajátították az alapfokú számítástechnikai ismereteket és interneten újra felveszik a kapcsolatot családtagjaikkal, régi ismerőseikkel. A közösségi portálokon való fórumozás olyan jól sikerült egy huszonéves fiatalembernek, hogy karácsony előtt visszaköltözött a családjához.

 Napközben dolgoznak vagy munkát keresnek, esténként közös programokon vesznek részt az állandó lakók. Őket visszasegítik az önálló életbe.Napközben dolgoznak vagy munkát keresnek, esténként közös programokon vesznek részt az állandó lakók. Őket visszasegítik az önálló életbe.

A szociális otthonként működő részlegen leginkább idősek laknak, akiknek esténként a tévézés jelenti a szórakozást. Kivétel itt is van, a 68 éves István bácsi "magányos farkas" őt könyvel a kezében találjuk. Hasfelmetsző Jack történetét olvassa, azt mondja, fiatalkorában volt utoljára a kezében. Az ellátással elégedett, legtöbbre a nyugalmat, a tisztaságot értékeli és a könyvtárat. 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com